Dit is waarom de PS5 ineens zo goed verkoopt

Article
zondag, 12 november 2023 om 17:00
playstation 5f1603819462
Het is je het afgelopen jaar misschien opgevallen dat de PS5 ineens de ene mijlpaal na de andere passeert. Nu is hij bijvoorbeeld meer dan 46,5 miljoen keer verkocht, aanzienlijk meer dan de laatste keer dat er cijfers gedeeld werden. Hoe komt het eigenlijk dat de console ineens zo goed loopt?

Eindelijk op voorraad

De PlayStation 5 was meteen bij lancering al populair, maar desondanks liep de verkoop niet zo heel hard. De console was weliswaar steeds uitverkocht, maar dat kwam vooral door een slechte voorraad. Er waren destijds allerlei problemen op de leveringsketen door de pandemie.
Door diezelfde pandemie was er ook meer vraag naar games en consoles, wat het probleem verergerde. Maar die vraag was ook weer niet zo extra groot dat er niet aan voldaan had kunnen zijn met een stevige voorraad. Ook toen COVID-19 wat op de achtergrond kwam, duurde het nog een hele tijd voor Sony een goede voorraad op kon bouwen, maar intussen waren er natuurlijk evengoed veel spelers die de console eigenlijk wel wilden hebben.
Sinds eind vorig jaar is er eindelijk verbetering in de voorraad: Sony liet zelfs weten dat de tekorten voorbij zijn. De vele klanten die twee jaar lang misgrepen konden eindelijk een PlayStation 5 kopen zonder door de hoepels van lotingen en bundels te hoeven springen. De verkoop zat dan ook meteen enorm in de lift: vaak zijn het spelers die een backlog opbouwen van games, maar nu had Sony als het ware een backlog van spelers die dit jaar eindelijk bediend konden worden.
marvels spider man 2f1696319930

Exclusieve hitgames

Uiteraard komt interesse in een console meestal niet voort uit interesse in de hardware zelf. Meestal koop je een console omdat je er games op kunt spelen die je niet kunt spelen, of die niet zo goed draaien, op de hardware die je al in huis hebt. Exclusive games zorgen vaak dat er consoles over de toonbank gaan.
Veel van Sony’s grootste hits zijn de afgelopen jaren ook op PS4 verschenen, maar nu de PS5 beter beschikbaar is, zullen veel spelers de betere PS5-versie liever hebben en dus een PS5 halen als ze hem nog niet hadden. Ook zijn veel van Sony’s eigen titels sinds dit jaar niet meer op PS4 te spelen.
Zowel de uitbreiding van Horizon Forbidden West als het langverwachte Marvel’s Spider-Man 2 zijn bijvoorbeeld alleen op PS5 te spelen. Met name in het geval van Spider-Man 2 zijn er waarschijnlijk spelers die de upgrade naar PS5 tot dusver niet nodig vinden, maar nu dankbaar gebruik maken van de verbeterde voorraad.
dualsense ps5f1603819788

Een algemene voorkeur

Uiteraard zijn er ook mensen die niet zoveel PlayStation-exclusives spelen, die toch gaan voor de PS5. De console heeft vaak de voorkeur boven zijn meest directe concurrent, de Xbox Series X. De verklaring daarvoor heeft veel factoren.
Het zal bijvoorbeeld ongetwijfeld helpen dat Sony eerder in de consolemarkt stapte dan Microsoft. De PlayStation had al een naam en een beginnende merkloyaliteit toen de Xbox voor het eerst ten tonele verscheen. De voorkeur voor PlayStation is in de loop der jaren nooit echt verschoven naar Xbox. Voor veel mensen die überhaupt een console willen, is de PlayStation de enige die wordt overwogen. Een beetje zoals de Nokia 3310 ooit hét mobieltje was, is de PlayStation voor velen dé console.
Natuurlijk heeft Xbox zijn voordelen en zijn fans. Maar dat je Xbox-games tegenwoordig vanaf dag één ook op PC kunt spelen, maakt de console niet gewild bij nieuwe spelers. Sony laat je wachten op PC-versies, waardoor het verleidelijk wordt om een PS5 te halen en de game eerder te spelen.
Daar komt ook bij dat Sony ook met multiplatform-titels een slim spelletje speelt. Call of Duty, steevast één van de best verkocht titels van het jaar, geeft PlayStation-spelers elk jaar een exclusieve bonus. Dat gebeurt soms ook met andere titels, bijvoorbeeld Hogwarts Legacy, die een extra quest heeft op PlayStation. Ook als je dus niet bijzonder veel geeft om de exclusieve games van Sony, zorgt het bedrijf waar mogelijk dat er voordelen hangen aan de keuze voor een PS5.
playstation 5 8f1603819759

Nog meer mooie verkoopcijfers voor PS5?

Het ziet er trouwens niet naar uit dat het tempo waarin de PS5 over de toonbank gaat in de komende maanden gaat instorten. De feestdagen komen eraan en de laatste maanden van het jaar zijn goede tijden voor de vraag naar consoles. Toen de PS5 slecht beschikbaar was, verscheepte Sony er zelfs een aantal per vliegtuig om ze op tijd voor de kerst in de winkel te hebben. Zulk vervoer is meestal te duur voor goederen die niet bederven.
Maar dit najaar krijgen we de eerste feestdagen waarbij de PS5 goed beschikbaar is. De voorraad moet zelfs nóg beter worden, omdat de PS5 Slim de fabricage van de console stroomlijnt. Sony verwacht dan ook grote dingen van de console dit najaar. Je hoeft zeker niet raar op te kijken als je over drie maanden weer allerlei berichten ziet over enorme verkoopcijfers van de PS5.