The Hobbit - The Battle of the Five Armies Review (Blu-Ray)

  In The Hobbit - The Battle of the Five Armies is het oorlog, keiharde oorlog. De Hobbit trilogie wordt afgesloten door Peter Jackson en is nu uit op Blu-ray. Dit is de The Hobbit -The Battle of the Five Armies review.

  De vorige hobbitfilm, deel twee uit de beroemde trilogie, The Hobbit The Desolation of Smaug, kreeg van onze Jaap een 6 in de recensie met onder meer de felle kritiek dat de film geen afgerond verhaal had. Nee, dat klopt. Als kijker stopte je op een climax waar draak Smaug terreur met vuur wil zaaien in Meerstad.

  The Hobbit -The Battle of the Five Armies review

  Doei Smaug

  Het is in deze chaotische actie vol vuur en schreeuwende mensen waar The Hobbit The Battle of the Five Armies verder gaat. De sfeer wordt meteen goed neergezet in de nieuwe Hobbit en als kijker voel je één ding duidelijk: dit wordt een zit vol met bombastische actie. Dat klopt. Al wordt Smaug snel verslagen, er valt nog zoveel te beleven.

  Want iedereen wil maar één ding: naar de Lonely Mountain. Daar ligt allemaal goud. De plek is inmiddels ingenomen door de dwergen en sindsdien heeft dwergenleider Thorin (Richard Armitage) een transformatie ondergaan. De eens zo vriendelijke man voor Bilbo en de bergen is blind geworden. Hij is niet meer aardig, houdt zich niet meer aan zijn woord en is niet van plan ook maar één goudstuk aan anderen te geven. Hij wil leiden en veel poen hebben.

  The Hobbit -The Battle of the Five Armies review

  Gigantische veldslagen

  Dit tot frustratie van de Elven, want die willen dat Thorin zijn woord houdt en hun een deel van de schat geeft zodat zij ook verder kunnen met hun leven. De goede Bard probeert nog de situatie te sussen, maar tevergeefs. Elven, mensen, dwergen: ze gaan met elkaar op de vuist! Gigantische veldslagen op het doek volgen, wat er allemaal erg spannend en spectaculair uitziet.

  Het is mooi om te zien hoeveel detail er in is gestopt door Jackson; in de rassen en de manier waarop ze vechten. Natuurlijk zijn Legolas (Orlando Bloom) en Tauriel (Evangeline Lilly) weer van de partij. Elven zijn soepel en bewegen zich dan ook erg flexibel. Geregeld gebruiken de twee elven hun omgeving om profijt van te halen. Dan springen ze op rotsen of op de schouders van Orks en bewegen sierlijk om ze zonder genade uit te schakelen.

  The Hobbit -The Battle of the Five Armies review

  Sierlijke actie

  Sierlijke actie dus, prachtig! Grappig afgezet tegen de manier waarop andere rassen vechten. De neef van Throrin rijdt op een klein zwijntje en is vooral een klein lompe gast, een ietwat dikkertje zelfs. Hij vecht geheel op eigen manier: met grof geweld hakt die om zich heen en hij is er niet vies van om vijanden een kopstoot te geven. Best grappig.

  Terwijl iedereen druk met elkaar in gevecht is, heeft men het grotere kwaad nauwelijks in de gaten: Sauron. Want Sauron is met een gigantisch groot leger ook op weg naar de Lonely Mountain, niet alleen vanwege het goud, maar ook vanwege de handige locatie. Schurk Azog en zijn onderdanen zien er weer op en top overtuigend uit als bad guys. De vraag is dan ook: wie zal Azog naar het hiernamaals helpen? Zonder spoilers weg te geven, er zit een mooi gevecht in The Hobbit The Battle of the Five Armies.

  The Hobbit -The Battle of the Five Armies review

  Wel veel toevalligheden

  Voor sommige mensen zal The Hobbit The Battle of the Five Armies te overweldingend zijn qua gevechtsscènes. De film is natuurlijk het slotstuk en dus lijken alle epische battles bewaard gebleven tot het einde. Het betekent wel heel veel actie waarbij soms wat te vaak gebruik is gemaakt van Hollywoodprincipes. The Hobbit The Battle of the Five Armies kent bijvoorbeeld te veel toevalligheden.

  Zo zit je op een gegeven moment te kijken naar een scene waarin iemand opeens een karretje nodig heeft. Driemaal raden: het karretje staat er. Er moeten mensen gespaard worden. Ja hoor, het karretje raakt hen niet. Kijk dus niet gek op als je dit soort toevalligheden voorbij ziet komen. Het is een kwestie van slikken en niet te veel over nadenken.

  Hetzelfde geldt voor de introductie van het personage Alfrid (Ryan Gage) dat vorige Hobbit film er voor het eerst inzat en nu een grotere rol vervult. Een mannetje dat in zijn broek schijt bij ieder gevecht, iedereen zwart maakt en er het liefst alleen met al het goud vandoor gaat. Het is een stereotype figuur dat hij speelt en de vraag is dan ook of The Hobbit The Battle of the Five Armies dit personage nodig had. Nee, echt niet.

  The Hobbit -The Battle of the Five Armies review

  Een slik, een traan

  Gelukkig vergeet je zijn rol al snel doordat andere personages wel weer goed neer zijn gezet. Wisten de vorige twee Hobbit delen minder in te spelen op gevoel, doet The Hobbit The Battle of the Five Armies dat juist heel goed. Zeker de liefde tussen Tauriel en Kili (Aidan Turner) komt goed over. Een slik, een traan, het kan je zomaar overkomen. Mede door de prachtig vervoerende soundtrack wat elke Peter Jackson film goed voor elkaar heeft.

  En natuurlijk is er Bilbo. We zien eindelijk wat dit dappere mannetje mee moest maken met een vaak epische Gandalf aan zijn zijde. Met Bilbo komt het - logischerwijs- allemaal wel goed. Van andere geliefde personages moeten we afscheid nemen in The Hobbit The Battle of the Five Armies.

  Blu-Ray Extended Edition

  En ook moeten we afscheid nemen van de gehele trilogie, want dit is het einde. Hoe kun je dat beter doen dan door de Blu-Ray Extended Edition aan te schaffen. Als je ook maar een beetje feeling hebt met deze franchise, dan ga je voor die uitgebreide versie waarbij je drie (!) discs krijgt. De film zelf als 'extended' stelt met een kwartiertje extra niet zoveel voor, daar doe je 't niet voor.

  Maar waar je 't wél voor doet, zijn die andere twee discs. Want ongelooflijk: je krijgt er gewoon even 9 uur extra filmtijd bij! En dat is toch ongekend. Voor The Lords of the Rings en The Hobbit is dat normaal. Maar we beseffen ons heel goed dat dat niet zo vanzelfsprekend is. De extra's zijn om van te smullen. Pas dan zie je hoe het eraan toe ging op de set; het plezier spat eraf! Zo'n kijkje behind the scenes geeft je nog meer binding met de personages en het verhaal. En het is fascinerend om te zien hoe van alles gemaakt is. Neem nou de green-screen items. Hoe realistisch is het als je Legolas op een paard ziet rijden en met een verbeten gezicht op zich heen vecht?

  En opeens zie je dan op de Blu-ray dat lang niet alles 'echt' is. Doet dat afbreuk aan de ervaring? Nee, het tegendeel. Je waardeert zo'n prachtige film nog meer. Want hier zijn wat mensen bij betrokken geweest hoor. Een ware familie.

  The Hobbit -The Battle of the Five Armies review

  The Hobbit The Battle of the Five Armies biedt vermaak van bovenste plank

  En van die familie ga je houden. Losgezien van wat kleine dingetjes stelt het sluitstuk dus totaal niet teleur en is het op en top vermaak. Houd je van grote epische veldslagen in een fantasy setting? Twijfel dan vooral niet. Dan mag je The Hobbit The Battle of the Five Armies niet aan je voorbij te laten gaan. Als je de DVD aanschaft, doe 't dan meteen goed: koop die extended edition!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Spetterende actie
  • Ontroerend
  • Tja, The Hobbit.. dat is al +1 toch?
  • Gekke Alfrid
  • Te veel toevalligheden

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.