PlayStation TV Review - Een verlengstuk voor je PS4

  Een mini-console ter grootte van een pak kaarten, dat is PlayStation TV van Sony. Wat je ermee kunt doen? Je favoriete PS4-games naar een andere tv streamen, PS Vita-games op de televisie spelen en later gebruik maken van PlayStation Now! Wij hebben het voor je getest in deze review.

  Het verhaal van vandaag begint in China. Huh, wat heeft China hiermee te maken? Een heleboel! De nieuwe mini PlayStation-console van Sony is namelijk in eerste instantie ontworpen om de bami-eters aan het gamen te krijgen. De ban op de buitenlandse videogame-consoles in China is opgeheven, dus waarom geen kans benutten om je product te verkopen aan één van de grootste markten van de gehele wereld?

  Andrew House, CEO van Sony Computer Entertainment, ziet dit wel zitten. Het probleem is echter dat China 14 jaar lang niet gewend was om te betalen voor een buitenlandse console. In het land worden spelletjes voornamelijk voor drie keer niks op de telefoon gespeeld.

  Een Playstation 4 van 400 euro is wellicht niet de best verkopende optie, dus waarom geen goedkoper instap-model ontwerpen? De PS Vita TV was geboren. Bij ons is dit apparaatje beter bekend als de PlayStation TV.

  PlayStation TV Review - Screenshot 1

  Hoe wordt de Playstation TV precies geleverd?

  De PlayStation TV wordt geleverd in een klein doosje met daarin het apparaatje (ter grootte van een pak kaarten), een stroomadapter, een HDMI-kabel en een voucher voor het downloaden van drie Playstation Vita-games. Worms Revolution Extreme, Velocity Ultra en OlliOlli worden gratis meegeleverd, iets wat toch best wel een leuke toevoeging is!

  Op de achterkant zitten vijf verschillende ingangen, waar je uiteraard de nodige stekkertjes in kunt pluggen. Een HDMI-aansluiting, een USB-aansluiting, een stroomaansluiting, een slot voor retail PS Vita-games, een slot voor een Micro-SD-kaartje (voor opslagmogelijkheden of digitale PS Vita-titels) en een netwerkaansluiting voor een LAN-kabel.

  PlayStation TV Review - Screenshot 2

  PlayStation TV - Streamen van PS4-games

  Allemaal leuk en aardig zo'n mini-console, maar wat hebben wij hier precies aan in het westen met een dikke PS4 in ons televisiekastje? Eén woord: streamen. Allereerst het streamen van je eigen PS4-games naar een andere televisie in huis. De - in onze ogen - belangrijkste feature van de PlayStation TV. Erg handig als je vriendin de tv weer eens claimt.

  Dit werkt allemaal heel simpel. Je start de PlayStation TV op en neemt met een druk op de knop de speelsessie over van de PlayStation 4. Je start exact waar je gebleven was en kunt zonder enige onderbreking verder spelen.

  Wacht even, streamen levert vaak kwaliteitsverlies op en zorgt hiernaast voor lag? Helaas moeten we melden dat dit inderdaad waar is en ook voor de Playstation TV opgaat. De PS4-games worden in 720p afgespeeld op de PlayStation TV, maar er zijn weinig oneffenheden in het beeld te zien. Het is enkel minder scherp en heeft een lichte lag, iets wat waarschijnlijk alleen bij shooters en racegames voor prestatieverlies zal zorgen.

  Op het moment dat je via LAN speelt, is de kwaliteit van het beeld erg stabiel en is de lag niet heel storend aanwezig. Het wordt een ander verhaal als je via WiFi wilt spelen, want dit levert een behoorlijk kwaliteitsverlies (tot 480p) op. De lag is vele malen erger en de beeldkwaliteit is instabiel. Het werkt niet helemaal als het zou moeten werken. Jammer, maar wel de realiteit.

  PlayStation TV Review - Screenshot 3

  Spelen van PlayStation Vita-games op je tv

  Een andere belangrijke functie van de PlayStation TV is het spelen van PSP, PS1 en PlayStation Vita-games op het grote scherm. Er zijn helaas niet heel veel blockbuster-titels beschikbaar voor de PS Vita, maar ons enthousiasme werd helemaal de kop in gedrukt toen bleek dat de allerbeste titels NIET speelbaar zijn op Sony's nieuwste mini-console.

  Uncharted: Golden Abyss, Tearaway en Wipe-Out 2048 zijn allemaal niet te spelen. De Playstation TV ondersteunt namelijk het rear touchpad niet en dit zorgt ervoor dat alle games met integratie hiervoor niet ondersteund zullen worden. Hierdoor zul je het vooral moeten doen met een - grote - bibliotheek aan indie-games.

  De PS Vita-games die wel ondersteund worden kun je hier vinden. Je steekt de retail-kaartjes simpel in de PlayStation TV of maakt gebruik van een Micro SD-kaart. Heb je geen van beide, kun je de games ook downloaden naar de PlayStation TV zelf, want deze heeft bij levering standaard één gigabyte aan geheugen ingebouwd zitten.

  Over de beeldkwaliteit van de PS Vita-games valt helaas ook niet veel positiefs te zeggen. Het is duidelijk te merken dat de lagere PlayStation Vita-resolutie wordt uitgerekt naar een 720p-resolutie. Alle teksten en textures zien er onscherp en korrelig uit. Dit is toch best jammer, aangezien je in dat geval beter de Playstation 3-release van de desbetreffende (indie)games kunt spelen als je dit apparaat ook in huis hebt staan.

  PlayStation TV Review - Screenshot 4

  Streamen via PlayStation Now

  Eén van de grootste nadelen van de PlayStation 4 is dat het apparaat niet overweg kan met oude PlayStation 3-games. Sony komt met een oplossing in de cloud, onder de naam Playstation Now. Je kunt de games - tegen betaling - vanaf een Sony-server naar je PlayStation TV-console streamen, maar helaas is deze service op dit moment nog niet gelanceerd. Wat in het vat zit verzuurt niet, maar het is toch wel jammer.

  PlayStation TV Review - Handig voor op de kinderkamer

  Alles bij elkaar opgeteld valt te concluderen dat de PlayStation TV vooral interessant is als je graag je PS4-games wilt streamen naar een andere tv. Vooral op slaapkamers van kinderen kan dit een ideale oplossing bieden. De kwaliteit van de streams zijn niet van top-niveau, het aanbod van speelbare PS Vita-games is niet optimaal en PlayStation Now is nog niet gelanceerd. Hierdoor zijn we slechts gematigd positief over de Playstation TV en is het vooral interessant als eventuele uitbreiding voor PS4-bezitters.

  De site Nedgame heeft momenteel een actie lopen. In plaats van 109,99 euro is hij daar nu 58 euro. Snel de actie checken dus!

  6

  De plus- en minpunten

  • Handig als je vriendin naar 'The Voice' wil kijken
  • Klein, compact apparaatje met een mooi design
  • PS Vita games spelen op de televisie
  • PlayStation Now is nog niet beschikbaar
  • Niet alle PS Vita-games worden ondersteund
  • Streamen op 720p-kwaliteit met lichte lag

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.