De plek van WandaVision in de MCU tijdlijn uitgelegd

  Binnenkort gaat WandaVision, Marvels eerste serie die exclusief naar Disney+ komt, van start. De Disney+ Original series beloven sterkere banden met de films dan voorgaande series. Het loont dus de moeite te weten waar WandaVision valt in de MCU tijdlijn, maar dat is misschien nog niet voor iedereen helemaal duidelijk. Wij leggen het voor je uit.

  Marvel Studios/Disney+

  Meestal kun je er bij het Marvel Cinematic Universe van uitgaan dat de films en series zich afspelen in de volgorde waarin ze uitkomen. Er zijn uitzonderingen, zoals Captain America: The First Avenger en Captain Marvel, maar over het algemeen houdt de MCU tijdlijn zich aan de werkelijk verstreken tijd. WandaVision is geen uitzondering, want de serie speelt zich af na Avengers: Endgame.

  Maar die plek in de tijdlijn roept misschien meer vragen op dan hij beantwoordt. Vision is een hoofdpersoon in WandaVision, maar hij ging dood in Avengers: Infinity War toen Thanos de Mind Stone uit zijn voorhoofd rukte. Zijn dood was niet het gevolg van “The Snap” en zodoende kwam hij niet terug in Endgame, dus zou hij op dit punt in de tijdlijn dood moeten zijn. Wanda's reactie hierop zagen we alleen nog niet in de films, dus is het interessant om te zien hoe de serie hier mee om zal gaan.

  Hoe kan Vision terug zijn?

  Waarom Vision terug is in WandaVision is vooralsnog onduidelijk. In de serie heeft hij samen met Wanda een relatief normaal leventje opgebouwd, schijnbaar ongehinderd door het feit dat Vision niet meer in leven zou moeten zijn. Maar er is iets raars aan de hand, Vision wordt er in de eerste trailer bijvoorbeeld aan herinnerd dat hij dood is.

  Dat is niet het enige wat er gaande is. De sitcomwereld waarin de serie zich afspeelt gedraagt zich af en toe vreemd. Personages gedragen zich vreemd en komen af en toe in een loop terecht. De volwassen Monica Rambeau, die in Captain Marvel nog een klein kind was, verschijnt alsof ze een oude bekende van Wanda is, maar ze weet net zo min als Wanda wie ze zelf is.

  Wanda en Vision zelf hebben geen enkele kennis paraat van hun leven voordat ze verhuisden naar de buitenwijk Westview, waar de serie zich afspeelt. Het lijkt erop dat het sitcomscenario van de serie niet zozeer een stilistische keuze is, maar een aparte wereld. Eén die van buitenaf geobserveerd wordt en waarin Wanda en Vision (als hij leeft) vastzitten.

  Marvel Studios

  Is Vision wel terug in WandaVision?

  Eén van de krachten die Wanda/Scarlet Witch heeft, is het beïnvloeden van de realiteit. In de films in het MCU hebben we daar nog weinig van gezien, maar het zou centraal staan in WandaVision. Dat maakt het goed mogelijk dat de Vision die we in de serie zien niet bestaat en een onderdeel is van een realiteit gemaakt door Wanda, waar ze nu in vast lijkt te zitten.

  Er is ook een andere mogelijkheid. Wanda krijgt namelijk een grote rol in Doctor Strange in the Multiverse of Madness en WandaVision moet een aanloop naar die film zijn. Is deze versie van Vision misschien afkomstig uit een ander universum? WandaVision maakt in ieder geval als aftrap van Phase 4 van het Marvel Cinematic Universe duidelijk dat de films en series onlosmakelijk met elkaar verbonden zullen zijn.

  Ook de aankomende Spider-Man film heeft banden met Doctor Strange 2 en het Multiverse. Verschillende castleden uit vorige films, waaronder Tobey Maguire en Andrew Garfield zouden hun rol weer oppakken. Het lijkt erop dat Phase 4 van het MCU daadwerkelijk het multiversum in duikt en wellicht gaan we daar al het nodige van zien in WandaVision.

  Alternatieve realiteit

  We moeten nog een mogelijkheid niet uitsluiten, al moeten we daarvoor terug duiken in de boeken waaruit WandaVision inspiratie haalt. Het luizenleventje waar Wanda en Vision naar streven is namelijk gebaseerd op de bekroonde stripboekenreeks van Tom King uit 2015. Deze ging over Vision die zijn eigen gezin stichtte in een poging om een normaal mensenleven te leiden.

  Een andere inspiratiebron lijkt voort te vloeien via de House of M-lijn uit 2005. In deze reeks creëert de Scarlet Witch (oftewel Wanda) een compleet nieuwe realiteit waarin het leven voor Wanda en haar soortgenoten (lees Mutanten) rozengeur en maneschijn is. Wanda's krachten zijn zo sterk dat ze een compleet eigen wereld tot leven kan brengen die in de stripreeks ongedaan gemaakt moet worden. Als gevolg hiervan zien we andere Marvelhelden als het ware inbreken in de House of M-wereld.

  Een vergelijkbaar tafereel lijkt naar voren te komen in de trailer voor WandaVision. Het ziet er naar uit alsof Wanda en Visions heerlijke leventje in de buitenwijk slechts een gecreëerde hersenspinsel is. In de trailer wordt "wake her up" zelfs nog ergens gezegd, wat doet vermoeden dat er veel meer aan de hand is dan kijkers in eerste instantie denken. De zelfgemaakte realiteit zou dan ook maar zo de reden kunnen zijn dat Vision ineens leeft in de Disney+ serie.

  Marvel Studios

  Is de toekomstige MCU tijdlijn belangrijker?

  We kunnen WandaVision’s plek in de MCU tijdlijn beschrijven als ‘na Endgame’, maar hoewel dat juist is, is het niet per se bevredigend. De serie zal ongetwijfeld verwijzingen naar eerder films bevatten, maar de toekomst van het MCU lijkt belangrijker. Visions aanwezigheid wordt vast uitgelegd, maar belangrijker is dat je let op hints naar het multiversum dat op de loer ligt in Doctor Strange 2 en Spider-Man 3.

  Toch duurt het nog wel even voordat die projecten het levenslicht zien. Tot die tijd kun je exclusief op Disney+ genieten van WandaVision (en de exclusive Marvelseries die daarna volgen, zoals The Falcon and the Winter Soldier). De eerste twee afleveringen van WandaVision zijn vanaf 15 januari te zien op Disney+. Daarna vervolgt de serie wekelijks met een nieuwe aflevering op de streamingdienst tot alle negen afleveringen van seizoen 1 gelanceerd zijn.

  Disney+ is in Nederland beschikbaar voor 6,99 euro per maand. Ook kun je kiezen voor een jaarabonnement voor 69,99 euro. Wie voor 23 februari een abonnement afsluit komt het voordeligst uit de bus. Dan bespaar je namelijk geld én krijg je direct toegang tot alle exclusieve Disney+ series zoals WandaVision. Het moge in ieder geval duidelijk zijn; de toekomst van het MCU ligt evenveel bij Disney+ als in de bioscoopzalen!

  Dit artikel is in samenwerking met Disney.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.