Top 5 beste games van 2017 volgens Richard Verweij

  Het was weer een druk jaar met veel grote titels die je om de oren vlogen. Maar tijd om al deze games te spelen, die had ik helaas niet. Des te kritischer kan ik zijn in deze lijst met de top 5 beste games van 2017 volgens mijzelf, aangezien de titels echt met elkaar moeten knokken!

  Qua uitbreidingen was het dit jaar voor PC strijders een prima jaar, maar voor volledige games was er binnen bepaalde genres niet altijd genoeg te spelen. Terugvallen op ‘altijd leuke’ games als Crusader Kings 2 gebeurde dan ook geregeld. Voor komend jaar te hopen dat Creative Assembly naast Thrones of Britannia weer met wat leuks komt!

  Ondanks dat er in 2018 weer flink wat tofs op de agenda staat (Metro Exodus, Darksiders 3, Vampyr en vele andere titels), zal het vooral een inhaalrace worden om de releases van de laatste maanden wat tijd te geven. De games die wel een geweldige indruk achter hebben gelaten en tijd hebben gekregen, vind je terug in mijn lijst met de top 5 beste games van 2017!

  5. Star Wars Battlefront 2

  Microtransacties bleken dit jaar een nog gevoeliger onderwerp dan voorheen. De tijd waarin spelers honderden uren moeten grinden voor een bepaald voorwerp (zoals in Diablo 2 bijvoorbeeld), zijn al lang voorbij. En snellere routes waarbij de portemonnee kan worden getrokken, valt ook niet in de smaak bij de community.

  Zelf heb ik er nooit echt heel erg wakker van gelegen, maar dat is omdat ik toch vaker kies voor een ondersteunende rol op het slagveld. In Battlefront kan dat prima, als begeleider van bommenwerpers, luchtsteun voor grondtroepen en zo nu en dan als artillerie.

  Waar de voorkeur bij mij voornamelijk uitgaat naar een solide campaign, was Battlefront 2 voor mij de verrassing van het jaar, die mij juist met het online gedeelte flink zoet hield. Met een drukke agenda vol uitbreiding, zou het zomaar kunnen dat het spel ook komend jaar weer flink wat uren zal opslokken.

  4. F1 2017

  Op het gebied van racegames was 2017 een topjaar. Project CARS 2, Forza 7 en natuurlijk de jaarlijkse Formule 1 game. Jammer genoeg had ik maar tijd (en geduld) voor één van deze titels en viel de keuze op het Formule 1 circus. En in tegenstelling tot Max wist ik wel (vrijwel) elke race de finish te halen!

  Ten opzichte van 2016 waren er weinig veranderingen op de circuits te vinden. Hockenheim was dit jaar afwezig op de F1 kalender, maar van de verhoogde curbs op de echte circuits was in het spel weinig terug te vinden. Gelukkig maar, want de ‘yellow trampolines’ waar Danii Kvyat het over had bij de GP van Monaco hadden ongetwijfeld voor een DNF gezorgd.

  Grote veranderingen waren wel terug te vinden in het upgraden van de bolides. Vooral de betrouwbaarheid was flink op de schop gegaan, waardoor mijn keuze om bij McLaren te beginnen bij nader inzien niet heel handig bleek. Aan de andere kant zorgde dat wel voor een beetje realisme. Negen motoren voor een heel seizoen bijvoorbeeld…..

  3. Assassin’s Creed Origins

  Een game die niet kan ontbreken in mijn top 5 beste games van 2017 is de terugkeer van Assassin’s Creed. Het jaartje afwezigheid heeft de franchise naar mijn idee goed gedaan en gezorgd voor een frisse wind. Een warme frisse wind, want het bloedhete Egypte was de nieuwe setting!

  Tijdens het preview evenement was ik al overdonderd met de grootte van de kaart. Ondanks dat het beloopbare gebied gelimiteerd was, duurde het toch een flinke tijd om van de ene kant naar de andere kant van de map te komen. Om vervolgens meerdere malen pijnlijk tot mijn einde te komen in een kamp met vijanden.

  Net als met Black Flag kan de vraag worden gesteld of het ook echt een goede Assassin’s Creed game was. Maar net als in Black Flag ben ik veel te druk geweest met het hebben van plezier. In plaats van schepen plunderen en forten veroveren, ging het deze keer om bootjes plunderen en piramides verkennen. Het vermoorden van mensen, dat was wederom een bijzaak in deze toffe game.

  2. The Long Dark

  Het lijkt tegenwoordig wel een zeldzaamheid dat een spel uit de Steam Early Access geraakt. Wat te denken van de DayZ Standalone, die al vier jaar wacht op een officiële release? Half augustus kwam een andere survivalgame (zonder zombies, met beren, konijnen en wolven) wel uit Early Acces, namelijk The Long Dark. Een game die absoluut een plek verdient in mijn top 5 beste games van 2017.

  De artstijl van de game is bijzonder omdat het voelt alsof je een schilderij bent binnengelopen. De wegen, huisjes, geweren en dieren zijn allen getekend maar voelen ontzettend echt aan. Zeker als je een boze beer uit zijn winterslaap haalt en zijn gigantische hoofd het laatste is dat je ziet op deze planeet.

  Want in The Long Dark draait het om overleven. Met de introductie van een campaign kan je ook een verhaallijn volgen, maar de grote uitdaging is de vrije modus. Het enige doel is zo lang mogelijk overleven in de bittere kou van Canada.

  Slechts één foutje kan er al voor zorgen dat je een pijnlijke dood sterft. Dus ga je op avontuur om niet spulletjes te vinden terwijl je genoeg proviand hebt, of blijf je lekker warm binnen? Of eindig je, net als ik, als lunch voor een boze beer?

  1. Wolfenstein 2: The New Colossus

  Als fan van alles dat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft, mag Wolfenstein 2 natuurlijk niet in de top 5 beste games volgens mij ontbreken. Ondanks dat het verhaal van Wolfenstein 2 niet bijzonder veel meer met de periode van 1940 tot 1945 te maken heeft (afgezien van een gestoorde Hitler), was het in mijn ogen de beste game van het jaar.

  Wie de originele Wolfenstein 3D of Return to Castle Wolfenstein heeft gespeeld, weet dat er een aantal elementen niet mag ontbreken. Whacky personages, tal van collectibles en natuurlijk BJ Blazkowicz die alles aan gort schiet. Wolfenstein 2 heeft dit allemaal en zorgt voor een flink aantal uur vermaak.

  De samenwerking van id Software zorgde eerder al voor een bruut vervolg op DOOM, later ook voor Quake en nu dus ook wederom voor een toffe (en waardige) Wolfenstein. Misschien een idee om id te herinneren dat ze ook nog steeds eigenaar is van Commander Keen?

  Star Wars Battlefront 2

  Verkijgbaar vanaf 17 november 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.