Wat wordt de vervanger van iDEAL in Nederland?

Article
woensdag, 17 april 2024 om 16:00
money card business credit cardf1596806623
Al jaren zijn Nederlanders gewend aan betalen met iDEAL. Maar het systeem wordt vervangen met het Europese Wero. Dit is alles wat je over het nieuwe betaalsysteem moet weten.

Wat is Wero?

Sinds iDEAL is gelanceerd in 2005, denken we bijna niet na over hoe online betalingen vroeger werden uitgevoerd. Het Nederlandse betaalsysteem heeft online betalen bij webshops en andere een fluitje van een cent gemaakt, inclusief een goede beveiliging zodat je niet hoeft te vrezen dat cybercriminelen er met je informatie vandoor gaan. Jaarlijks wordt iDEAL nu gebruikt voor maar liefst 1,3 miljard transacties.
Maar buiten Nederland heeft niet elk land het gemak van veilige en eenvoudige online betalingen. Vaak wordt er een beroep gedaan op PayPal en creditcards, maar niet elke webshop ondersteunt PayPal en voor velen is het ook fijn om online te kunnen betalen met een debit card.
Daarom wordt het betaalsysteem Wero in Europa gelanceerd. Dit nieuwe systeem wordt de nieuwe standaard voor online betalingen en zal daarmee oude systemen, zoals het Nederlandse iDEAL, gaan vervangen.

Wanneer stopt iDEAL ermee?

Wero wordt ontwikkeld door EPI (European Payments Initiative), een samenwerkingsverband van verschillende Europese banken. Onder de EPI valt sinds november ook Currence, het bedrijf achter iDEAL, dat zelf meewerkt aan de ontwikkeling van Wero.
Maar ondanks dat Currence bij het nieuwe betaalsysteem betrokken is, zal het bedrijf niet meteen Wero gaan introduceren in Nederland en daarmee iDEAL vervangen. Het nieuwe systeem lijkt qua gebruik veel op iDEAL, maar moet volgens Currence-directeur Daniel van Delft minstens zo sterk zijn als het huidige systeem voordat het wordt geïntroduceerd. Dat laat de topman weten aan NU.nl.
Voor de Nederlandse markt is het belangrijk voor Currence dat de consument er niet op achteruit gaat. Dezelfde functies als iDEAL moeten dus aanwezig zijn en ook moet het systeem even veilig zijn. De verwachting is daarom dat Wero pas in 2026 iDEAL zal gaan vervangen in Nederland.

Werk aan iDEAL nog niet ten einde

Ondanks dat Currence nu werkt aan Wero, is niet meteen al het werk aan iDEAL overboord gegooid. Sterker nog, het bedrijf heeft nu net een grote update voor het betaalsysteem gelanceerd. Volgens Van Delft zou het zonde zijn geweest om de update niet af te ronden na de overname.
Met de nieuwe versie van iDEAL is het nu mogelijk om een persoonlijk profiel aan te maken. Op die manier kan je je gegevens opslaan en bij het betalen met het betaalsysteem kiezen voor de optie ‘snel bestellen’. Daarbij gaat het wel op de adresgegevens, je moet alsnog de betaling bevestigen door middel van een bank app of een card reader.
De grote update is bovendien niet het laatste werk dat aan iDEAL wordt verricht. Volgens Currence moet het systeem namelijk stabiel en veilig blijven, totdat de overgang naar Wero plaatsvindt. En mogelijk worden er zelfs nog meer nieuwe features toegevoegd, die dan ook gebruikt kunnen worden voor het nieuwe Europese betaalsysteem.