Wat is de Xbox Series S? - Next-gen voor een prikkie!

  De volgende generatie van consoles zal niet alleen bestaan uit de Xbox Series X en PlayStation 5, maar ook de Xbox Series S. Wat is deze nieuwe console van Microsoft nu precies? Dat leggen we je in deze special haarfijn uit!

  Spreid je winkansen

  Als je kijkt naar de verkoopcijfers van de huidige generatie consoles, dan is het vrij makkelijk om te zeggen dat de Xbox One de grote verliezer was ten opzichte van de PlayStation 4 en Nintendo Switch. Het marktaandeel van Microsoft heeft de laatste paar jaar dan ook een flinke tik gekregen.

  Voor de volgende generatie consoles wil het Amerikaanse bedrijf dan ook knallen en ervoor zorgen dat er een Xbox console in zoveel mogelijk huishoudens staat over de hele wereld. Omdat te bewerkstelligen zal Microsoft niet alleen komen met de bekende Xbox Series X, maar ook de Xbox Series S. Een console die qua specificaties minder krachtig is, maar tegelijkertijd ook een stuk goedkoper is.

  Wat we weten over de Xbox Series S

  Het bestaan van de Xbox Series S was al lange tijd een gerucht, bekend onder de naam Project Lockhart, maar in de ochtend van dinsdag 8 september heeft Microsoft officieel het bestaan van de console erkent. Dat ging niet geheel vrijwillig, want vlak daarvoor werd het ontwerp van de console al gelekt op Twitter.

  De verschijning van de Xbox Series S is dan ook behoorlijk opvallend. De nieuwe console is een stuk kleiner dan zijn grote broer. Zo zal het geen toren-ontwerp worden, maar lijkt het meer op het design van de Xbox One. Het apparaat krijgt daarnaast geen disc drive. De Series S is daardoor een stuk kleiner: de console neemt bijna 60 procent minder ruimte in beslag dan de Xbox Series X.

  Microsoft heeft bij de onthulling ook meteen de prijs bekendgemaakt van de Xbox Series S. Bij lancering zal het apparaat in de winkelschappen liggen voor maar 299 euro. Ondertussen zal Microsoft de Xbox Series X lanceren voor de adviesprijs van 499 euro in november.

  Welke specs krijg je voor die prijs?

  De precieze specificaties van de Xbox Series S zijn tot nu toe onbekend. Bij de aankondiging heeft Microsoft geen woord gerept over welke hardware er in de console aanwezig is. Toch betekent dat niet dat er niks over de kracht van de Serie S bekend is.

  Een paar uur na de onthulling is er namelijk alweer een trailer van de console gelekt, door dezelfde Microsoft-insider als de originele Xbox Series S leak. In de video komt niet alleen het nieuwe ontwerp goed naar voren, maar worden ook de mogelijkheden van het apparaat bekendgemaakt. Een dag later zijn de specificiaties bevestigd door Microsoft.

  Zo zal de Xbox Series S draaien op een native 1440p resolutie met een maximum van 120 frames per seconde. Voor games kan de console ook upscalen naar 4K als je een televisie met die resolutie in huis hebt staan. Uiteraard kunnen ook films en series in die resolutie getoond worden. Games krijgen voor de rest een variabele refresh rate en ondersteuning voor Ray-Tracing. Met laatstgenoemde technologie wordt licht ultrarealistisch weergeven.

  Daarnaast zal de Xbox Series S een custom NVMe SSD krijgen van 512GB. Dat betekent dat games razendsnel opgestart kunnen worden, je snel kan wisselen tussen verschillende titels en dat er flink in laadtijden wordt gesneden in vergelijking met een HDD en standaard SSD. De Xbox Series S kan met al die mogelijkheden met recht een next-gen console worden genoemd. Vanaf 10 november is de Xbox Series S verkrijgbaar en vanaf 22 september kan je de console pre-orderen.

  Dit artikel is op 11 september 2020 bijgewerkt.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.