Windows 10 Review - De cyclus herhaalt zich weer

Review
vrijdag, 31 juli 2015 om 16:01
xgn google image
Microsoft heeft altijd een aparte methode gehad wat betreft het uitbrengen van nieuwe besturingssystemen. Onbedoeld wisselden mindere en sterke versies van Windows elkaar af, zo moest XP de rampzalige ME uitwissen en was Windows 7 sterk na het door bugs geteisterde Vista. Is Windows 10 de glorieuze terugkeer of breekt Microsoft de cyclus? Lees het in deze Windows 10 review.
Microsoft wist van tevoren natuurlijk al dat het met Windows 10 weer het vertrouwen terug moest winnen van de consument. Het weghalen van het Start-menu in Windows 8 - dat Microsoft stiekem weer introduceerde in Windows 8.1 - en de grote focus op touchscreen, dat enkel een nichemarkt is voor laptops en PC’s, zorgde ervoor dat het besturingssysteem grote irritatie opwekte en veel mensen bij Windows 7 bleven. Om ook die mensen over de streep te halen baarde Microsoft sowieso opzien door Windows 10 helemaal gratis aan te bieden aan eigenaren van Windows 7 en 8.
Windows 10 review

It’s back, baby!

Wie voor het eerst Windows 10 opstart kan in ieder geval opgelucht adem halen; de Start-knop is weer terug van weggeweest en het Metro-scherm is verdwenen. Althans, niet helemaal, maar het zit nu ingepakt in het Start-menu en je kan het helemaal zelf aanpassen. Wie tureluurs wordt van al die blokjes kan ze weghalen of uitschakelen en degene die het Metro-scherm wel handig vond in Windows 8 kan er voor kiezen om dat weer in te schakelen. Het is een geste van Microsoft die ons goed bevalt; het bedrijf geeft de consument de keuze in wat hij of zij wil gebruiken.
Het andere element dat opvalt bij het opstarten is de nieuwe taskbar. Deze is in Windows 10 standaard helemaal zwart en straalt elegantie en klasse uit. In Windows 8 was juist alles vormgegeven in felle kleuren en de pikzwarte taskbar is weer een enorm andere weg die Microsoft bewandelt. Maar voor degene die zijn of haar taskbar in een felle kleur wil hebben kan dat ook doen, in een handomdraai is hij van zwart naar kanariegeel of felroze veranderd.
Windows 10 review

Bureaubladeren

Wanneer we echter een tweede blik werpen op de taskbar, dan zien we dat daar twee nieuwe icoontjes bij zijn gekomen. De eerste is een vergrootglas en de tweede is een icoontje met drie schermpjes. Als je op laatstgenoemde drukt, dan zoomt het scherm uit en heb je een handig overzicht welke programma’s je momenteel open hebt staan – vergelijkbaar met Alt-Tab – en de mogelijkheid om een tweede (of derde, of vierde) bureaublad te openen. Werk je bijvoorbeeld aan twee verschillende projecten tegelijkertijd, dan kan je op een handige manier de projecten op een eigen bureaublad zetten.
Het vergrootglas, wat niemand zal verrassen, kan je gebruiken om op je PC te zoeken naar bestanden, programma’s of teksten. Heb je echter een microfoon aan je PC op laptop hangen, dan kan je ook gebruik maken van je nieuwe digitale assistent; Cortana. Alhoewel, nog niet helemaal, want in Nederland is Cortana nog niet beschikbaar, daarom hebben we tijdens het testen onze regio en taal op het Verenigd Koninkrijk gezet.
Windows 10 review

Hey Cortana, listen, hey!

Wanneer je op het pulserende rondje klikt of ‘Hey, Cortana’ zegt, dan activeert de tegenhanger van Apple’s Siri en luistert ze naar alles wat je zegt. Op basis van jouw commando kan Cortana op het internet zoeken via Bing of communiceren met bepaalde apps, wat beter werkte dan wij hadden verwacht. Als je bijvoorbeeld zegt: ‘Ik heb een afspraak op maandag om één uur’, dan maakt ze een afspraak aan in je agenda, die je vervolgens kan bekijken en bevestigen met een simpele ja of nee. Het werkt snel, intuïtief, en – wat ook heel belangrijk is – Cortana herkent enorm goed wat je zegt.
Cortana is tevens geïntegreerd in Edge, de nieuwe browser van Microsoft, die zal bestaan naast Internet Explorer. Als je een vraagt intypt bij Edge, dan zal Cortana die voor je beantwoorden, zonder dat er een aparte pagina voor hoeft te worden geopend. Naast Cortana biedt Edge nog meer interessante opties voor mensen die hun huidige browser zat zijn.
Windows 10 review

Op het randje van succes

Edge is vooral enorm snel en licht, Microsoft heeft alle overbodige features eruit gegooid en dat merk je gelijk. Ook is Edge heerlijk voor als je veel artikelen leest, want met de leesfunctie zet Edge het artikel in een document dat prettiger leest dan de gemiddelde webpagina. Daarnaast kan je het artikel gelijk delen met de deelfunctie en aan je Start-menu vast pinnen. Het meest opmerkelijke aan Edge is echter de ‘inkt-functie’, waarmee je op een pagina objecten kan omcirkelen, tekst kan markeren en je eigen notities neerzetten.
Je merkt aan alles dat Microsoft met Edge probeert om de enorme hoeveelheid gebruikers die zijn overgestapt op Mozilla Firefox of Google Chrome terug te winnen. Edge heeft momenteel echter een enorm minpunt, waardoor wij voorlopig nog niet overstappen: Edge ondersteunt op het moment nog geen extensies. Juist door de enorme hoeveelheid opties die extensies bieden zijn veel mensen overgestapt, en alhoewel Edge het in de nabije toekomst nog wel gaat ondersteunen, zal het Microsoft zieltjes kosten.
Windows 10 review

Windows 10 en games

We zitten hier echter niet voor niets op een gamesite en dus zul je je ondertussen wel afvragen: ‘Wat gaat Windows 10 voor mijn games betekenen?’ Dat is inderdaad een heel goede vraag, die bij ons ook hoog op het lijstje stond. Windows 10 zal sowieso als enige besturingssysteem DirectX 12 ondersteunen, wat momenteel nog door geen enkele game wordt ondersteund, maar die wel veel gaat veranderen en veel meer kracht kan halen uit de processor. Wanneer de eerste game met DirectX 12 uitkomt, weten we nog niet, maar sowieso zal Deus Ex: Mankind Divided deze technologie gebruiken.
Tot die tijd kunnen we echter wel meten wat Windows 10 in z’n eentje zal betekenen voor games op de PC. Daarvoor hebben we twee games getest en een gratis benchmarking tool, genaamd Unigine Heaven. We hebben The Witcher 3 en GTA V getest op een resolutie van 2650x1440 (1440p) en Ultra settings (Hairworks uitgeschakeld bij The Witcher 3 en Advanced Graphics uitgeschakeld bij GTA V), op een systeem met een overgeklokte GTX 980 Ti en een overgeklokte i5 4690K processor.
Windows 10 review
Zoals je in de grafiek kunt zien draaien beide games en Heaven iets beter op Windows 10, wat vrij opvallend is te noemen. Normaliter zien we namelijk een lichte daling in de performance en pas dezelfde of een iets hogere performance in de weken of maanden daarna. Ontwikkelaars en Nvidia/AMD moeten namelijk eerst de game weer optimaliseren voor Windows 10. Nu weten we niet of dat al voor de lancering is gebeurd of dat Windows 10 sowieso de performance een extra zetje geeft, maar het is zeker positief te noemen, bovenop wat DirectX 12 ons gaat bieden in de toekomst.

Windows 10 brengt de groove terug

Naast de meest opvallende veranderingen die Windows 10 met zich meebrengt, heeft Microsoft ook een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd, in het bijzonder op het gebied van media. Zo heeft de muziekspeler een nieuwe naam gekregen, Groove Music, en ziet het er allemaal wat strakker uit, net zoals de Film & TV-app. Beide apps zijn ook geïntegreerd met de Store, die nu een stuk overzichtelijker is. Windows 10 zal natuurlijk ook een rol spelen op de Xbox One en dat is ook al te zien aan de Xbox-app, maar dat gaan we testen op een later moment.
Windows 10 review

Microsoft herhaalt de cyclus

We kunnen zeker zeggen dat Microsoft het weer is gelukt om de cyclus voort te zetten met Windows 10. Het is een beetje jammer dat Cortana nog geen ondersteuning heeft in Nederland en Edge nog geen extensies ondersteunt, maar met de terugkeer van de Start-knop, het simplisme van alle onderdelen en de algehele snelheid van Windows 10 is het al superieur aan Windows 8. Bovendien kunnen we ook nog eens uitkijken naar DirectX 12, wat voor PC-gamers gouden bergen belooft, en een betere integratie met de Xbox One. Microsoft heeft het weer geflikt met Windows 10.
Cijfer: 9