Schuift de GTA 6 release op door de re-release van GTA 5 op de PS5?

  Nu iedereen weer is bijgekomen van de PS5 reveal is het tijd om de belangrijke vragen te stellen. GTA 5 komt voor de zoveelste keer uit, want ook de PS5 gaan we de game weer zien. Een nieuw jasje is natuurlijk prima, maar het doet je wel afvragen of de game de GTA 6 release verlaat.

  Wij gaan op onderzoek uit en zetten de feiten voor je op een rijtje. Hoe gaat de re-release van GTA 5 eruit zien en natuurlijk welke invloed de terugkeer van deel 5 heeft op een gloednieuwe GTA. Ontwikkelaar Rockstar Games zal daar intern het meeste van weten natuurlijk, maar die details zijn voor het publiek helaas geheim.

  GTA 5, Rockstars gouden haan

  Dat GTA 5 een reusachtig succes is voor Rockstar Games kan niemand ontkennen. De titel, die oorspronkelijk verscheen in 2013, wist ongekende successen te behalen. In slechts één dag werd een verkooprecord gebroken toen de game verscheen, namelijk een verkoopopbrengst van 800 miljoen dollar. Na drie dagen had de game al meer dan 1 miljard dollar in het laatje gebracht voor Rockstar.

  Spoel de band door en bijna zeven jaar na de oorspronkelijke release heeft de game meer dan zes miljard dollar binnengehaald. Daarmee is GTA 5 op financieel gebied het meest succesvolle entertainmentproduct aller tijden. Tevens is het de op één na best-verkochte game aller tijden, na Minecraft.

  Het succes is vrij logisch. Fans keken met smart uit na het vijfde deel in de reeks. Het vierde deel was inmiddels alweer zeven jaar oud, die kwam namelijk uit op 29 april 2008. Natuurlijk waren daar wel een aantal DLC’s voor verschenen, maar toen het vijfde deel daadwerkelijk om de hoek kwam kijken vierden fans feest.

  Constante populariteit

  Dat de game populair bleek, is een understatement. Nadat GTA 5 verkooprecords vestigde, wist de game een legendarische status binnen de game-industrie te vergaren dankzij een geniale zet: multiplayer. Hoewel je het op dag 1 niet zou denken, is GTA Online het grootste succes van de game.

  De introductie van GTA Online drijft zeven jaar na release nog steeds de verkoopcijfers. Maandelijks is het een unicum als GTA 5 niét in de top tien best-verkopende games staat. Het heeft te maken met een prijs die steeds aantrekkelijker wordt, de PS4 en Xbox One-versies die in 2014 verschenen en, natuurlijk, GTA Online.

  Terugkijkend op de lancering was Rockstar Games één van de pioniers als het gaat om live-service games. Met een constante stroom van nieuwe content werd de multiplayer-wereld van Los Santos levende gehouden. Dat niet alleen, de wereld ontwikkelde zichzelf en kreeg steeds meer mogelijkheden.

  De constant groeiende zandbak van GTA Online werd steeds weer met gratis updates voorzien van nieuwe zandkorrels. Door middel van microtransacties blijft Rockstar nog steeds verdienen aan het multiplayer-deel van de game. Die constante inkomstenbron wil de maker natuurlijk niet kwijtraken.

  Naar de volgende generatie

  Dit is dan ook de grootste reden waarom de game naar de PS5 gaat komen. Rockstar Games wil het leven van GTA 5 zo lang mogelijk maken. In deze console generatie heeft de ontwikkelaar slechts twee games op de markt gebracht: Red Dead Redemption 2 en de re-release van GTA 5 op de PS4 en Xbox One.

  Wie terugkijkt naar de generatie daarvoor (PS3 en Xbox 360) ziet dat er destijds zes games verschenen, waaronder de oorspronkelijke release van Grand Theft Auto V. Het is niet vreemd om te denken dat de studio die ooit bekend stond als baanbrekende, tegendraadse waaghalzen is veranderd. Sterker nog, alles wijst er op dat geld een steeds grotere drijfveer is geworden voor het bedrijf.

  Nieuwe toevoegingen

  Gelukkig is de re-release op de PS5 in 2021 meer dan alleen een nieuw laagje verf voor de tegen die tijd acht jaar oude game. Zo zal de game naast verbeteringen op grafisch vlak ook gebruik maken van de andere voordelen die de nieuwe generatie consoles te bieden hebben. Snellere laadtijden zijn dan ook te verwachten, ondanks dat Rockstar deze officieel nog niet heeft aangekondigd.

  Ook GTA Online gaat een update krijgen. Zo wordt het online-gedeelte als aparte titel uitgebracht in de tweede helft van 2021 en kunnen PS5 spelers deze de eerste drie maanden gratis downloaden. Rockstar geeft zelf aan dat GTA Online tevens voorzien zal worden van nieuwe content die exclusief is voor de nieuwe consoles en PC.

  Vele handen maken licht werk

  Dat er nieuwe content voor GTA Online in de maak is, zullen velen erg tof vinden. Nieuwe content, betekent meer reden om te blijven spelen. Aan de andere kant betekent het ook dat er mankracht in moet worden gezet om GTA Online content te maken.

  Vergeet daarnaast niet dat Red Dead Online ook nog wekelijkse updates kent en ondersteund wordt. Of die titel ook de overstap maakt naar next-gen is nog onduidelijk, maar een aannemelijke stap is het zeker. Als ook Red Dead de overstap maakt en ondersteund wordt, zijn dat toch flink wat handen die aan de games uitbesteed moeten worden. Handen die ook aan GTA 6 konden werken.

  GTA 6 release mijlen ver weg

  Dat GTA 6 inmiddels in ontwikkeling is, werd eerder dit jaar duidelijk dankzij een rapport van Kotaku. Hieruit bleek dat de volgende titel in de GTA-reeks in een vroeg ontwikkelingsstadium zit. De game moet nog steeds groot worden, maar niet zo extreem als Red Dead Redemption 2.

  Vervolgens zou de titel na verloop van tijd op reguliere basis van content worden voorzien die de game uitbreiden. Op deze manier kan de game een stukje sneller uitkomen en wordt crunch vermindert. Toch baart het feit dat mankracht aan meerdere projecten gelijktijdig wordt geschonken zorgen.

  Het is goed mogelijk dat de releasedatum voor GTA 6 hierdoor intern nog wat verder verschoven wordt. Geruchten gaan al jaren over een mogelijke releasedatum, waarbij alle jaren tussen 2019 en 2025 voorbij zijn gekomen. Voor 2025 de release van GTA 6 zien, lijkt dan ook aannemelijk. Of het daadwerkelijk gaat gebeuren, moeten we uiteindelijk zien.

  Dit artikel is op 11 augustus 2020 bijgewerkt.

  Grand Theft Auto V

  Verkijgbaar vanaf 17 september 2013

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.