Top 5 beste games van 2023 volgens Chris Boers

Article
maandag, 25 december 2023 om 9:00
resident evil 4 remakef1586250246
Chris is van alle markten thuis. Met een Xbox, Switch, Steamdeck, PlayStation 5 en PS VR2 in huis is er keuze genoeg. Toch is de PlayStation 5 zijn 'device to go'. Voor zijn top 5 van 2023 kijkt hij vooral naar de games die hij gereviewd heeft voor XGN, of die hij in zijn vrije tijd gespeeld heeft.

5. Resident Evil 4

Ja, een remake. Tja, daar hebben we er best veel van tegenwoordig. Resident Evil 4 laat wel zien hoe je een remake aanpakt. Je behoudt het herkenbare, maar verbetert zo’n beetje alles daar omheen en bouwt zo een heel nieuwe game op. Nu de game ook nog naar VR geconverteerd is, is dit mijn nieuwe favoriete ‘scary VR’ game.
In maart gaf ik de game een heel fraaie 9,3, een score waar ik nog steeds achter sta. een remake van een dergelijk klassieke game met een enorme fanatieke fanbase is gedurfd. Het vechtsysteem is helemaal overhoop gehaald en er is afscheid genomen van de tank controls. Toch blijft de ook trouw aan het origineel. Wie de game speelt voelt
zich echt thuis door het behoud van veel kenmerkende onderdelen.
ds launch trlrscreen 07jpgadapt1920w1f1675263221

4. Dead Space

Neg een remake? Jazeker! De epische ruimte-horrorgame die niet Ellen Ripley in de hoofdrol heeft, maar Isaac Clark, een engineer die wel weg weet met zijn engineering-tools. Deze remake blijft trouw aan zijn oorsprong, maar weet veel onhebbelijkheden uit het oorspronkelijke deel te verbeteren. Daardoor is de hele ervaring nog claustrofobischer, maar tegelijkertijd ook prettiger dan voorheen.
Dead Space kreeg een 9,4. Dit is wat ik er destijds over schreef: De game zit vol grote en kleine verbeteringen die de ervaring nóg intenser, maar ook nóg beter maken dan het origineel en dat met graphics en geluid dat helemaal current-gen is. Speel je het spel, dan voelt het echt als de Dead Space van voorheen, maar zodra je beide versies naast elkaar houdt merk je pas goed hoe groot de verschillen eigenlijk zijn. Dat is nou precies wat een echt goede remake kenmerkt: het behoud van goede elementen en verbeteringen die niet opvallen.
Tja, daar valt eigenlijk weinig meer aan toe te voegen.

3. Lies of P

Ik zal niet liegen, deze game heb ik nog niet uit weten te spelen. Toch heeft de game me voor zich weten te winnen. Een nieuwe kijk op het Soulsborne genre, met een top verhaal en prachtige visuals. Lies of P vindt het wiel niet opnieuw uit, maar heeft datzelfde wiel wel heel fraai opgepoetst. Lies of P is wat mij betreft de beste Soulsborne van 2023.

2. Marvels Spider-man 2

Een rijtje favoriete games mag dit jaar niet zonder Spider-man 2 zijn. Webslingeren is nog net zo geweldig als voorheen en met de gliding optie misschien nog wel leuker ook. Manhattan is op de PS5 nog indrukwekkender en levendiger geworden. het zit vaak in de details: meer auto's op de weg, ramen waar je nu door naar binnen kan kijken, overal streetart en mensen die gewoon hun dagelijkse gang gaan.
Het verhaal is top met grote set-pieces en fraaie confrontaties. Na het eerste gevecht met The Sandman was al duidelijk: dit is een topgame! Alle uren webslingeren daarna bevestigen dat alleen maar.
baldurs gate 3f1691076360

1. Baldur’s Gate 3

Onze zuiderburen mogen trots zijn: zij hebben dit jaar verrerweg de mooiste game uitgebracht. Ga er maar aanstaan: een voor velen ondoorgrondelijke game als Dungeons & Dragons toegankelijk maken. Dat niet alleen, de kwaliteit en energie die in deze game gestoken is, is bewonderenswaardig. Veel studios zullen met enige afgunst kijken naar hoe het Larian gelukt is om zo veel gesproken content, natuurlijke side quests en varianten in de game te stoppen, zonder dat het geheel ontploft is. Baldur’s Gate 3 is terecht met een enorme lading prijzen en GOTY awards overladen.
Dit is wat ik er in mijn review over schreef: Dat neemt niet weg dat Baldur's Gate 3 verreweg de meest toegankelijke Dungeons and Dragons game is, die tegelijkertijd bijzonder trouw blijft aan het bronmateriaal. Wie zich in de wereld van de Sword Coast stort kan letterlijk honderden uren ronddwalen en steeds nieuwe omgevingen ontdekken. De vrijheid die je daarbij krijgt om je eigen fouten te maken zijn enorm, maar de gevolgen minstens zo groot. En dat is misschien wel de grootste verdienste van deze game: échte keuzevrijheid om je eigen rol te spelen.