VPN voordelen - Waarom is een privé netwerk zo belangrijk?

  Het online netwerk is een gevaarlijke plaats, waar persoonlijke informatie of handelingen vaak minder goed afgeschermd zijn dan je zou denken. Om jouw privacy te verbeteren, is het mogelijk om een beveiligd netwerk op te zetten, het Virtual Private Network (VPN). Maar wat zijn nou de VPN voordelen?

  Klokkenluider Edward Snowden heeft het in 2013 al gezegd, maar er is nu meer sprake van afluisterpraktijken dan ooit. Inlichtingendiensten van over de hele wereld kunnen meekijken met alles wat jij online doet. Gesprekken, aankopen, bezochte pagina's en nog veel meer gegevens kunnen deze diensen met alle gemak bij komen. Maar er is een mogelijkheid om jouw eigen privacy te beschermen, namelijk door het opzetten van de eerder genoemde VPN.

  Een Virtual Private Network is een dienst die ervoor zorgt dat jouw internetverbinding onherkenbaar wordt. De websites of programma's die je gebruikt, denken dat je je in een ander land bevindt en kunnen daarom geen link leggen met jou activiteiten thuis. Je creëert een afgeschermende internetverbinding terwijl je wel gebruik maakt van jouw eigen internetaansluiting. Dit is erg handig voor mensen die werken met gevoelige informatie, maar heeft ook voor andere doelgroepen genoeg voordelen.

  Een eigen privé netwerk zorgt er niet alleen voor dat mensen niet meer met je mee kunnen kijken, maar heeft ook talloze andere mogelijkheden. Het is dan ook aan te raden een VPN in te stellen en daar zou jij het mee eens kunnen zijn na het lezen van de volgende VPN voordelen.

  Privacy

  De meest voor de hand liggende reden is het feit dat er niet meer met jouw verbinding meegekeken kan worden. Hierdoor zal je je anoniem gebruik kunnen maken van online diensten, zonder dat er bijvoorbeeld wordt afgeluisterd of jouw gegevens voor andere doeleinden wordt gebruikt. Door het gebruik van een VPN wordt jouw IP adres onherkenbaar en alle persoonlijke details afgeschermd.

  Snellere internetverbinding

  In veel gevallen zal het gebruik van een VPN de internetsnelheid bevorderen. Een VPN-netwerk gaat namelijk buiten de bandbreedte van jouw provider om, waardoor limieten in snelheid overschreden kunnen worden. Ook worden de gebruikelijke internetroutes omzeild, waardoor je data "minder lange" routes hoeft af te leggen. Websites die vanuit de andere kant van de wereld gehost worden, zullen via een VPN beter bereikbaar zijn, waardoor ook het dataverkeer sneller zal verlopen.

  Buitenlandse services waaronder Netflix

  Waarschijnlijk een van de meest irritante ontwikkelingen op het moment, is het feit dat bepaalde diensten in andere landen voorrang krijgen op Nederland. Zo wordt de inhoud van streamingsdiensten zoals Netflix aangepast op het land van gebruik, daardoor lopen landen vaak grote hoeveelheden content mis. Netflix in Amerika heeft bijvoorbeeld een vele malen uitgebreider assortiment met films en series, waar wij Nederlanders ook van willen profiteren. Met een VPN is het mogelijk om deze licenties te omzeilen.

  Als je een Amerikaanse VPN instelt, herkent Netflix jou als een Amerikaanse klant en krijg je de bijbehorende content meegeleverd. Het verschil in auteursrecht wordt niet meer opgemerkt als je gebruik maakt van een privé verbinding. Dit is bijvoorbeeld ook toepasbaar bij locatiegerichte gameservices, waardoor je opeens een heel ander aanbod aan games en kortingen in je schoot geworpen krijgt.

  Veiligheid

  Een VPN kan ook een primair belang zijn bij het beschermen van een computersysteem. Veiligheid is moeilijk te waarborgen op het internet, waarbij je bij het zoeken van een connectie met een online server vaak aangevallen wordt door kwaadwillende programma's. Virussen, hackers en andere schadelijke bestanden kunnen jouw computer binnen de kortste keren in een onwerkbare bak schroot veranderen. Niet alles wordt namelijk door jouw firewall en antivirus weggefilterd.

  VPN's beveiligen onbeveiligde netwerken tussen jou en de online middelen. Doordat je gebruik maakt van een apart netwerk, die niet via de oorspronkelijke routers van de service gaat, kunnen de virussen die zich op deze service manifesteren niet bij jouw bestanden komen. Een privé netwerk heeft namelijk een aparte encryptie die niet zo maar te hacken is. Vooral met het gebruik van WiFi netwerken is het verstandig om een VPN in te schakelen, aangezien iedereen zo maar op open verbindingen in kan breken.

  Dus daarom VPN

  Er zijn nog een aantal andere, minder gebruikte, VPN voordelen. Zo kan je gemakkelijk bestanden uitwisselen over een langere tijd met grote groepen. Daarnaast kan het communicatiewegen, tussen bijvoorbeeld het werk en het thuisfront, leggen waardoor er productiever gewerkt kan worden.

  VPN wordt steeds belangrijker door de huidige digitalisering. Steeds meer activiteiten worden afhankelijk van internationale internetverbindingen, die je natuurlijk wel beveiligd wilt houden. Hier spelen VPN-leveranciers dan ook op in door steeds meer naar de voorgrond te treden en geheel terecht, want het gaat tenslotte om je privacy. Ook de webbrowser Opera speelt hierop in, door een gratis VPN verbinding mee te leveren.

  Toch moet je onthouden dat je zelfs met een VPN niet helemaal veilig bent. Het afgeschermde netwerk beveiligt namelijk alleen maar de verbinding tussen de gebruiker en de bestemming, niet tegen wat er op die service plaatsvindt.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.