Wat moet The Witcher 4 leren van Cyberpunk 2077?

Article
zondag, 11 april 2021 om 12:00
xgn google image
Met het nieuws dat een nieuwe Witcher game daadwerkelijk in ontwikkeling is, is het tijd voor CD Projekt RED om alvast een plan uit te zetten. Een plan om ervoor te zorgen dat de game niet Cyberpunk 2077 achterna te gaan. Om de zelfreflectie rondom de release van die game wat gemakkelijker te maken voor het Poolse bedrijf zetten we alvast de belangrijkste dingen op een rij.
Het debacle rondom de release van Cyberpunk 2077 is voor niemand nog een geheim. De game lanceerde in dramatische staat, het bedrijf achter de game bleef maar liegen en fans wachten maanden na release nog steeds op een degelijke versie die goed werkt. Toch zijn er genoeg elementen, zowel van de game als de release in het algemeen, die CD Projekt RED kan leren voor de ontwikkeling van The Witcher 4. Wij zetten ze op een rijtje.

Marketing

Laten we beginnen bij één van de laatste dingen waarmee CD Projekt RED zelf bezig zal zijn rondom The Witcher 4: marketing. De marketing van de game moet compleet op de schop voor The Witcher 4. Deze mag niet in dezelfde valkuil stappen als die van Cyberpunk 2077.
Dat betekent verschillende dingen. De game mag niet te vroeg officieel onthuld worden via een trailer, maar ook is het belangrijk dat beelden getoond worden die een realistisch beeld geven. Laten we bij die laatste beginnen.
Een grote fout bij Cyberpunk 2077 was dat de marketing van de game grotendeels gebouwd is om de versie van de game die het beste draaide. Het was de PC-versie die steeds getoond werd, maar dan wel op een PC die voor de meeste mensen onbetaalbaar is. Hierdoor zagen de in-game beelden er prachtig uit, maar werd er ook een onrealistisch beeld geschetst.
In het verlengde daarvan moet de studio deze keer ook beelden tonen van iedere versie van de game. Doordat het zo finaal mis is gegaan met Cyberpunk 2077 is het vertrouwen weg bij de klant. Geen fan kan op de marketing van de game aan tenzij ze daadwerkelijk zien hoe de uiteindelijke gameplay draait op de systemen waarop ze de game willen spelen.
cyberpunk 2077 duracionf1607692922

Vroege onthulling

Het laat onthullen van de game kan dan ook goed helpen. Zoals we al zeiden: CD Projekt RED mag The Witcher 4 niet te vroeg uit de doeken doen. Cyberpunk 2077 werd in 2012 voor het eerst getoond. Ondergetekende rondde dat jaar net het derde jaar van de HAVO af en is inmiddels afgestudeerd journalist. Het laat pijnlijk duidelijk zien hoeveel tijd er wel niet tussen de onthulling en release van de game zat (8,5 jaar).
Gelukkig brengt het late onthullen voordelen. Zo krijgen fans een veel duidelijker beeld van hoe de game er daadwerkelijk uitziet bij de lancering. Delen van de game die al af zijn, kunnen getoond worden, in plaats van concepten die nog met virtueel tape bij elkaar worden gehouden.
Het later onthullen van de game brengt daarnaast een ander soort marketing met zich mee. In plaats van een jarenlange hypemachine zet de Poolse studio in op bliksemmarketing. Stel je voor dat de game onthuld wordt tijdens E3 2025 (als het dan nog bestaat) en dat najaar al verschijnt.
CD Projekt RED kan in theorie iedere maand nieuwe beelden tonen, terwijl ieder evenement ingezet wordt op gameplay-demo’s die spelers daadwerkelijk alvast laten voelen hoe de game speelt. Het is een exacte kopie van hoe Fallout 4 succes bracht voor Bethesda in 2015, dus waarom zou je niet hetzelfde doen?
the witcher 3 wild hunt 60055

Minder verdeling

Qua gameplay zelf is er slechts één opvallend punt waar CD Projekt RED van kan leren als het aankomt op Cyberpunk 2077. Soms is minder juist meer. Het klinkt gek, maar minder side quests die niet zoveel bij lijken te dragen is geen slecht idee. De tijd die daarin gestoken wordt, kan dan beter besteed worden.
Zo kunnen de verhalen die wel verteld worden beter uitgewerkt worden. Op die manier voelt de game nog steeds groots en grandioos ondanks dat er wat minder te doen is. Ook schrikt het potentiële nieuwe klanten minder af om een game te halen die niet bekend staat om “te veel content”.

Alles over The Witcher 4

Wil je op de hoogte blijven van alle informatie rondom The Witcher 4? Dan hebben we goed nieuws voor jou. We hebben alvast alles op een rijtje gezet over wat er tot nu toe over de game onthuld is.