Lion King remake: De grootste verschillen met het origineel

Article
woensdag, 17 juli 2019 om 18:03
xgn google image
The Lion King draait sinds deze week in de bioscoopzalen en voor het eerst sinds 1994 kunnen mensen opnieuw kennis kunnen maken met Simba, Nala en het gezelschap uit Afrika. Met een fotorealistische Lion King remake kan natuurlijk niet alles exact hetzelfde blijven en hoewel regisseur Jon Favreau dichtbij het origineel is gebleven zijn hier de vijf grootste verschillen.
De première van The Lion King in Pathé Tuschinski, Amsterdam, was na de press screening het eerste moment voor Nederland om de moderne versie van het iconische Disney-verhaal te kunnen aanschouwen. Vijfentwintig jaar geleden ging het om een tekenfilm, die later zou uitgroeien tot een klassieker, nu is het een schitterend ogende Lion King remake met 'echte' dieren.

De nieuwe soundtrack van Beyoncé

Er was al veel aandacht voor de première van de nieuwe song Spirit van Beyoncé. De Amerikaanse zangeres was nauw betrokken bij de nieuwe versie van The Lion King. Ze sprak niet alleen de stem in van (de volwassen) Nala, ook leverde ze een lied af genaamd ‘Spirit’.
Nadat Simba door Nala en Rafiki tot inkeer komt en zijn plaats als koning van Pride Rock wil innemen, verlaat hij de jungle waar hij sinds zijn jeugd een vrij en zorgeloos bestaan heeft geleid met zijn beste vrienden Timon en Pumbaa. Terwijl hij op reis gaat naar zijn echte thuis is het nieuwe lied van Beyoncé te horen. Een krachtige soundtrack die er behoorlijk uitknalt en compleet anders is dan wat het origineel inzet.

Nala gaat hulp zoeken

In het origineel uit 1994 ziet het leven als leeuw er niet heel goed uit wanneer je Scar als leider van je troep hebt. Samen met de hyena's heeft hij ervoor gezorgd dat het land volledig kaalgeplukt is en er een grote voedselschaarste ontstaat. De balans, of zogeheten 'circle of life' waar zijn broer Mufasa over waakte is verstoord. Tot zover een vergelijkbare scène in de nieuwe film.
Eén leeuwin heeft daar genoeg van en besluit op eigen houtje op zoek te gaan naar hulp, en dat is Nala. In de tekenfilm ontkomt ze vrij eenvoudig aan de dreigende Scar en zijn handlangers door een afleiding te creëren, maar zo makkelijk gaat dat niet in de Lion King remake. Scar heeft als leeuw een prima neus voor verraders en laat zien waarom hij zo gevreesd is. Het levert een spannende situatie op, een die niet in het origineel zat.

Verschil van dag en nacht

The Lion King is uiteraard niet compleet zonder wat romantiek. Nala komt tot de schokkende ontdekking dat Simba nog leeft, terwijl iedereen vermoedde dat hij als klein welpje om het leven was gekomen. De liefde bloeit direct op en de arme Timon en Pumbaa kijken verslagen toe hoe zij hun beste vriend dreigen kwijt te raken.
Het verdriet bij het komische duo is oprecht, ook al huilen ze geen tranen met tuiten in de Lion King remake. Een memorabele scène volgt in het origineel met Elton Johns 'Can You Feel the Love Tonight'. Ook in de film uit 2019 zit het moment met veel shots die een-op-een overgenomen zijn, maar een groot verschil is dat het hier op klaarlichte dag plaatsvindt in plaats van 's avonds.

Shenzi als leider van de dreigende hyena's

Ook al waren ze eigenlijk slecht, het hyena-trio Shenzi, Banzai en Ed had veel gevoel voor komedie in Disney's tekenfilm. De sluwe hyena's waren de rechterhand van Scar en steunden hem in zijn claim op de troon. Wie er van de drie achteraan stond bij het uitdelen van intelligentie was wel duidelijk, maar de overige twee leken nog enigszins op gelijke hoogte te staan.
In de Lion King remake is dat anders. Shenzi is de 'alfa' van de groep en ondanks komische momenten gaat de dreiging vooral van haar uit. De hyena's zijn angstaanjagender in de nieuwe film, wat vooral te danken is aan de realistische benadering van de makers. De scène waarin een kleine Simba en Nala zijn omsingeld door een complete groep van de roofdieren is zo een stuk beklemmender geworden.

Rafiki ontdekt dat Simba leeft

Rafiki is op ongeveer hetzelfde moment als Nala ervan op de hoogte dat Simba leeft. De mandril hield hem als jonge welp in zijn handen om aan het Afrikaanse dierenrijk te tonen en heeft een speciale band met de zoon van Mufasa. Hij kan zijn vreugde niet onderdrukken bij de ontdekking dat Simba gevlucht is in plaats van dood en gaat er direct op uit om hem te zoeken. De manier waarop hij er achter komt is niet helemaal hetzelfde in beide films.
Simba ligt met Timon en Pumba naar de sterren te kijken en het drietal vraagt zich af wat ze precies zien. Door het antwoord van de leeuwenkoning schieten zijn vrienden in de lach, maar het geeft Simba stof tot nadenken. In het origineel ploft hij zwaarmoedig neer aan de rand van een klif, waardoor er wat bladeren en stof richting Rafiki door de lucht dwarrelen. In de Lion King remake is het een pluk van zijn manen dat loslaat wanneer hij zich uitschudt en de reis die het aflegt is veel uitgebreider in beeld gebracht, een perfecte kans om de prachtige savanne te showen.

Meer over The Lion King remake

Met zo'n iconische film als The Lion King is het natuurlijk erg gedurfd van de makers om een remake uit te brengen. Kan het wel opboksen tegen Disney's klassieker van de vorige eeuw? Kevin had er gemengde gevoelens over en schreef die van zich af in onze The Lion King Review. Twijfel je nog of je de film wel of niet in de bioscoop moet zien, lees dan vooral ons artikel The Lion King 2019 live action release wel of niet in de bioscoop kijken?