Zo werkt een VPN voor de Xbox One en Xbox Series X

Article
vrijdag, 30 oktober 2020 om 8:30
xbox series xf1637772091
Vandaag de dag zijn VPN’s populair om verschillende redenen, van veiligheid tot aan het streamen van het Netflix aanbod uit een ander land. De technologie wordt voornamelijk in verband gebracht met PC en laptops, maar daar houdt het niet bij op. Je kan namelijk ook een VPN gebruiken op consoles. Zo werkt een VPN voor Xbox!

Wat zijn de voordelen van een VPN?

Met de steeds groeiende mogelijkheden van het internet komen er niet alleen leuke dingen bij kijken, maar ook meer gevaren. We zijn immers allemaal wel bekend met phishing mails, hackers en andere ongure zaken op het internet. Het is dan ook geen overbodige luxe om jezelf te beschermen met een extra laag beveiliging.
Daar komen VPN’s bij kijken. VPN staat voor Virtual Private Network en wat het doet is jouw internet connectie routen via een privé server. Daardoor gaat je data niet via je normale internet service provider naar de rest van het web, maar via de VPN. Daarmee kan je jouw apparaat beschermen tegen derden, kan je genieten van ongekende privacy en je kan er ook andere voordelen uit halen.
Een bekend bijkomend voordeel van een VPN is dat je andere programma’s voor de gek kan houden als het aankomt op jouw locatie. Veel programma’s werken namelijk anders per land. Zo kan je bijvoorbeeld profiteren van korting of aanbiedingen in een online winkel die in Nederland op dat moment eigenlijk niet gelden. Of je kan de bibliotheek van Netflix en andere streamingdiensten flink uitbreiden. In de Verenigde Staten hebben ze bijvoorbeeld een compleet andere collectie aan films en series dan in Nederland. Op die manier gaan er met een VPN vele deuren open die anders gesloten zouden blijven.
pexels dan nelson 3949100f1604071804

Hoe kan ik een VPN instellen op mijn Xbox?

Hoewel VPN’s veel voordelen kunnen bieden, maakt niet iedereen met een abonnement bij een streamingdienst er gebruik van. Waarom? Omdat de meeste mensen een VPN associëren met een PC of laptop en misschien zelfs smartphones. Je moet er namelijk een apart programma, een applicatie of een browser extension voor installeren, voordat je gebruik kan maken van de mogelijkheden. Als je van Disney+, Amazon Prime Video of Netflix geniet via je Xbox One of binnenkort via de Xbox Series X, dan heb je daar alleen weinig aan. Op die apparaten kan je zo’n programma namelijk niet installeren.
Dat betekent alleen niet dat er geen VPN voor Xbox is. Op apparaten die geen VPN applicatie ondersteunen, daar kan je wel gebruikmaken van een zogeheten Smart DNS. Deze functie bieden sommige VPN bedrijven aan en het houdt in dat er een andere ‘naam’ voor jouw IP-adres wordt aangemaakt. Vervolgens kan je op je Xbox One of Xbox Series X handmatig je nieuwe DNS instellen en de locatie van je console veranderen. Elke keer als een applicatie vervolgens jouw locatie checkt, dan zal die de ingestelde locatie van je console zien. Je hebt daarbij niet dezelfde privacy en beveiligingsvoordelen van een normale VPN, maar je kan wel ongestoord genieten van de complete bibliotheek van jouw favoriete streamingdiensten!