Wanneer kunnen we de release van Fallout 5 verwachten?

Article
dinsdag, 30 april 2024 om 18:00
nieuwe fallout game in de maak 132543
Fallout 4 viert dit jaar alweer zijn negende verjaardag en krijgt nog steeds ondersteuning van Bethesda. Maar wanneer kunnen we de release van Fallout 5 verwachten?
De postapocalyptische wereld van Fallout wordt al sinds de eerste game geprezen, maar de franchise leek een vroege dood te sterven. Uitgever Interplay kwam in 1998 in zware financiële nood en daardoor ook ontwikkelaar Black Isle Studios. De redding voor de reeks kwam in de vorm van Bethesda, dat de rechten voor Fallout overnam en in 2008 kwam met Fallout 3.
De franchise is daarmee voor altijd veranderd, want niet alleen is er een andere studio mee aan de slag gegaan, de gameplay ging ook flink op de schop. Niet langer was Fallout een isometrische, tactische game, maar een first person role-playing game met shooter-elementen.
Bethesda heeft daarmee veel gebruikgemaakt van de mechanics van The Elder Scrolls games, maar Fallout 3 kreeg daarnaast ook een heel eigen sausje met het VATS-systeem: de mechanic waarmee je de tijd kan vertragen en op bepaalde lichaamsdelen van vijanden kan mikken.

Bethesda doet het zuinig aan

Dat de naam Fallout nu synoniem staat met de ‘nieuwe’ gameplay is vrij opvallend. Er zijn namelijk nog niet heel veel games van Bethesda verschenen in de franchise. Na Fallout 3 kwam Obsidian Entertainment met de spin-off Fallout New Vegas, gevolgd door Fallout 4 in 2015 en de online game Fallout 76 in 2018, dat initieel een grote flop was.
Na twee mainline delen van Bethesda wachten fans met smart op Fallout 5. Helemaal met het oog op wat er nu allemaal mogelijk is met de kracht van de nieuwe consoles, zoals het kunnen inladen van veel grotere werelden dankzij de SSD. Maar hoe staat het er nu voor met de game, negen jaar na de release van Fallout 4?
fallout 3f1619435760

Geduld hebben voor de fans

Helaas voor de fans is de productie van Fallout 5 nog niet zo ver gevorderd. In 2021 liet Todd Howard weten dat er een one-pager klaar ligt voor de game: één pagina waarin de plannen voor de game worden uitgelijnd. Dat is waarschijnlijk het verhaal in grote lijnen en eventueel nieuwe mechanics die aan de game worden toegevoegd.
Ondertussen zijn we natuurlijk wel alweer drie jaar verder en kan de productie verder gevorderd zijn, maar volgens de studiobaas ligt de focus momenteel op een ander project. Bethesda is momenteel eerst druk bezig met The Elder Scrolls 6. Het is immers alweer dertien jaar geleden dat die franchise een nieuwe singleplayer game kreeg. En dan hebben we het niet over de vele re-releases van Skyrim.
Howard heeft dan ook duidelijk gezegd dat er pas vol gefocust zal worden op Fallout 5, wanneer de ontwikkeling van The Elder Scrolls 6 klaar is. En aangezien pas sinds afgelopen augustus de ontwikkeling van de fantasy RPG daadwerkelijk van start is gegaan, zal het nog wel even duren voordat de productie klaar is. De verwachting is dat The Elder Scrolls 6 in ieder geval op z’n vroegst pas in 2026 zal verschijnen.
Als we vervolgens de productieperiode voor Fallout 5 doortrekken, dan is de kans zeer aannemelijk dat de postapocalyptische game pas in 2030 of later zal komen. In ieder geval kan Bethesda dan wel aan de slag met een nieuwe collectie aan consoles wanneer het zover is.

Populair Nieuws