Top 10 beste games van 2023 volgens Roland Janssen

Article
zondag, 07 januari 2024 om 13:00
forza motorsportf1692821868
Afgelopen jaar was zo indrukwekkend op het gebied van gaming dat het lastig was om een top 10 samen te stellen, want welke games laat je weg en welke verdienen er toch een plekje? Onze eigen Roland heeft in ieder geval zijn top 10 beste games van 2023 weten samen te stellen met toch nog een paar verrassende titels.
Gedurende 2023 heb ik mij ontzettend vermaakt met verschillende titels, zoveel titels dat het eigenlijk bijna onmogelijk was om een keuze te maken welke games nou echt thuishoorden in deze top 10. Het grote voordeel dit jaar was dat ik als shooterliefhebber niet heel veel had om enthousiast over te worden en dus ook ruim aan de slag kon gaan met diepgaande RPG's en de vele gave horrorgames die dit jaar uitkwamen. Ook zijn Battlefield 2042 en Halo Infinite een beetje opgeleefd dit jaar, wat voor mij toch een groot pluspunt was, maar helaas komen de titels niet in de top 10 beste games van 2023.

10. Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

We trappen deze top 10 af met Cyberpunk 2077: Phantom Liberty en hoewel het geen volledige game is, vond ik het toch belangrijk om deze uitbreiding in het zonnetje te zetten. Phantom Liberty weet namelijk een briljant verhaal voor te schotelen wat de wereld van Cyberpunk 2077 nog net wat gestoorder en dieper maakt dan het al was.
Nou is niet alleen de uitbreiding briljant, ook de update die samen met de uitbreiding lanceerde liet de werkelijke waarde van Cyberpunk 2077 zien. De game lanceerde namelijk niet al te best, maar CD Projekt Red heeft hard gewerkt om de game eindelijk op een goed niveau te brengen. Zijn inmiddels alle verwachtingen dan waargemaakt? Zeker niet, maar Cyberpunk 2077 is ondertussen wel een briljante game die zeker een tweede kans verdient.

9. The Finals

Net op de valreep van 2023 komt er nog een multiplayer shooter uit die mijn shooterhart sneller laat kloppen. The Finals brengt een sprankje hoop in een genre wat dit jaar niet al te best uit de verf is gekomen. Het allerbeste van alles? De game is ook nog eens free-to-play en vraagt je niet om 80 euro uit te geven aan een veredelde uitbreiding.
The Finals weet te slagen waar andere multiplayer first-person shooters de afgelopen jaren de mist in zijn gegaan. De focus ligt namelijk op leuke, actievolle gameplay en niet op microtransacties voor skins die misschien helemaal niet thuishoren in de stijl van de game. Helaas zijn er nog niet heel veel modi in de game te vinden en lijkt de progressie van de Battle Pass toch net wat te traag te gaan, maar de gameplay is in de kern ijzersterk en dat is voor mij voorlopig genoeg.
ds up isaac 16x9jpgadapt1920w1f1675271045

8. Dead Space Remake

Naast shooters ben ik op zijn tijd ook niet vies van een beetje horror. Toen ik zag dat de Dead Space Remake eindelijk uitkwam dit jaar, was ik dan ook ontzettend enthousiast, maar ook een beetje sceptisch of de remake de kwaliteit van het origineel kon evenaren. Ontwikkelaar Motive heeft mijn verwachtingen niet alleen waargemaakt, maar volledig aan gort geschoten.
De Dead Space Remake weet niet alleen veel eer te bewijzen aan het origineel, maar weet de game ook op veel vlakken te verbeteren en moderniseren. Het was een werkelijk genoegen om dit jaar weer de USG Ishimura te mogen verkennen en Necromorphs op brute wijze van hun ledematen te ontdoen. Hopelijk mag Motive ook aan de slag met remakes voor deel 2 en 3 van de populaire horrorfranchise, want ook die titels bevatten gave momenten die een moderne makeover verdienen.
resident evil 4f1677687655

7. Resident Evil 4 Remake

Van de ene horror remake naar de volgende, Resident Evil 4 mag niet ontbreken in deze top 10. Capcom heeft het wederom voor elkaar gekregen om een klassieke Resident Evil titel nieuw leven in te blazen met een waanzinnige remake. Dit was misschien ook wel de belangrijkste van alle Resident Evil remakes. Resident Evil 4 is namelijk niet alleen een pionier van het horrorgenre, maar kan zelfs bestempeld worden als een van de beste games ooit gemaakt.
Dat de remake niet alleen eer doet aan het origineel, maar ook nog eens met een eindeloze hoeveelheid aan verbeteringen komt, zorgt ervoor dat de Resident Evil 4 Remake een titel is die je eigenlijk gespeeld moet hebben in 2023. Tenzij je niet zo goed tegen horror kan natuurlijk, maar gelukkig zijn er dan nog genoeg andere gave games uitgekomen dit jaar.
star wars jedi survivor cal kestisf1682325594

6. Star Wars Jedi: Survivor

Het is jammer dat Star Wars Jedi: Survivor lanceerde met een flinke collectie aan technische problemen, anders was de game waarschijnlijk de top 5 binnen gebroken. Jedi Cal Kestis vervolgde dit jaar zijn avontuur in een Galaxy far, far away en wist ons te verrassen met een grote hoeveelheid aan nieuwe locaties, nieuwe gameplayelementen en een ijzersterk verhaal.
Eigenlijk zijn het allemaal ingrediënten die een hogere rankering verantwoorden, maar de game lanceerde in een nogal ruige staat. Inconsistente framerates gecombineerd met rare bugs en glitches zorgden ervoor dat de game bij lancering niet zo goed was als het had kunnen zijn. Toch blijft het Star Wars en onder de motorkap is het nog steeds een uitstekende game, waardoor Star Wars Jedi: Survivor net buiten de top 5 landt.
igc inariusintro rs 01 png jpgcopyf1680676666

5. Diablo IV

Ja, de end-game van Diablo IV is niet best. Ja, seizoen 1 was een gigantische aanfluiting. Toch verdient Diablo IV een plekje in mijn persoonlijke top 5. Ondanks alle problemen heb ik namelijk gewoon veel plezier beleefd aan de game. De game speelt heerlijk weg en de omgevingen zijn niet alleen schitterend vormgegeven, maar zetten ook een heerlijk grimmige toon.
Als je co-op speelt krijgt de game ook nog een wat diepere laag en valt er meer dan genoeg te beleven in de open wereld die het laatste deel van de populaire action RPG je voorschotelt. Met seizoen 2 lijkt Blizzard ook eindelijk wat langverwachte verbeteringen doorgevoerd te hebben die Diablo IV hard nodig had, wat de game vervolgens dan toch nog de top 5 induwt.
forza motorsport 8f1674727064

4. Forza Motorsport

Een goede racinggame is altijd welkom en Forza levert altijd. Of je het nou hebt over het wat serieuzere Motorsport of de casual open wereld ervaring die Horizon je voorschotelt, de racinggames van Microsoft weten nagenoeg altijd goed in de smaak te vallen. De reboot van Forza Motorsport is hier geen uitzondering op, hoewel er vanuit de fans wel wat kritiek is op sommige aspecten van de frisse start.
Desondanks heb ik veel plezier beleefd met de nieuwste titel van Turn 10 Studios. Dat komt omdat de studio altijd een goede balans tussen arcade en simulatie gameplay weet te vinden. Daarbij is ook het constant willen verbeteren van je mini-sectoren op een circuit een briljante manier om je eindeloos te laten streven naar het perfecte rondje. Met ook nog eens een grote collectie aan auto’s is er genoeg te beleven en te doen in Forza Motorsport.
lies of p hotel krat exteriorf1691054722

3. Lies of P

Het gebeurt zelden dat een andere studio dan From Software het niveau van het Soulsborne genre omhoog haalt, maar Neowiz is het zowaar gelukt met Lies of P. Niet alleen heeft de uitdagende game een indrukwekkende gothische stijl die heel erg doet denken aan From Software’s Bloodborne, ook de verschillende vijanden en met name de eindbazen zijn schitterend vormgegeven en ontworpen.
Met een grote collectie innovaties voor het genre, zoals het breken van de wapens van je vijanden en deze onderdelen vervolgens gebruiken voor je eigen wapen, heeft Lies of P de toon gezet voor toekomstige titels. Daarnaast is het ook gaaf om het verhaal van Pinocchio een keer in een andere stijl te zien en ervaren. Als Soulsbornes je ding zijn, dan is dit een titel om niet te missen, zeker aangezien we waarschijnlijk toch nog wel even mogen wachten op de aankomende uitbreiding van Elden Ring.
marvels spider man 2f1696319930

2. Marvel's Spider-Man 2

Toegegeven, de sequel is niet zo goed als het eerste deel, maar toch heb ik veel plezier kunnen beleven aan Marvel’s Spider-Man 2. Sterker nog, het enige kritiekpunt wat ik eigenlijk echt had op de game, was dat het een beetje te kort was en dat de game zich een beetje tekort doet als het aankomt op de hoeveelheid schurken die hun gezicht laten zien. Verder is Marvel’s Spider-Man 2 namelijk nog steeds alles wat je mag en wil verwachten van een Spider-Man game.
De gameplay is weer ontzettend soepel, en of je nou speelt als Peter of als Miles, ze hebben allebei een duidelijk gedefinieerde stijl. Natuurlijk zijn er ook weer meer dan genoeg activiteiten om te doen en dingen om te verzamelen, wat voor een heerlijk totaalpakket zorgt. De toevoeging van een van mijn favoriete schurken, of anti-held, Venom is ten slotte een heerlijke kers op de taart die deze titel naar de tweede plaats duwt.
baldurs gate 3 withersf1692621469

1. Baldur's Gate 3

Was er ooit een andere optie voor de eerste plaats? Baldur’s Gate 3 levert alles en meer wat je kan verwachten van een verhaalgedreven RPG. De mogelijkheden in de game zijn eindeloos en dat zorgt er ook voor dat je eigenlijk nooit echt verveeld raakt tijdens het spelen van de game. Voeg daar nog een uitstekende cast aan zijpersonages aan toe en meer dan genoeg gebieden om te verkennen met talloze side quests en je hebt een combinatie die eigenlijk door niets en niemand te overtreffen is.
Voor wie het nog niet gedaan heeft, doe nog even een speelsessie als The Dark Urge en laat jezelf volledig leiden door de Urge, de resultaten zijn namelijk hilarisch. Baldur’s Gate 3 weet heel goed samen te vatten waar Dungeons & Dragons om draait en dat maakt het ook net wat vermakelijker voor iemand die de tabletop RPG zelf speelt en veel passie heeft voor goede verhalen in het fantasy genre. Als je de game om wat voor reden dan ook nog niet gespeeld hebt, geef het een kans, het is zeker de moeite waard.