Switch of Steam Deck - Welke neem je mee op vakantie?

Article
zondag, 17 juli 2022 om 11:00
screenshot 2021 07 16 092801f1626420534
Met de Switch heeft Nintendo een paar jaar een soort monopolie gehad op draagbaar gamen. Wie op vakantie wat games bij de hand wilde houden kwam al snel uit bij de Switch. Maar sinds dit jaar is er ineens keuze tussen een Switch of een Steam Deck. Een keuze die wij je helpen maken.

Hoeveel games kun je spelen?

Als je kijkt naar het aantal games dat je kunt spelen op de Switch of op een Steam Deck is er een duidelijke winnaar. Steam Deck is een PC, dus in principe kun je elke game op Steam altijd bij je hebben. Maar zo makkelijk is het dan weer net niet helemaal.
PC-games zijn namelijk gemaakt om op Windows gespeeld te worden en een Steam Deck heeft van zichzelf een ander besturingssysteem. Dat betekent dat er een speciaal programma tussenkomt om je Windows-game te laten draaien op Steam Deck. Er zijn enorm veel games waarvan gecontroleerd is dat ze op Steam Deck goed draaien, ofwel titels die Steam Deck Verified of Playable zijn, maar nog niet alle games hebben die status.
De Switch heeft weliswaar minder games, maar vrijwel alle games die er zijn, zijn uitvoerig geoptimaliseerd voor de console. Er zijn natuurlijk games waarbij dat tegenvalt, maar dat zijn meestal niet de grote titels waarvoor je een Switch in huis haalt. Waar je met een Steam Deck er op vakantie ineens achter kan komen dat een game niet Verified is, zul je daar met de Switch weinig tot geen last van hebben.
20211005 switcholed8f1633465772

Hoe lang gaat de batterij mee?

Als je wil gamen op vakantie is de batterijduur van je systeem naar keuze niet onbelangrijk. Je kunt er per slot van rekening niet van uitgaan dat je altijd onbeperkt toegang hebt tot een stopcontact. Ook hier heeft de Steam Deck in veel gevallen een voordeel.
Een Switch-batterij is zeker niet beroerd, zeker als jouw model van na 2019 is, maar uiteindelijk gaat hij niet veel langer dan een uur of zes mee. Bij een Steam Deck kun je in veel gevallen meer uit de batterij halen. Let er daarbij wel op dat je je games niet op te hoge settings hebt staan: er is een grens aan de resolutie en framerate die een Steam Deck kan weergeven. Als je je game instelt alsof je speelt op een beest van een PC slurpt dat batterij.
Overigens is het voor de Switch ook zo dat sommige games meer vragen van je batterij dan andere. In de regel heb je alleen wel altijd te maken met een acceptabele batterijduur. Je kunt geen vergissing maken die maakt dat je Switch ineens binnen no time leeg is.
steam deck leftf1657875925

Past hij in je koffer?

Op vakantie is ruimte in je tas of koffer niet onbelangrijk. Zeker als je probeert om met zo weinig mogelijk bagage op stap te gaan, bijvoorbeeld omdat je geen ruimbagage wil inchecken, is het maar de vraag of de Steam Deck wat voor jou is. Want ja, Valve’s handheld PC is een aardig stukje groter dan de Switch.
Dan gaan we er wel vanuit dat je je Switch Dock thuis laat, want als je daar alles voor meeneemt komt er aardig wat volume bij. Er zijn kleinere Switch-docks te koop, maar niet van Nintendo en er zijn berichten dat sommige third-party docks permanente problemen veroorzaken. Valve heeft nog geen officiële dock, maar tot dusver zijn er geen problemen bekend met oplossingen van derde partijen. Bovendien zal ook de officiële dock veel kleiner zijn dan dat van de Switch.
1266660f1605605364

Multiplayer voor onderweg

Een groot voordeel van de Switch is dat je standaard twee controllers hebt (behalve bij een Switch Lite). Dat maakt een Switch een uitstekende keuze voor als je met meerdere mensen op vakantie gaat en verwacht ook samen wel eens iets te spelen. Uiteraard is er ook geen tekort aan leuke multiplayer games op de Switch.
Op een Steam Deck zou je eventueel meerdere controllers aan kunnen sluiten. Maar die moet je dan wel extra meenemen. Als je er de ruimte voor hebt is het te doen, maar over het geheel genomen is de Switch een stuk makkelijker voor multiplayer.
steam deck full casef1657875915

Hoe kom je eigenlijk aan een Switch of Steam Deck?

Het is trouwens niet onbelangrijk om te onthouden dat je voordat je een Switch of Steam Deck kan inpakken, wel een Switch of Steam Deck moet hebben. Dat lijkt niet zo’n probleem, maar vrijwel alle gaming-hardware is bovengemiddeld moeilijk om te krijgen door het wereldwijde chiptekort. Mocht je één van de twee systemen deze vakantie mee willen nemen, maar nu nog geen Switch of Steam Deck hebben, dan raden we de Switch aan.
Een Steam Deck is namelijk alleen te bestellen via Valve en wordt niet direct geleverd. In plaats daarvan kom je op een wachtlijst terecht en is er een goede kans dat je je Deck pas krijgt als je vakantie alweer is afgelopen. De Switch kun je daarentegen gewoon in de winkel kopen of bij een bekende webshop bestellen.
Overigens is een Switch ook goedkoper. Het duurste model, de Switch OLED kost meestal tussen de 330 en 350 euro. Met 419 euro is de goedkoopste Steam Deck toch een tikkie duurder. Andere modellen kosten 549 en 679 euro.
nintendo switch 3061237 1280f1657875998

Switch of Steam Deck op vakantie?

Het moge duidelijk zijn dat zowel Steam Deck als Switch hun voors en tegens hebben als je ze meeneemt op vakantie. De Switch is compacter, makkelijker in het gebruik en heel geschikt voor multiplayer. Steam Deck kan langer mee zonder opladen en heeft uiteindelijk meer games.
De belangrijkste afweging blijft zoals altijd wat je deze vakantie wil spelen. Voor Mario Odyssey of Kirby and the Forgotten Land kom je toch snel uit op de Switch. Was je van plan om in Elden Ring of Star Wars Jedi: Fallen Order te duiken, dan kunnen we niet anders dan de Steam Deck aanraden.