10 Beste Disney films - Niet enkel de meest bekende films

  Een top 10 beste Disney films is bijna onbegonnen taak. Er is zoveel keuze dat het je zelfs de meest toffe films niet altijd in de lijst kunt opnemen. En dan wil je ook niet enkel de klassiekers noemen, anders wordt die lijst zo voorspelbaar. Dan wordt het zaak om je darlings te killen en toch keuzes te maken.

  10. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

  Bij Disney denk je vaak aan klassieke animatiefilms. Maar Jack Sparrow is door de jaren heen een icoon geworden dat verder gaat dan enkel het gezicht van een succesvolle filmreeks. Zodoende heeft dit avontuur vol zeerotten ook een plekje veroverd in deze lijst.

  Met The Curse of the Black Pearl is een belangrijke stap gezet binnen de filmgeschiedenis. De bekende acteur Johnny Depp heeft een personage neergezet dat hem nog jaren zal achtervolgen. Voor sommigen kunnen nieuwere films zoals Fantastic Beast and where to Find them niet eens meer worden gekeken zonder dat die herkenbare kop associaties opwekt naar een avontuur vol onbetrouwbare zeerotten.

  Pirates of the Caribbean gaat ook veel verder dan dat. Niet alleen zijn er ondertussen vijf films uit (waarvan het vijfde deel een hele verbetering was op het aan schurft leidende vierde deel), maar is er door deze films ook een trend ontstaan bij cosplayers. Er zijn honderden merchandise items te koop en zodoende heeft piraat Jack ook zijn lof weten te behalen door een gelijknamige Disney-attractie. Hijs de zeilen maar op, tijd om je een piraat te voelen!

  9. Aladdin

  Wat zou jij wensen als je drie wensen uit zou mogen laten komen? Aladdin weet het wel: in een tof avontuur gebruikt hij de charmes van de lampgeest Genie om indruk te maken op de prinses Jasmin. Zonder de magische krachten van Genie denkt hij in ieder geval geen kans te maken. Iedereen noemt hem een ´straatrat' omdat hij met enige regelmaat restjes eten door diefstal bij elkaar moet scharrelen.

  De film wordt voornamelijk naar een hoger niveau getild door het onvergetelijke optreden van Robbin Williams. Hij heeft de magische geest Genie echt op zeer humoristische wijze neergezet en hem een heleboel karakter meegegeven. Dit blijkt wel uit nummers als Prins Alie waarin de geest tientallen verschillende stemmen opzet wanneer hij zich transformeert in verschillende inwoners van Bagdad.

  Aladdin was een hit. Het is dan ook niet gek dat er naar aanleiding van de film zelfs een complete musical naar Broadway kwam. De show was zo'n succes dat hij ook wereldwijd in verschillende theaters verscheen.

  8. De Kleine Zeemeermin

  Zoals Sebastiaan de krab zou zeggen: ¨Het zeewier is altijd groener, daarginds aan de andere kant. Het is ook zo mooi daar onderwater.¨ Voor Ariel lijkt de wereld boven dat water een stuk interessanter en zodoende ontstaat er een interessant verhaal. Dit visje heeft er alles voor over om haar staart in te ruilen voor benen.

  De film kent een hoop iconische personages die zelfs jaren nadat de film is verschenen nog steeds indruk maken. Denk aan de gemene zeeheks Ursula, Botje en krab Sebastiaan. Terwijl Sebastiaan de pan uit swingt met nummers als Diep in de Zee, weet de zeeheks Ariël in een lastig parket te verwerken en haar een deal aan te bieden die voor een hoop kommer en kwel zal zorgen. Die benen kan ze krijgen in ruil voor haar prachtige stem.

  De Kleine Zeemeermin is zo'n bekend verhaal dat het een vervolg kreeg én een eigen musical. Daarnaast kunnen Disney-films hun geluk niet op, omdat Disney momenteel de eerste plannen maakt voor een Live Action-film van dit zeemeerminnetje.

  7. Pinocchio

  Soms is het wel eens handig om een leugen om bestwil te vertellen. Tenzij je natuurlijk zo'n wijsneus als Pinocchio hebt. Dan kun je maar zorgen dat die neus niet nog een paar centimeter langer wordt. Pinnochio zit niet aan vier touwtjes vast en mogelijk ben je daardoor verrast, leugens houdt hij met zijn groeiende neus niet echt achter.

  Wat zo boeiend aan Disney's Pinocchio is, hoe een duister verhaal in een dergelijke familiefilm is omgetoverd. Herinner je die krekel nog die zo prachtig zong aan het begin van de film? In het originele verhaal was hij al doodgestampt geweest. De schrijver van het oorspronkelijke verhaal had een hekel aan kinderen en liet dat zien door Pinocchio op de meest gruwelijke wijze straffen te laten ondergaan.

  Gelukkig maakte Disney er een vrolijker verhaal van dat duidelijk maakt dat jij je dromen achterna moet jagen. Iedereen is ondertussen bekend met When You Wish Upon A Star, waarmee zo'n beetje elke Disneyfilm vandaag de dag wel mee begint.

  6. Mary Poppins

  Mary Poppins is magisch: ze kan hele lampen meenemen in haar magische tas. Het is niet gek dat Hermelien uit Harry Potter het handig vond om in The Deadly Hallows ook maar eens zo een magische tasje met zich mee te nemen, want dat heeft ze natuurlijk van Disney's Mary Poppins geleerd.

  Als er één ding is wat Mary Poppins geweldig maakt, is het wel haar speelsheid. Supercalifracilisticexpialidosious, een tongbreker die bij velen wel bij zal blijven (Superkwalikwantiviaextraquasiotisch in het Nederlands), laat zien hoe Disney op bijzondere wijze met woorden kan spelen. We accepteren het allemaal, ondanks dat het natuurlijk de reinste kolder is. Wie kan namelijk écht uitleggen wat het woord betekent?

  Het bekijken van Mary Poppins kan een mooie ervaring zijn als je uitkijkt naar de nieuwe Mary Poppins-film. In 2019 gaan we dit nieuwe vleugje Mary Poppins-magie meemaken. Hopelijk wordt dit ook één van de beste Disney films.

  5. Tarzan

  Ook Tarzan kan niet aan deze lijst ontbreken. Mogli uit Jungle Boek mag nog het één en ander van Tarzan leren: beiden worden als kind gedropt, alleen komt Tarzan er vele malen gespierder vanaf na jaren in de Jungle rond te hebben gebanjerd. Geen wonder ook dat de knappe dame Jane voor deze aapmens valt.

  De belangrijkste reden waarom Tarzan deze plek in de lijst met beste Disney films heeft weten veroveren, is dat de prachtige muziek van Phil Collins de hele film naar een bijzonder hoog niveau weet te tillen. Net als bij Brother Bear (een van de vele darlings die we toch hebben moeten killen bij het samenstellen van de lijst) zorgen de bekende nummers voor de nodige kippenvelmomenten. Wat er ook wordt gezegd, deze film blijft in je hart.

  Tarzan is echt zo'n film die je lekker op een avondje kijkt.

  4. Frozen

  Ook Frozen heeft een plekje in deze lijst veroverd. De film zit vol toffe personages die allemaal een goede persoonlijke ontwikkeling doorlopen. Grappig is ook hoe sommige personages zich compleet anders ontwikkelen dan je in eerste instantie zou verwachten. Zo is het gaaf hoe prins Hans voor een complete plottwist wist te zorgen.

  Ook de muziek blijft velen bij. Waar iedereen het refrein van Let It Go (Laat het Los) met volle borst mee kan zingen, kun je ook wegsmelten voor het nummer van sneeuwpop Olaf. Daarnaast leren we uit de film dat liefde een open deur is in een nummer dat zelfs uren na de film nog steeds door je hoofd galmt.

  Frozen heeft een bijzondere indruk achtergelaten op Disney-fans. Toen Disney van Netflix werd verwijderd heeft het heel veel fans boos gemaakt. Ze konden het maar niet loslaten dat één van hun favorieten Disney-films niet meer op de streamingdienst te zien was.

  3. Beauty and the Beast (2017)

  Beauty and the Beast (Belle en het Beest) wist een heleboel mensen te betoveren toen het als animatie naar de bioscopen kwam. Opnieuw kan iedereen meemaken hoe het is om gastvrij te worden ontvangen door Lumière, het verhaal zat vol romantiek en de film laat zien dat je geen vieze haren over je hele lijf hoeft te hebben lopen om een beest te zijn. Het recept om een beest te zijn: lomp, gespierd, egocentrisch en de naam Gaston met je meedragen.

  De personages betoveren je nog meer in deze nieuwe versie van de vertelling. In de live action versie weten zowel Emma Watson (als Belle) en Luke Evans (Gaston) je omver te blazen. Als dan ook nog nieuwe nummers worden toegevoegd, wordt het helemaal compleet. Het nieuwste nummer Evermore, opgevoerd door Dan Stevens (Beest) is echt Oscar-waardig!

  De film met een 8.5 beoordeeld in de Beauty and the Beast review. Hierin worden nog flink wat redenen aangehaald waarom Beauty and the Beast deze plek in de lijst meer dan waard is!

  2. Rapunzel

  Op het eerste gezicht lijkt Rapunzel een vrouwenfilm. Een vrouw in de hoofdrol die zulke lange haren heeft dat ze waarschijnlijk uren voor de spiegel staat voordat ze na het wakker worden fris en toonbaar door de dag kan, dat belooft weinig goeds. Gelukkig is het niet zo erg als dat het op het eerste gezicht allemaal lijkt. Het is bijna de beste Disney film!

  Het grappige is dat Rapunzel een film is die voor iedereen toegankelijk is: jong, oud, meisjes én jongens. Hoewel de hoofdrol is weggelegd voor een vrouw, wordt ze ondersteund door Flinn Ryder. Dit personage weet zeker voor de nodige humor in heel het liefdesverhaal van Rapunzel te zorgen. Flynn Rider is als dief op de vlucht en komt overal gezochtposters tegen waarop zijn neus nog erger vervormd is dan Pinocchio.

  Rapunzel is een film vol met humor en toffe muziek die kippenvel weet te bezorgen. Van de maffe Moeder Gothel die vindt dat moeder het altijd beter weet, tot een prachtig duet over die lichten die alleen te zien zijn op Rapunzels verjaardag. Een film die iedereen laat dromen, in een scene waarin de pianist zijn piano al binnen no-time aan gort slaat omdat spelen met maar één hand en een haak toch lastiger is dan het lijkt.

  1. The Lion King als beste Disney film

  Er is daarentegen maar één film die deze lijst met beste disney films kan afsluiten.

  Al bij het starten van de film weet je dat je de film geweldig gaat vinden. De Afrikaanse kreten zorgen voor kippenvel. Maar het gevoel dat de Savannah met zich mee brengt, wordt pas compleet als leeuwenwelp Simba in pracht en glorie wordt getoond. Op de Kings Pride Rock wordt hij door Rafiki aan iedereen in de Savanah getoond.

  The Lion King kent de nodige toffe nummers. Timon en Pumba vormen een gouden duo wanneer ze Hakunna Matta zonder zorgen ten gehore brengen. Scar weet indruk te maken als schurk met zijn overweldigende Sta Paraat. De Engelse versie is zelfs met zoveel overtuiging gezongen dat hij midden in het liet zijn stem zodanig beschadigde, dat de stemacteur van Hyena Ed de laatste noten van het nummer op geweldige wijze moest overnemen.

  Na het bekijken van de The Lion King, wil je misschien je ook ééns wagen aan het tweede deel. Alhoewel veel mensen niet weten dat dit deel bestaat, bevat ook deze film weer een hoop nieuwe muziek die je de nodige kippenvel bezorgt. Daarnaast kun jij je zo lekker klaar maken voor de live action versie van Lion King, die momenteel in ontwikkeling is.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.