Fantastic Beasts Review (Blu-ray) - Meer magie

  Waar moesten Harry Potter fans het zoeken, toen de laatste Harry Potter film klaar was? Gelukkig had J.K. Rowling nog veel meer magische creaties bedacht en dus kon er weer wat verfilmd worden. Het resultaat is wat je hier kan lezen in de Fantastic Beasts review.

  Fantasic Beasts is het begin van iets nieuws en iets heel anders dan Harry Potter. Al heeft het wel overeenkomsten: magie en de invloed van Rowling. Fans van Potter kunnen smullen door allerlei referenties. En de nieuwkomer kan genieten van iets compleet nieuws.

  Fantastic Beasts Review

  Een vreemde eend in de bijt

  Een Brit in New York, in 1926. Het is wat in Fantastic Beasts gebeurt met Newt Scamander (Eddie Redmayne). Hij moet daar zijn omdat er een mysterieuze kracht wanhoop en verderf aan het zaaien is, en hij ervaring heeft met magische wezens. Sterker nog: Newt voelt zich meer op zijn gemak bij vreemde wezens dan bij mensen.

  Wat dat betreft is hij zelf een vreemde eend in de bijt. De rol wordt fantastisch vertolkt door Redmayne, die eerder al een Oscar won voor zijn werk in The Theory of Everything. Zijn blikken spreken boekdelen met een prachtige oogopslag, elke keer opnieuw. In Fantastic Beasts is het vooral een schichtige blik richting mensen en een vertrouwensvolle blik richting rare wezens, waarvan hij er zelf ook nog per ongeluk wat laat ontsnappen in New York.

  Fantastic Beasts Review

  Het vertrouwen van een beest winnen

  Verder manoeuvreert hij zich eerder als dier dan mens. Een tikkeltje overdreven misschien. Maar de voorbereiding in zijn rol is te zien. Op de extra’s van de Blu-ray vertelt Redmayne openhartig hoe hij bijvoorbeeld langs dierentuinen is gegaan en gepraat heeft met dierenverzorgers. Ook is hij in gesprek gegaan met zoölogen. Om vertrouwd te raken met een beest, moet je zijn vertrouwen winnen en dat doe je door dieren openhartig te benaderen, iets wat ‘m vooral in de menselijke houding zit.

  Daarom ziet de kijker Redmayne vreemde onnatuurlijke passen maken, vaak met de voeten naar buiten gekeerd en de rug krom. Dit is zijn manier om te laten zien: ‘ik begrijp jullie beesten. Wees niet bang.‘ Hij is een dierenvriend en wil het liefst elk beestje beschermen, hoe gevaarlijk die ook moge zijn voor de maatschappij.

  De waarheid is namelijk dat menig persoon in New York niets moet hebben van de gekke beesten die Newt per ongeluk heeft losgelaten. En daar begint de zoektocht naar de beesten van Newt samen met nog drie personages.

  Fantastic Beasts Review

  Het verschil met Harry Potter

  Hier merken we overigens wel meteen een verschil met de Harry Potter reeks. Waar je daar binding had met meer personages dan enkel Potter zelf, kan dat minder gesteld worden voor Fantastic Beasts. Redmayne steelt de show en de rest is eigenlijk bijzaak. Ondanks dat het eigenlijk draait om vier mensen: Newt, Tina, Mary Lou en Kowalski.

  Het is niet dat er niet goed geacteerd wordt. Maar de andere drie zijn ‘maar’ mensen, terwijl Newt vanaf de eerste seconde op beeld ‘anders’ aanvoelt. Hij is bijzonder. En dat maakt dat je je veel meer betrokken voelt bij hem. Het is te hopen dat in komende films de andere personages dus meer ontwikkelingen doormaken om interessant te blijven op de lange termijn, zoals Hermelien dat was in Potter bijvoorbeeld.

  Overigens zitten er in de film meer bekende namen dan enkel Redmayne. Zo zien we Colin Farrell, Jon Voight en zelfs Depp op het einde. Maar het is vooral Ezra Miller die naast Redmayne de show steelt. Miller vertolkt de rol van Credence Barebone. Veel tekst heeft hij niet in de film als gewond dier. Maar wat hij zonder woorden laat zien is fenomenaal. Een aparte vermelding waard. Je zou hem misschien niet zo snel in een dergelijke rol verwachten, maar hij doet het voortreffelijk en is zeer belangrijk voor het verhaal van de film.

  Fantastic Beasts Review

  Een betoverende wereld

  Verder moet gezegd worden dat wereld zelf heel betoverend is en Fantastic Beasts werkelijk prachtig gemaakt is. Er zijn zoveel momenten waarop alle magie en vreemde dingen als ‘echt’ aanvoelen, terwijl er zoveel sprake is van CGI. Kijk vooral ook de extra’s op de Blu-ray. Het is fantastisch om te zien met hoeveel liefde er gewerkt is aan deze film. Mooi ook om te zien hoe mensen denken over regisseur David Yates.

  De man schijnt heel rustig te zijn en zacht te praten, maar ondertussen precies te weten wat hij wil. En hij weet ook daadwerkelijk wat hij wil. Dat toonde hij immers al aan toen hij het roer stond van de laatste vier Harry Potter films. Al die kennis en ervaring zijn meegenomen in Fantastic Beasts en daardoor voelt het universum voor de fan zeer vertrouwd aan.

  Fantastic Beasts Review

  Een hoop fan-service

  Al blijft het een beetje een ‘fan’-service met een te eenvoudig verhaal. Het is te hopen dat komende delen iets meer om het lijf zullen hebben. Al merk je wel dat er geprobeerd wordt hartjes zieltjes te winnen, want de nadruk ligt erg op het kennismaken met de vier nieuwe hoofdpersonen. Al is het dus te hopen dat er later meer diepgang zal zitten in hun ontwikkelingen en verhaallijnen.

  Dat neemt niet weg dat Fantastic Beasts een heerlijke film is geworden. Zeker een film die aangeschaft mag worden op Blu-ray met genoeg materiaal wat er achter de schermen is gebeurd. Vooral leuk om regisseur Yates aan het werk te zien. Wel missen we de bloopers! Maar die moet je er dan maar bijdenken, verder kun je rustig wegdromen in een nieuw verhaal van de ‘almighty’ Rowling.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Redmayne is geniaal
  • Ezra Miller
  • Prachtig gemaakt
  • Waar zijn de bloopers op de blu-ray
  • Niet elk personage even interessant
  • Verhaal kent weinig diepgang

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.