iDEAL overname zet grote verandering online betalen in gang

News
woensdag, 01 november 2023 om 11:30
betaalpasf1661182148
In Nederland zijn we al jaren gewend aan makkelijke online betalingen. Dat is voornamelijk dankzij iDEAL. Maar iDEAL is nu overgenomen, waardoor heel Europa binnen een paar jaar een makkelijke online betaalmethode moet krijgen.
Het gemak van een iDEAL betaling is in het buitenland zeker niet gegarandeerd. Soms tref je een buitenlandse webwinkel die iDEAL als optie aanbiedt, maar meestal heb je in het buitenland te maken met andere systemen om te betalen, zoals creditcards of PayPal. Om de boel wat meer op één lijn te trekken is iDEAL nu overgenomen door het European Payments Initiative (EPI).
Die overname werd eerder dit jaar al aangekondigd en is nu met goedkeuring van de nodige waakhonden rondgemaakt. iDEAL moet de basis gaan vormen van een digitale pertemonnee die in heel Europa geldt, genaamd Wero. Payconiq, een bedrijf dat technologie leverde aan iDEAL, is voor hetzelfde doel overgenomen door EPI.

Wanneer gaat iDEAL veranderen in Wero?

Voorlopig blijft iDEAL nog gewoon bestaan. Wero wordt eerst geïntroduceerd in België, Frankrijk en Duitsland en pas later in Nederland. Ergens in 2025 moeten we in Nederland een “geleidelijke integratie” van iDEAL naar Wero verwachten.
In de tussentijd gaat iDEAL in Nederland wel veranderen. Eerder dit jaar werd het “nieuwe iDEAL” aangekondigd, dat het betalingsproces verder moet stroomlijnen. Zo onthoudt iDEAL je voorkeursbank en wordt het mogelijk om te betalen zonder ooit de webwinkel te hoeven verlaten (momenteel wordt je naar een iDEAL-omgeving gestuurd. Hopelijk betekent dat dat betalen met Wero uiteindelijk ook heel gemakkelijk werkt.