Verfilmingen van games hebben een ware renaissance meegemaakt de laatste tijd. Wij hebben daarom de beste game-series van het moment op een rij gezet.
Fallout
De nieuwste toevoeging aan de lijst van succesvolle series die gebaseerd zijn op games, is
Fallout. De show werd al aangekondigd in januari 2020, maar is nu eindelijk te zien op
Prime Video. Maar het was het lange wachten waard, want
Fallout wordt geprezen door critici en fans. Het verhaal is compleet nieuw gemaakt voor de show, maar in alles is duidelijk dat je naar een Fallout-serie aan het kijken bent.
Het verhaal begint met Lucy MacLean (Ella Purnell), een Vault-Dweller die haar hele leven al woont in de ondergrondse bunker Vault 33. Maar wanneer haar vader (Kyle MacLachlan) wordt ontvoerd, besluit ze om haar veilige thuis te verlaten en de nucleaire Wasteland te betreden.
In de postapocalyptische wereld staat ze al snel oog in oog met allerlei vreemde wezens, kannibalen en andere buitengewone personages. Daaronder valt ook Cooper Howard (Walton Goggins), een voormalige Hollywood-ster die al eeuwen rondloopt als een ghoul en zijn geld verdient als een genadeloze premiejager. Fans van de Fallout games willen deze show voor geen goud missen.
The Last of Us
De eerste serie die aan het grote publiek liet zien dat verhalen in games zeer meeslepend en diepgaand kunnen zijn, is waarschijnlijk
The Last of Us. Voor de HBO-serie besloten showrunners Craig Mazin en Neil Druckmann (die ook de regisseur was voor de game) het verhaal van de eerste
The Last of Us bijna naadloos over te nemen.
Dat was een goede beslissing, want de show was in no-time een enorm succes en op dat moment de meest bekeken HBO-serie ooit. Ook werden er meerdere nominaties voor de Emmy’s in de wacht gesleept en won de show een hoop andere awards.
Met name Pedro Pascal en Bella Ramsey stonden vaak in de schijnwerpers, voor hun uitstekende rollen als Joel en Ellie in de serie. In de show krijgt Joel de taak om de jonge Ellie naar de andere kant van de Verenigde Staten te smokkelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de wereld zit vol raiders en zombie-achtige Infected.
Cyberpunk Edgerunners
Momenteel is
Cyberpunk 2077 weer enorm populair, maar dat is een lange tijd anders geweest. De game kreeg bij release een slechte reputatie door een berg aan technische problemen en beloftes die niet werden nagekomen. Sindsdien heeft CD Projekt RED hard gewerkt om alle problemen op te lossen, maar er was een katalysator nodig om spelers weer terug te krijgen naar de wereld van Cyberpunk.
Die kwam er in de vorm van Cyberpunker Edgerunners, een serie van
Netflix en animatiestudio Trigger, in samenwerking met CD Projekt RED. Net zoals in Fallout wordt niet het verhaal rechtstreeks uit de game getrokken, maar wordt er een nieuw avontuur voorgeschoteld, maar wel met veel bekende elementen uit Cyberpunk 2077.
In de dystopische wereld van Cyberpunk sluit de jonge David zich aan bij een groep Edgerunners - huurlingen die zich laten inhuren voor allerlei vuile zaakjes. Bij de groep vindt hij een nieuwe familie en een doel in het leven, maar het kan niet altijd goed blijven gaan.
Arcane
Cyberpunk Edgerunners is niet de enige succesvolle animatieserie op Netflix die gebaseerd is op een game. Sterker nog, de streamingdienst heeft een indrukwekkende lijst in die categorie. Maar eentje die we zeker niet mogen missen is
Arcane, dat gebaseerd is op de wereld van
League of Legends.
Waar de overige series in deze lijst vrij veel lore, verhaallijnen en complete werelden om mee te werken hebben, is dat bij Arcane niet echt het geval. De meeste informatie komt namelijk uit de achtergrondinformatie van verschillende personages, maar in League of Legends komen geen steden of de normale gang van zaken in de wereld naar voren.
Het is dan ook indrukwekkend dat Arcane zo’n goed verhaal met een rijke wereld weet neer te zetten. In de serie staan de zussen Vi (Hailee Steinfeld) en Jinx (Ella Purnell, die ook schittert in Fallout) centraal. Zij komen terecht in een conflict tussen de rijke, utopische stad Piltover en de onderdrukte bewoners van de onderwereld van Zaun.
Castlevania
Zoals gezegd heeft Netflix meerdere animatieseries die gebaseerd zijn op games. De show waarmee die trend begon, was
Castlevania in 2017, van animatiestudio Mua Film (en later Tiger Animation).
De eerste seizoenen is de serie gebaseerd op de game
Castlevania III: Dracula’s Curse uit 1989, waarbij er dan ook bekende namen voorkomen voor fans van de langlopende gamereeks. Zo speelt Richard Armitage de rol van Trevor Belmont, de laatste van een clan monsterjagers, en spreekt Graham McTavish de stem in van de iconische Dracula himself.
Door het succes van de serie is Netflix door blijven gaan met het inkopen van seizoenen en kan je nu genieten van vier seizoenen Castlevania op de streamingdienst. Daarnaast is er ook nog geen sequel onder de naam Castlevania: Nocturne verschenen in 2023.