Top 10 vrouwen in films - meest iconische vrouwelijke karakters

Article
vrijdag, 22 januari 2016 om 9:24
xgn google image
Er komen tegenwoordig steeds meer nieuwe films uit en ook het aanbod vrouwelijke karakters neemt steeds meer toe. In de afgelopen jaren zijn we echter al meerdere sterke vrouwelijke karakters tegenkomen en daarom hebben we hier de top 10 vrouwen in films opgesteld.

10. Amélie: Amélie Poulain - Audrey Tautou

Het verhaal van de Franse film Amélie gaat over een meisje wiens jeugd onderdrukt was door haar vaders hartproblemen die hij niet serieus nam. Amélie neemt deze problemen met zich mee in haar leven en heeft nauwelijks contact met mensen. Ze leeft in haar eigen fantasiewereld waarin alles perfect is. Ze verhuist op gegeven moment naar Parijs waar ze een vindt verloren schat vindt in haar appartement. Ze besluit deze terug te brengen naar de vorige bewoner.
Amélie is zeker een artistieke film, waarin alles een magisch element heeft. De hoofdrol wordt gespeeld door Audrey Tautou, die perfect geschikt is voor de rol van de vreemde, fantasierijke Amélie. Ze brak met deze rol ook door als actrice en werd onder andere genomineerd voor een César Award en een BAFTA Award.

9. The Hunger Games: Katniss Everdeen - Jennifer Lawrence

Een van de modernere filmsreeksen op deze lijst, hoewel hij niet kan ontbreken als we spreken van sterke vrouwelijke karakters is The Hunger Games. Katniss Everdeen is zeker een karakter dat met haar debuut indruk heeft gemaakt in de The Hunger Games film. Haar rol wordt neergezet door de enige echte Jennifer Lawrence.
Ze is de hoofdpersoon in de The Hunger Games trilogie die zich tijdens de 74ste hongerspelen als vrijwilligster opgeeft wanneer haar zusje gekozen wordt als tribute. Ze wordt al snel een bekende naam in The Capitol en wint daarbij ook de hongerspelen van dat jaar. Ze is een sterk karakter en veel mensen in de films zien haar als leider.
Jennifer Lawrence speelt de rol van Katniss en is zeker een van de meest bekende namen van het moment. Ze heeft in vier films van The Hunger Games de rol van Katniss vertolkt en heeft voor haar acteerwerk ook al meerdere prijzen binnengesleept. Ze won voornamelijk veel prijzen voor haar rol als Katniss Everdeen.

8. (500) Days of Summer: Summer Finn – Zooey Deschanel

(500) Days of Summer is zeker qua setting een aparte film en ook het karakter van Summer Finn heeft zijn bijzondere eigenaardigheden. Zooey Deschanel speelt in deze film dit karakter en het lijkt net alsof de rol om haar heen geschreven is, in plaats van dat ze ervoor gecast is.
(500) Days of Summer gaat over Tom Hansen die op kantoor een vrouw tegenkomt, Summer Finn op wie hij hopeloos verliefd wordt. Ze worden al snel een stel, hoewel Summer besluit het af te breken aangezien ze eigenlijk niet gelooft in relaties of vriendjes. De film gaat heen en weer terug te tijd in totdat de 500 dagen uiteindelijk voorbij zijn en Tom moet besluiten of hij klaar is met Summer of dat hij nog harder zijn best gaat doen haar terug te krijgen.
Zooey Deschanel kennen we al van meerdere series en films waarin ze aparte karakters neerzet, hoewel deze film misschien wel het hoogtepunt is. Je gelooft elk woord wat ze zegt en je krijgt bijna het gevoel dat ze niet aan het acteren is. Het helpt natuurlijk wel dat haar tegenspeler Joseph Gordon-Levitt het altijd goed doet.

7. Enternal Sunshine of the Spotless Mind: Clementine Kruczynski – Kate Winslet

Clementine is een karakter in de film Eternal Sunshine of The Spotless Mind. Clementine is een vrouw die zo impulsief is dat ze op een dag zelfs besluit om het geheugen te laten wissen van een man met wie ze ooit een relatie had. Toch is ze erg vrij van geest en valt ze zelfs na het geheugenverlies van haar ex opnieuw voor hem.
De rol van Clementine wordt in de film gespeeld door Kate Winslet die we natuurlijk al kennen van haar dramatische rol in de blockbuster Titanic. Haar karakter in deze film is echter compleet het tegenovergestelde van de onschuldige rol in Titanic. Ze zet haar rol ijzersterk neer. Haar sterke acteerwerk en persoonlijkheid in deze film maakt Eternal Sunshine of the Spotless Mind een nog sterkere film dan die al is.

6. Harry Potter: Hermioine Granger – Emma Watson

Bij tovenaars denken we al snel aan het universum van Harry Potter en dan voornamelijk aan het trio Harry Potter, Ron Weasly en Hermioine Granger. We weten dat Harry Potter voornamelijk om… ja, Harry Potter gaat, maar dit betekent niet dat zijn beste vrienden onbelangrijk zijn.
Hermioine kennen we al vanaf de eerste film waarin ze al snel bevriend raakt met Harry en Ron. Ze is nogal een betweter en heeft in het begin ook weinig vrienden, omdat ze vinden dat ze meer geeft om boeken en hoge cijfers dan sociale contacten. Het karakter is zeker sterk en voornamelijk de groei die we allemaal kunnen zien in de acht Harry Potter films.
Emma Watson begon op elf-jarige leeftijd met de rol van Hermioine en meteen zette ze al een sterk karakter neer. Ze is lekker overdreven en ook het accent helpt erbij. Emma heeft over de jaren heen dan ook meerdere prijzen binnengesleept voor haar rol als Hermioine. Dit karakter kan zeker niet missen in deze lijst en is zeker bekend bij het grote publiek.

5. The Lord of The Rings: Galadriel – Cate Blanchett

Een van de meest bekende en meest geliefde fantasy filmreeksen is toch wel The Lord of the Rings. Het verhaal gaat over de Hobbit Frodo, die de moeilijke taak heeft gekregen om een gouden, magische ring te vernietigen door hem in het vuur van de Doemberg te gooien. Hij gaat op avontuur met een genootschap bestaande uit onder andere een elf, een mens en een dwerg.
Een van de rollen in de films wordt vertolkt door Cate Blanchett. Ze speelt ook zeker een belangrijke rol die je niet snel van haar zult vergeten, namelijk Galadriel, een machtige elf en beschermvrouwe. Als je The Lord of The Rings gezien hebt zul je haar karakter niet snel vergeten. De manier waarop ze praat, beweegt en natuurlijk de ijzingwekkende blik die ze geeft zodra ze in aanraking komt met de duistere krachten van de ring.
Naast The Lord of the Rings vertolkte de actrice opnieuw deze iconische rol in de drie The Hobbit films. Cate Blanchett heeft naast deze rol zeker nog een hoop andere iconische karakters neergezet en heeft ook meerdere prijzen binnengehaald met haar rollen.

4. Black Swan: Nina Sayers – Nathalie Portman

We hebben Nathalie Portman al in een heleboel films zien schitteren waaronder haar iconische rol als Padmé in de Star Wars reeks. De actrice gaf echter aan dat die rol haar carrière bijna verpest had en kwam vervolgens met rollen in onder andere V for Vendetta en Cold Mountain die ervoor zorgden dat mensen zagen dat ze meer was dan alleen Padmé Amidala. Een van haar sterkere rollen was echter in Aronofsky’s Black Swan.
Nathalie Portman vertolkte in deze film de rol van Nina Sayers, een ballerina in New York wiens leven compleet draait om ballet. Ze heeft daarbij ook een super obsessieve moeder waardoor haar leven nog meer een verstikkend gevoel krijgt. Ze bemachtigd al snel de rol van de zwanenkoningin in Swan Lake.
De hele film laat het proces van een ballerina onder stress erg goed zien en Portman haar acteerwerk is zo sterk, dat elke symboliek in de film goed naar voren komt. Ze gaat helemaal in op het gevoel dat deze danseressen krijgen als ze onder dit soort stress terecht komen. Het is verder best een donkere film, maar bevat veel symboliek waardoor het achterliggende thema nog beter tot zijn recht komt. Naast haar acteerwerk past ze met haar uiterlijk ook precies in de setting van het verhaal en de overgang van de witte zwaan naar de zwarte zwaan in haar persoonlijkheid in de film is ook erg sterk.

3. Kill Bill: The Bride – Uma Thurman

Uma Thurman is ook zeker een grote naam in de filmindustrie en haar bekendheid begon voornamelijk met films als Pulp Fiction en natuurlijk Kill Bill. In Kill Bill speelt ze het karakter Beatrix Kiddo, die in de film bekendstaat als The Bride. Dit karakter is daarbij ook beland in Empire Magazine in de top 100 beste filmkarakters ooit.
Uma Thurman is zeker geschikt voor de rol, voornamelijk omdat ze ook meegeholpen heeft met de creatie tijdens het filmen van Pulp Fiction. Haar acteerwerk is zeker sterk juist omdat ze het karakter minimalistisch houdt en toch ervoor zorgt dat het een sterk karakter is. Dit is volgens haar een sterke eigenschap, aangezien dit ook sprake was in het acteerwerk van Clint Eastwood in The Good, The Bad, The Ugly. Ze heeft meerdere prijzen gewonnen voor haar rol als The Bride in Kill Bill.

2. The Girl With the Dragon Tattoo: Lisbeth Salander – Rooney Mara

The Girl with the Dragon Tattoo was een van de sterkere films uit 2011, gebaseerd op de literaire blockbuster trilogie van Stieg Larssons: Millennium. De film is gebaseerd op het eerste deel van de trilogie die in Nederland ook wel bekend staat onder de titel Mannen die Vrouwen haten.
Een van de rollen in de film wordt vertolkt door Rooney Mara. Ze speelt in de film de rol van Lisbeth Salander, een 23-jarige hacker die een baan aanneemt als P.I. bij Milton Security. Ze heeft een fotografisch geheugen en is zeker een beetje een mysterie.
Vaak wordt er een contrast gemaakt tussen Rooney Mara en Noomi Rapace, de actrice die in de originele trilogie de rol speelde van Lisbeth. Rooney Mara lijkt deze competitie toch te winnen, doordat ze met haar acteerwerk dichterbij het karakter in het boek staat dan Rapace. Ze speelt de rol zoals het karakter in de boeken erg introvert en ook het contrast tussen Lisbeth de maniak en Lisbeth het mens wordt ijzersterk neergezet.

1. Alien: Ripley - Sigourney Weaver

Alien is zeker wel een bekende film uit de jaren tachtig en misschien wel een van de bekendste Sci-Fi films. Het verhaal gaat over een groep mensen in een ruimteschip genaamd Nostromo die op hun weg naar naar de aarde een SOS signaal binnenkrijgen van een andere planeet. Ze komen er echter al snel achter dat ze niet alleen in het schip zijn en dat een alien invasie onderweg is.
Een van de belangrijkste rollen in deze film, de rol van Ripley wordt gespeeld door Sigourney Weaver. Dit is zeker een bekende actrice die ook voor deze rol aardig wat nominaties en prijzen binnenhaalde. De rol van Ripley was een van haar eerste rollen en zeker een van de rollen die haar verder heeft geholpen in de filmindustrie. Ripley is in de film een van de leden van het schip en daarbij een van de badass karakters.
Dit is een belangrijk karakter in de filmwereld en zeker een die we niet meer zullen vergeten. Het verdient daarom dan ook de eerste plaats. Zo komt het karakter ook terug in de gamereeks van Alien.