Captain America Civil War Review (Blu-ray) - De Russo broers doen het weer

  Captain America, Iron-Man, Black Widow, Ant-Man... Superhelden genoeg in het laatste deel in het Marvel Cinematic Universe. Is het Marvel weer gelukt? Lees het in onze Captain America Civil War review! De film is uit op Blu-ray!

  Schermutselingen tussen twee superhelden lijken in te zijn dit jaar. Maar nadat we eerder een tikkeltje teleurgesteld waren over Batman v Superman, is het nu aan Captain America om ons het echte epische gevecht te geven. Hoe is dit gevecht tussen Tony Stark en Steve Rogers uitgepakt?

  Captain America Civil War Review

  Breuk tussen twee vrienden

  Captain America Civil War speelt zich af na de gebeurtenissen in The Avengers: Age of Ultron. Als een team van Avengers op een missie in Afrika is, gaat alles fout, waardoor onschuldige mensen om het leven komen. Voor de Verenigde Naties is dit de laatste druppel: superhelden mogen niet langer gaan en staan waar ze willen.

  Daarom brengt de organisatie de Sokovia Accords in het leven; een verdrag dat ervoor zorgt dat superhelden zoals The Avengers alleen in actie mogen komen als een speciale commissie dit toestaat. Een probleem voor Steve Rogers (aka Captain America), die vindt dat hij in actie moet komen als er mensen in gevaar zijn.

  Iron Man denkt daar anders over. Er ontstaat een breuk tussen de twee vrienden en de rest van de Avengers, tussen de voor en tegenstanders. Daarnaast moet Captain America ook nog eens zijn beste vriend Bucky Barnes (aka The Winter Soldier) zien te redden van wat lijkt op alle politie op aarde. Genoeg conflict dus.

  Captain America Civil War Review

  In balans

  Superhelden genoeg in Captain America Civil War, want Disney heeft een heel blik aan gemaskerden open getrokken. Captain America, Iron Man, Black Widow, Scarlet Witch, Vision, Black Panther, Winter Soldier, Falcon, War Machine, Ant-Man, Hawkeye en zelfs Spider-Man (die zijn MCU debuut maakt) maken allemaal deel uit van het verhaal. Verwacht alleen geen twee-en-een-half uur aan non-stop cameos, Civil War is en blijft een film over Captain America die zijn beste vriend Bucky probeert te redden.

  Het verhaal en de redenen waarom Captain America en Iron Man met elkaar op de vuist gaan zijn geloofwaardig genoeg om je op het puntje van je stoel te laten zitten. The Avengers worden eindelijk geconfronteerd met de schade die ze in voorgaande films gemaakt hebben. De emoties lopen hoog op en tegen het einde van de film weet je niet meer aan wiens kant je staat.

  De gebroeders Russo, die ook Captain America: The Winter Soldier regisseerden, balanceren al deze elementen door de hele film verbazingwekkend goed. Waar Avengers: Age of Ultron vaak nog leek op een reclamespotje voor een heleboel andere films is Civil War hierin een stuk minder afgeleid.

  Captain America Civil War Review

  Personages jongleren

  Met zoveel zwaargewichten in de film is het jammer dat de vechtscènes niet altijd even goed te volgen zijn. Er wordt gretig gebruik gemaakt van een shaky cam, wat niet fijn overkomt. Jammer, want de choreografie is weer eens ontzettend goed.

  Ondanks dit kwam het kleine kind in ons toch weer naar boven in het fantastische gevecht tussen Iron Man, Captain America en al hun aanhang op een Duits vliegveld. De maar liefst 12(!) personages waar hier mee gejongleerd wordt, is verbazingwekkend maar tóch is het gelukt. Dit gevecht tussen onze favoriete personages had niet beter uitgevoerd kunnen worden.

  Het zou fantastisch geweest zijn als de film hier mee eindigde. Toch laat het verhaal dit niet toe en gaat Civil War hierna nog een stuk langer door. De manier waarop de film eindigt is niet slecht daardoor, maar na zo’n overbelasting van je zintuigen komt het einde net iets minder aan dan bedoeld.

  Captain America Civil War Review

  Voor kenners?

  Voormensen met weinig tijd is Captain America Civil War niet ideaal. De film duurt namelijk ontzettend lang (meer dan twee-en-een-half uur). Voor ons en voor kenners van het Marvel Cinematic Universe is dit waarschijnlijk geen probleem, maar we kunnen ons best voorstellen dat nieuwkomers totaal geen benul hebben van wat er nou eigenlijk allemaal aan de hand is. Houd dit zeker in gedachten.

  Wél leuk is dat Spider-Man ein-de-lijk zijn intrede in dit universum maakt. De werelberoemde spinnenman heeft geen hoofdrol natuurlijk, maar maakt wel een groter deel uit van het verhaal dan je zou verwachten. Tom Holland speelt een veel jongere, maar grappige en charismatische Spidey die we nog niet eerder in een film gezien hebben. Laat die solo film maar komen!

  De andere nieuwkomer, Black Panther, is een tikkeltje minder geslaagd. Het Afrikaanse accent van acteur klinkt namelijk wel érg gespeeld en is daarom niet erg overtuigend. Verder is hij wel gewoon een gave toevoeging aan het groeiende aantal superhelden.

  Blu-ray extra's

  Een inzage in de personages krijg je via de extra's op de Blu-ray. Zo krijg je featurettes, verwijderde scenes, gag reel en kun je de film afspelen met audiocommentaar. De extra's zijn een beetje aan de magere kant helaas. De gag reel, dus de grapjes op de set, duurt helaas maar een paar minuten en van de verwijderde scenes krijg je er ook maar vier.

  Daarentegen zorgen de making off en interviews met Cap en Iron Main juist voor meer diepgang. Je leert dingen en ziet dingen die je waarschijnlijk niet 1,2,3 uit de film had gehaald en dat is natuurlijk erg tof!

  Captain America Civil War Review

  Captain America Civil War Review – Eén van Marvels beste

  Captain America Civil War doet met succes wat Age of Ultron niet kon; een shitload aan personages hebben, zonder een heleboel onnodige aanleidingen naar andere films of het been there done that gevoel. Het is geweldig en conflicterend om de helden waar we al tig films voor hebben gejuicht nu tegenover elkaar te zien staan.

  Dan is het ook jammer dat de film na het ontzettend spannende gevecht op het vliegveld een beetje stoom verliest, en dat Civil War voor nieuwkomers erg verwarrend kan zijn. Maar toch: als je zoals wij alle Marvel films tot nu toe gevolgd hebt kan je Captain America Civil War alleen maar als één van de allerbeste noemen. Dat had zelfs Captain America niet kunnen bedenken, toen hij in het ijs bevroren zat.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Spannend tot het einde
  • Spider-Man!
  • Vliegveld scène
  • Geen onnodige verwijzingen
  • Focus waar het hoort
  • Aan de lange kant
  • Afrikaans accent Black Panther
  • Verwarrend voor nieuwkomers

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.