Top 10 beste film sequels van 2016 - Een vervolg waardig

Article
woensdag, 28 december 2016 om 11:07
xgn google image
Dit jaar hebben wij weer veel sequels de revue zien passeren in de bioscoop, waarbij je van sommige afvraagt of die ooit een vervolg hadden verdiend. Daarom scheiden wij aan het einde van het jaar het kaf van het koren, en presenteren wij de top 10 beste film sequels van 2016.

10. The Purge Election Year

Het concept van The Purge is eigenlijk vrij simpel. Voor een nachtelijke periode van twaalf uur lang mag je alles doen wat god verboden heeft, om het netjes uit te drukken. Dit betekent moord en doodslag, waarbij maskers een gemene deler vormen van de serie. Het idee achter deze nacht van ongunst is overigens een soort uitlaatklep, waardoor men op alle andere dagen van het jaar zich netjes gedraagt.
Opvallend aan The Purge films is het lage filmbudget, de gematigde reviews, maar toch is de reeks een commercieel succes. Hierdoor heeft de serie in totaal drie films mogen opleveren, waarvan The Purge Election Year de laatste film is. The Purge Election Year werd door ons in de review onthaald met een 7,5. Belangrijkste pluspunten zijn de over de top humor en uiteraard de vermakelijke actie.
De grote man achter deze vermakelijke actie is James DeMonaco, de schrijver en regisseur van alle drie de films. Een reeks die niet wordt verbroken want DeMonaco heeft al laten weten dat er een Purge 4 aankomt, en dit keer gaat het om een prequel. Oftewel, de gebeurtenissen die ertoe leiden dat de Purge Night tot stand komt. Daarbij lijkt er ook interesse te zijn om te Purge naar het kleine scherm te brengen als televisieserie.

9. Soof 2

Als er aan het einde van dit jaar nog een Ladies Night op het programma staat, dan wordt deze geheid gevuld met de film Soof 2. Dit is uiteraard het logische vervolg op Soof uit 2013. Een verhaal dat in eerste instantie bekend werd in de columns van Sylvia Witteman en vervolgens tot film werd uitgewerkt door Marjolein Beumer. Zij is de zus van Famke Janssen en Antoinette Beumer, waarbij de laatst genoemde de regisseuse is van Soof.
Voor Soof 2 is Marjolein Beumer opnieuw verantwoordelijk voor het verhaal, maar het is nu Esmé Lammers die gaat over de regie. Daarbij gaat het verhaal dit keer niet over de liefde die opnieuw opbloeit, maar om een scheiding waardoor er juist ruimte is voor nieuwe liefde. Toch staan Lies Visschedijk als Soof en Fedja van Huêt als Kaspar opnieuw centraal in de film. Tevens maakt Dan Karaty, bekend als jurylid van vele dansprogramma's, zijn terugkeer in Soof 2.
Naast goede sequels staat het jaar 2016 staat ook te boeken als een slecht jaar voor de Nederlandse filmindustrie. Door de late release van Soof 2, zie 8 december, worden de cijfers nog wel iets beter. Zo heeft Soof 2 bijvoorbeeld voor een Ladies Night-record gezorgd, bestaande uit een totaal 75 duizend bezoekers. Hierdoor verdient Soof 2 echt een plek in de top 10 beste film sequels van 2016.

8. X-Men Apocalypse

X-Men Apocalypse is alweer de negende film in een lange serie van X-Men films, die ooit is begonnen in 2000. Toentertijd ging het om een trilogie aan films die begon met X-Men en eindigde met X-Men The Last Stand. Tussendoor kwamen nog twee films met Wolverine in de hoofdrol (X-Men Origins Wolverine en The Wolverine) en uiteraard Deadpool. Met X-Men Apocalypse zijn wij echter aan het einde gekomen van de tweede trilogie, na X-Men First Class en X-Men Days of the Future Past.
Deze tweede trilogie bracht ons de bekende mutanten, die wij al kenden uit de eerste trilogie, maar dan in hun jonge jaren. Opvallend aan deze tweede trilogie was dat de films zich respectievelijk afspeelden in de jaren zestig, jaren zeventig en jaren tachtig. Het is alleen jammer dat X-Men Apocalypse ons niet helemaal wist te overtuigen, met een 6,0 in onze review. Dit in tegenstelling tot X-Men Days of Future Past die in de review een 8,0 kreeg.
Ondanks een minder resultaat blijven de films onverminderd komen in de X-Men wereld. Te denken aan de allerlaatste film van Hugh Jackman als Wolverine, in de film Logan. En uiteraard het vervolg op Deadpool, waarin Ryan Reynolds zijn rode pak weer aantrekt. Daarbij gaan er ook genoeg geruchten over andere mogelijkheden, zoals een film die zich afspeelt in de jaren negentig en een X-Force film.

7. Bad Neighbours 2

Nieuwe buren, maar dezelfde problemen. Dat is misschien wel de meest duidelijke tagline voor Bad Neighbours 2, in de Verenigde Staten bekend als Neighbors 2 Sorority Rising. Het verschil is dan ook duidelijk aanwezig, want het zijn dit keer de vrouwelijke studenten die voor problemen zorgen in plaats van de mannelijke studenten. Verhaaltechnisch gezien lijkt het een makkelijk vervolg, en dat is het misschien ook wel.
In onze review kreeg Bad Neighbours 2 een 7,0 als eindresultaat, doordat het te veel op de eerste film wilde lijken. Dit ten opzichte van de 8,5 die de eerste film van ons kreeg in de review. Toch weet Bad Neighbours 2 zich staande te houden als een vervolg op een komedie. Dat is ook de belangrijkste reden om deze film in onze top 10 beste film sequels van 2016 op te nemen.

6. The Conjuring 2

De paranormale onderzoekers en schrijvers Ed en Lorraine Warren, gespeeld door Patrick Wilson en Vera Farmiga, zijn terug voor een tweede onderzoek. Nadat in The Conjuring een boerenwoning in Rhode Island centraal stond, reist het duo voor The Conjuring 2 naar Brimsdown, Enfield in Engeland. Hier komen zij in aanraking met een demonische non, het centrale karakter voor je volgende nachtmerrie.
The Conjuring films zijn gebaseerd op bekende horrorverhalen, waar de bestaande Ed en Lorraine Warren vaak in betrokken waren. Zo is de eerste film gebaseerd op de zogenaamde The Amityville Horror, en de tweede film op de Enfield Poltergeist. Deze vertaling van bekende horrorverhalen heeft voor The Conjuring 2 tot een goed resultaat gezorgd met een 8,0 in de review.
The Conjuring is overigens onderdeel van een gehele franchise. Zo is al eerder de spin-off Annabelle uitgekomen, die toch iets minder goed werd ontvangen. Desondanks komt er wel een Annabelle 2 en de spin-off The Nun komt eraan, gebaseerd op het karakter Valak uit The Conjuring 2. Als laatste wordt er ook gesproken over het doortrekken van het hoofdverhaal in The Conjuring 3.

5. Bridget Jones’s Baby

Bridget Jones is een welbekend filmkarakter geworden dankzij haar twee films: Bridget Jones's Diary uit 2001 en Bridget Jones Edge of Reason uit 2004. De eerste film is uiteraard waar Bridget Jones de meeste faam mee heeft gehaald. De tweede film ontving namelijk slechte kritiek, maar wist desondanks toch genoeg op te brengen. Het heeft echter lang geduurd voordat de commerciële trein verder ging om van Bridget Jones een trilogie te maken.
In 2016 was het eindelijk zover, het derde deel van Bridget Jones onder de naam Bridget Jones's Baby werd uitgebracht. Voor dit deel maken hoofdrolspelers Renée Zellweger en Colin Firth hun terugkeer. Hugh Grant is door creatieve verschillen over het scrip niet in de film te zien. Zijn vervanger is de Amerikaanse acteur Patrick Dempsey in de rol van Jack Qwant, als nieuwe vlam van Bridget.
Ondanks wat wijzigingen in de cast en het lange wachten op het afmaken van een trilogie, werd de film toch goed ontvangen. Bij ons in de review kreeg de film zelfs een 8,0. Daarbij wisten bioscoopbezoekers de film ook goed te vinden, om Bridget Jones opnieuw in hun armen te sluiten.

4. Finding Dory

Bij animatiefilms duurt het vaak niet lang voordat een sequel wordt gemaakt. De zoektocht naar Nemo was echter een erg behoorlijk emotionele reis. Waardoor het dertien jaar heeft geduurd, totdat Finding Dory het succes van Finding Nemo opvolgt.
Dit betekent een nieuw onderwateravontuur, waarbij dit keer een zoektocht naar de ouders van Dory centraal staat. Hierdoor zie je oude bekenden terug, maar ook nieuwe vissen en waterdieren maken hun debuut.
Interessant om te weten, is dat de setting van Finding Dory gewijzigd is tijdens het animatieproces. Zo was in eerste instantie het plan om het verhaal af te laten spelen in een waterpretpark. Maar na de reacties op de documentaire Blackfish werd de setting gewijzigd van waterpretpark naar het California Marine Biology Institute.
Deze wijziging is een uitstekende keuze geweest, want Finding Dory ontving goede kritiek. In onze review kreeg Finding Dory zelfs een 8,5. Het mag daarom duidelijk zijn dat Finding Dory een zeer geslaagde sequel is geworden.

3. Star Trek Beyond

Als wij het hebben over langlopende series op gebied van zowel televisie als film, dan kan Star Trek niet op die lijst ontbreken. Star Trek Beyond is alweer de dertiende film. De filmserie van Star Trek is daarin onder te verdelen in drie series. De derde serie is de Reboot serie, bestaande uit Star Trek, Star Trek Into Darkness en dan nu het derde deel Star Trek Beyond.
Het nieuwe deel kent echter wel een belangrijk verschil. Zo is JJ Abrams niet langer de regisseur, maar nog wel producer. Het stokje is namelijk overgegeven aan Justin Lin, bekend van Fast and Furious. Dit heeft volgens ons wel een rol gespeeld in het resultaat van de film, maar toch kreeg Star Trek Beyond een 7,5 in de review.
Naast een goede recensie is deze film ook een eerbetoon aan twee overleden acteurs. Allereerst Anton Yelchin, die zelf in de film speelde als Pavel Chekov. Daarbij ook voor Leonard Nimoy, de originele Spock die tevens een cameo had in de huidige Star Trek filmreeks.
Als laatste is ook duidelijk geworden dat de serie verder gaat met een vierde film, waarbij de gehele cast opnieuw aansluit. De rol van Anton Yelchin wordt daarbij niet opnieuw gecast.

2. Jason Bourne

De enige echte Jason Bourne is terug voor de vijfde film in de franchise. Matt Damon, die Jason Bourne vertolkt, liet eerder een vierde film schieten. Hierdoor stond in The Bourne Legacy, Jeremy Renner centraal als Aaron Cross. Voor de vijfde film, genaamd Jason Bourne, is Matt Damon weer helemaal terug, gespierd en al.
Wat betreft het verhaal is Jason Bourne een direct vervolg op de derde film The Bourne Ultimatum. In de nieuwe film is Bourne op de vlucht voor de CIA, om informatie over zijn vader te krijgen die de CIA geheim probeert te houden. In andere woorden zorgt dit voor nieuwe achtervolgingen over de gehele wereld met meer dan genoeg actie om iedereen tevreden te stellen.
In onze review resulteerde de terugkeer van Matt Damon in een 8,0. Daarbij wordt er ook al gesproken over een mogelijke sequel op Jason Bourne. Dit betekent tegelijkertijd dat er geen sequel gaat komen voor The Bourne Legacy en dus ook niet voor Jeremy Renner, die eigenlijk de vervanger moest zijn van Matt Damon.

1. Captain America Civil War

De films van Marvel blijven het goed doen met zowel nieuwe standalone films van superhelden als sequels op bekende namen. In dit geval gaan wij voor het laatste punt, waarbij Captain America zijn trilogie afrond met Captain America Civil War. Een film die mogelijk meer weg heeft van een The Avengers film, dan van een Captain America film. Zo zijn bijna alle bekende superhelden te zien, inclusief de introductie van Black Panther en Spider-Man.
In het verhaal van Captain America Civil War is de spanning om te snijden, waarbij het team van vrienden door ruzie uit elkaar gaat in twee kampen. De resultaten van deze strijd zijn daardoor bepalend voor de films die gaan komen. De belangrijkste film hierin in The Avengers Infinity War, want die wordt geregisseerd door Anthony en Joe Russo die ook verantwoordelijk waren voor Captain America Civil War. Voordat die film echter komt, kunnen wij in 2017 eerst nog genieten van The Guardians of the Galaxy Volume 2, Spider-Man Homecoming en Thor Ragnarok.
Met Captain America Civil War op plaats één, sluiten wij de top 10 beste film sequels van 2016 af. Alle films hebben aangetoond dat zij een vervolg waardig zijn. Daarbij staat een nieuwe sequel voor veel films ook al in de planning, dus er staat ons nog veel kijkplezier te wachten in de aankomende jaren.