iDEAL wordt uitgebreid naar het buitenland

News
dinsdag, 25 april 2023 om 10:00
betaalpasf1661182148
In de meeste Nederlandse webwinkel kun je betalen via iDEAL en dat doen Nederlanders ook massaal. Maar in het buitenland worden allerlei andere betaalsystemen gebruikt. De komende jaren zal iDEAL alleen de basis gaan vormen voor een internationale betaalmethode.
Af en toe kun je het treffen dat een webwinkel in een buurland je laat betalen via iDEAL, maar meestal heb je iets anders nodig, zoals een creditcard of PayPal. Maar daar wil het European Payments Initiative (EPI) verandering in brengen met een Europese standaard betaalmethode. Met dat doel neemt EPI iDEAL over, zodat het “toonaangevende” Nederlandse betaalsysteem gebruikt kan worden als uitgangspunt voor een nieuw systeem (dat mogelijk onder een andere naam bekend komt te staan).
Dat nieuwe systeem maakt het hopelijk makkelijker om binnen Europa internationaal te betalen, maar het zal nog wel even duren voordat het alle bedoelde functionaliteit heeft. In eerste instantie kun je alleen betalen van persoon naar persoon en van persoon naar professional. Betalingen in webwinkels volgen later, net als functies om bijvoorbeeld achteraf of in termijnen te betalen.
De op iDEAL gebaseerde internationale standaard zal in een pilotfase beschikbaar worden in Frankrijk en Duitsland, waarna hij 2024 breder lanceert in diezelfde landen en België. Die drie landen zijn gekozen omdat ze samen meer dan de helft van de niet-contante betalingen in het Eurogebied vertegenwoordigen. Wanneer de nieuwe dienst ook naar Nederland komt is nog niet bekend.

Wat betekenen de plannen voor Europa voor het nieuwe iDEAL?

Het is nog maar kort geleden dat aangekondigd werd dat iDEAL zelf flink ging vernieuwen. Dat plan gaat ondanks de overname gewoon door: later dit jaar kunnen we allerlei nieuwe iDEAL functies verwachten. Overigens is de overname door EPI nog niet rond. Alle betrokken bedrijven zijn akkoord, maar marktautoriteiten moeten de deal nog goedkeuren.