Wat betekent Windows 10 voor Xbox One?

  Twee weken terug lanceerde Microsoft haar nieuwste besturingssysteem voor de PC: Windows 10. Het leverde veel nieuwe functies op voor PC-gebruikers, maar het gaat ook een aantal dingen veranderen voor de Xbox One. Wij hebben alle nieuwe mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Dit is wat Windows 10 voor Xbox One betekent!

  Xbox One games streamen naar elke Windows 10 PC in je huis.

  De grootste verandering die Windows 10 met zich meebrengt is verreweg de mogelijkheid tot streamen. Daarmee bedoelen we niet streamen zoals je doet over Twitch, maar het streamen van jouw Xbox One naar een PC in je huis waar Windows 10 op staat. Daarvoor is geen extern apparaatje nodig.

  Het is een opvallende feature, die waarschijnlijk weinig mensen hadden aan zien komen. Omdat Windows 10 voor veel mensen gratis is en deze feature dus ook, is het een harde trap richting Sony en de PlayStation 4, waarbij je de PlayStation TV nodigt hebt.

  Met de Xbox-app opnemen, bewerken en delen

  Naast het streamen kan je met de Xbox-app in Windows 10 ook je eigen gameprestaties met de wereld delen. Alhoewel, jouw vriendengroep op Xbox Live. Met een druk op de knop kan je opnemen wat je momenteel aan het spelen bent en in de app bewerken. Ben je daarmee klaar, dan kan je de video delen via Xbox Live.

  We zien dit soort features steeds vaker apart in games verschijnen, zoals de editor in GTA V, en door de Xbox-app ben je niet afhankelijk van de game zelf. Het is eigenlijk waar PC-gamers als sinds jaar en dag gebruik van maken, maar waar de eigenaren van Xbox One nu ook profijt van hebben.

  Xbox-games die geoptimaliseerd zijn voor DirectX 12

  Waar PC-gamers ook al jaren profijt van hebben is DirectX. Het is te vergelijken met een besturingssysteem waar consoles op draaien, maar dan eentje die al jarenlang op hetzelfde platform draait. PC-gamers hebben daarvoor ook een enorme bibliotheek aan games tot hun beschikking, omdat DirectX backwards-compatible is met voorgaande edities, op DirectX 11 kan je bijvoorbeeld ook games spelen die draaien op DirectX 9.

  DirectX 12 zorgt daarnaast ook nog eens voor een extra boost in performance, omdat de processor veel meer kan worden aangesproken. Momenteel komt de kracht voornamelijk voort uit de grafische kaart in een console of PC en liggen processoren al een hele tijd stil. Dat komt doordat er tot nu toe een soort file-probleem ontstond. Dat is binnenkort dus verleden tijd voor de PC, en ook voor de Xbox One.

  Windows 10 Xbox

  Neem bijvoorbeeld de processor van de Xbox One; die heeft acht cores tot zijn beschikking. Elk van deze cores kan een commando sturen naar de grafische kaart om iets op het scherm te toveren. Alle cores moeten echter op hun beurt wachten en staan dus in principe in de rij. Met DirectX 12 kunnen alle cores tegelijkertijd worden aangesproken en dat kan resulteren in een flinke boost, sommigen verwachten zelfs 20% tot 30% steiging in de performance, anderen blijven echter kritisch.

  PC tegen Xbox One in multiplayer

  Een andere grote feature is dat Windows 10 eindelijk weer cross-platform multiplayer gaat brengen. PC-gamers op Windows 10 kunnen in multiplayer-games – mits het ondersteund wordt – spelen tegen hun vrienden op de Xbox One. We zijn alleen wel benieuwd hoeveel games die functie ook daadwerkelijk gaan ondersteunen.

  In het verleden viel cross-platform multiplayer altijd een beetje tegen. Het was en is een leuke feature, maar het werd zelden tot nooit ondersteund, behalve bij een enkele game in de begindagen van Games For Windows Live.

  Het kan dus vrij groot gaan worden, als Microsoft wel actief al hun eigen titels hiermee ondersteunen en ook meer titels naar Windows 10 gaat brengen. Want wil de functie werken, dan moet je game ook wel op beide platformen speelbaar zijn. Fable Legends en Gigantic lijken hier een mooi begin mee te maken.

  Altijd open voor een chat met je vrienden

  Naast het opnemen, bewerken en delen van video’s kan je nu ook altijd chatten met vrienden via de Xbox-app. Het maakt nu ook niet uit of je vrienden met een andere game bezig zijn, je kan gewoon blijven chatten. Daarnaast kan je ook gewoon chatten met vrienden die online zijn op een PC met Windows 10.

  Microsoft lijkt nu echt de twee aparte communities op de Xbox One en Windows samen te willen binden tot één hechte groep, onafhankelijk van platform. Dat probeerde Microsoft nu natuurlijk al eerder met het geflopte Games For Windows Live, maar wij schatten de kansen voor het Amerikaanse bedrijf nu een stuk groter in. We zijn benieuwd in hoeverre ze de kloof probeert te dichten.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.