Waarom je Overlord II had moeten spelen

Article
zondag, 15 december 2013 om 17:00
xgn google image
Afgelopen keer was het de echte platform game Alice: Madness Returns die centraal stond, een type game die je maar weinig op de markt vindt. Ditmaal bespreken we een game, die het best valt te omschrijven als een donkere Pikmin. Wij praten hier over Nederlands trots uit Delft van Triumph Studios: Overlord II.
Triumph Studios is in 1997 opgericht als een onafhankelijke ontwikkelaar en begon zijn geschiedenis op de PC. Zo is de studio met name bekend van de Age of Wonders franchise, waarvan de eerste game samen werd ontwikkeld met Epic Games. Gevolgd door twee Age of Wonders games die Triumph Studios zelf maakte. Vervolgens werden de handen ineengeslagen met Britse uitgever Codemaster voor het maken van Overlord voor de PC en Xbox 360, oftewel hun eerste game voor de consoles. Een jaar later kwam de game ook uit op de PlayStation 3 onder de naam Overlord: Raising Hell, maar deze werd wel ontwikkeld door een andere studio.
In de pers sloeg de wereld van Overlord, en de game zelf, goed aan. Wat volgde was onder andere de sequel Overlord II, welke Triumph maakte voor PlayStation 3, Xbox 360 en PC. Climax Studios was verantwoordelijk voor de spin-offs Overlord: Dark Legend voor de Wii en Overlord: Minions voor de Nintendo DS. Op dit moment is Triumph druk bezig met Age of Wonders III, welke gepland staat voor een release aan het begin van 2014 op uiteraard de PC. Hierdoor is Triumph Studios weer teruggekomen op de plek waar alles begon, en dat is Age of Wonders maken voor de PC.
Overlord II

Humor behouden, maar verbeterde gameplay

Voor deze rubriek is specifiek gekozen voor Overlord II, omdat de mannen en vrouwen uit Delft hebben geleerd van het eerste deel. Hierdoor is Overlord II een samenkomst van de goed werkende kern tezamen met verbeteringen die als negatieve punten werden beoordeeld in het eerste deel. Als wij vervolgens praten over cijfers, dan valt er wat dat betreft niet te klagen. Op XGN was het Tristan die de recensie schreef en Overlord II een 7,8 gaf. Met name de sterke humor en fantasiewereld waren positieve punten. Andere recensenten gaven ook aan hard te kunnen lachen om de game en dat resulteerde gemiddeld in een 7,2 voor PlayStation 3, een 7,5 voor Xbox 360 en een 7,9 voor PC op Metacritic.
Uiteraard zijn het niet alleen de recensies die een game tot een succes maken, maar ook de verkopen. Op dat gebied heeft Overlord II het enigszins teleurstellend gedaan met een totaliteit van 610.000 verkochte exemplaren. Deze verkopen zijn dan weer verder onderverdeeld in 300.000 op de Xbox 360 en 280.000 op de PlayStation 3 met een verdere opvulling van PC-verkopen. Echt grote verschillen zijn onderling niet aanwezig, enkel een verschil van 30.000 exemplaren tussen Europa en Noord-Amerika op de PlayStation 3, in het voordeel van Europa.
Overlord II

Droge en donkere Hollandse humor

Wat Overlord II zo uitzonderlijk maakt, is met name de hele sterke humor van de game. Dit zijn simpele dingen als het knuppelen van kleine en schattige zeehondjes tot aan de zeikerige hippie-elven. Wat diepgaander is, zijn de acties die je minions uitvoeren. Aan de ene kant zijn het namelijk een kwaadaardige soort van gremlins, maar door het gebrabbel en vrolijkheid van de wezentjes ontwikkel je toch een soort sympathie voor ze. Het leuke is bijvoorbeeld dat de minions onderweg allemaal spullen oppakken en op hun hoofd zetten. Dus sta soms ook even stil om eens rustig te kijken hoe die malloten er op dat moment uitzien.
Aan de andere kant staat dan weer de gameplay, die toch weer iets geheel anders brengt op de consolemarkt. Zo is het uiteraard goed te vergelijken met Pikmin, een game die enkel op de consoles van Nintendo uitkomt. Hoe dan ook, Overlord heeft wel zijn eigen manier van spelen en ook wat betreft controls. Na het probeersel van de eerste Overlord heeft Triumph vervolgens een aantal zaken beter onder de loep genomen en vervolgens verbeterd. Hierdoor laat Triumph Studios met Overlord II zien, dat strategische games best met een controller gespeeld kunnen worden.

Waarom nu nog proberen?

Actie, avontuur, fantasie, strategie en met name humor met een scherp randje. Overlord II heeft gewoon heel veel te bieden als game zijnde. Het zijn echter wel zaken waar je maar net van moet houden, maar als deze je aanspreken dan kun je hem niet laten liggen. Afgelopen tijd was het met name Killzone: Shadow Fall die wij als Nederlands trots konden aanbevelen, maar wij moeten die ruimte ook bieden aan Triumph Studios uit Delft. Overlord II is namelijk een game op trots op te zijn als Nederlander.