Waarom zijn er vandaag de dag zoveel GTA 6 geruchten?

  Vandaag de dag zijn er maar weinig games waar je meer over leest dan GTA 6. Het volgende deel in de bekroonde gangster-reeks is langverwacht en er gaan dan ook talloze geruchten rond over de game. Wij leggen gemakkelijk en simpel uit hoe al die geruchten steeds maar weer opduiken en waarom dat best wel een probleem is.

  In de geschiedenis van de game-industrie zijn er maar weinig titels die zoveel losmaken bij fans als Grand Theft Auto. De periode voor de lancering van een nieuwe titel zorgt voor extase bij vele fans die niet kunnen wachten om details over de game te ontvangen. Al helemaal nu het alweer zeven jaar geleden is sinds de release van GTA 5.

  Sindsdien heeft GTA Online het bedrijf letterlijk en figuurlijk doen opschudden. Het succesverhaal van de multiplayer is reden geweest om GTA 5 lang te ondersteunen met als gevolg dat GTA 6 uitblijft. Dat wil niet zeggen dat Rockstar Games stil heeft gezeten.

  Updates van GTA Online kwamen op reguliere basis uit en ook werd een andere game ontwikkeld. Red Dead Redemption 2 verscheen in 2018 en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds goed ondersteund. De game werd fantastisch ontvangen en inmiddels is Rockstar intern dan ook bezig met de ontwikkeling van GTA 6.

  Gesloten houding

  Toch is het de marketingstructuur van Rockstar Games die frustrerend is. Het bedrijf houdt haar kaarten doorgaans gesloten tot de release van de game bijna daar is. Red Dead Redemption 2 werd op 16 oktober 2016 voor het eerst geteased, waarna de eerste trailer op 20 oktober volgde.

  De release van de game stond destijds nog gepland voor de tweede helft van 2017. Inmiddels weten we beter, want door verschillende vertragingen, kwam de game daadwerkelijk pas uit op 26 oktober 2018. Toch is het idee onveranderd; de onthulling komt kort voor de oorspronkelijke planning van de releasedatum.

  Rockstar Games is niet bang om een lange stilte te laten vallen, ook niet als het om haar paradepaardje GTA gaat. De lange, oorverdovende stilte over een nieuw deel die volgde is dan ook een grote reden waarom er nu zoveel valse geruchten verspreid worden. Het gaat zelfs zover dat fans zelf ideeën bedenken en verspreiden op het net die verdraaid worden tot geruchten.

  Zee van geruchten

  Op het internet kan een kleine vonk al snel overslaan tot een lopend vuurtje, iets wat voor een grote titel als GTA 6 nog sneller gebeurd. Waar de vonk het gerucht is, blijkt de naam GTA 6 de benzine te zijn die voor een steekvlam zorgt. In de afgelopen maanden verschenen er belachelijk veel geruchten rondom het nieuwste telg in de gangster-reeks:

  Toch gaan verreweg de meeste geruchten over de setting van de volgende game. Velen zijn ervan overtuigd dat GTA 6 zich zal afspelen in Rockstars fictionele variant van Miami, Vice City. De stad was eerder al de speeltuin in de games GTA: Vice City en Vice City Stories, maar heeft sindsdien geen optrede meer gemaakt in nieuwere delen.

  Gezien Liberty City en San Andreas al een rol hebben gespeeld in andere pixel-, vroege 3D-, and next-gen-delen van GTA, is de verwachting dat Vice City voor deel zes gebruikt wordt. Deze verwachting is alleen ongegrond. Op een paar willekeurige vermeldingen van de stad in GTA 5 is er geen andere reden om te geloven dat Vice City de setting wordt.

  Verwachtingen veranderen

  Een andere reden voor de vele geruchten rondom GTA 6 heeft te maken met die oorverdovende stilte. Doordat het zo lang geleden is dat er een nieuwe GTA-game is ontwikkeld, denken velen dat een aankondiging van de game ieder moment kan komen. In werkelijkheid weten we sinds kort door een betrouwbaar rapport dat de ontwikkeling van de game nog niet zo ver is.

  Toch is het die stilte en de verwachting dat ieder moment een aankondiging kan volgen een groot probleem. Hierdoor verpakken sommige fans hun eigen verwachtingen en dromen van de game als geruchten. Deze worden vervolgens gedeeld op forums als Reddit en 4Chan.

  Vaak gaat het hier puur om ongegronde verwachtingen die verpakt worden als informatie die anonieme persoon x heeft ontvangen van zijn ‘bron’ binnen Rockstar. Toch blijken dit soort berichten nog wel eens een detail juist te hebben. Dit is waar het allemaal ingewikkeld wordt.

  In deze gevallen is het onduidelijk of de desbetreffende persoon daadwerkelijk informatie heeft van een betrouwbare bron. Soms blijkt het wel zo te zijn, andere keren blijkt dat de gebruiker mazzel heeft gehad. Overwegend blijken de als geruchten-verpakte verwachtingen van fans compleet fout te zijn.

  Weer een GTA 5-variant

  Wat overigens ook niet meehelpt is dat Rockstar Games, terwijl er nu zoveel geruchten over GTA 6 rondvliegen, nogmaals GTA 5 uitbrengt. De volgende generatie consoles, de PS5 en Xbox Series X, worden ook voorzien van de game die uit 2013 stamt. De remaster staat voor 2021 op de planning en zal nieuwe content bevatten, maar wat is nog onduidelijk.

  De re-release zorgt in korte tijd voor veel klachten bij fans die de aankondiging als toondoof beschouwen. De luidste fans zijn nu wel klaar met het vijfde deel en willen een nieuwe ervaring. Alleen doet de aankondiging van deel 5 op de PS5 en Xbox Series X nu bij velen afvragen of de release van GTA 6 nog langer op zich zal laten wachten.

  Ook dat is een vraag waar alleen Rockstar Games antwoord op kan geven. Wel hebben we de verschillende scenario’s alvast uitgewerkt en voor je op een rijtje gezet. In onze analyse zetten we de mogelijke scenario’s voor je op een rijtje. Tot Rockstar Games zelf meer onthuld over de game, blijft het dan ook afwachten.

  Dit artikel is bijgewerkt op 11 augustus 2020.

  Grand Theft Auto VI

  Verkijgbaar vanaf 31 december 2022

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.