Steam Deck batterij snel leeg afhankelijk van settings

News
woensdag, 09 februari 2022 om 10:00
steam deck valve close upf1628604674
Valve’s Steam Deck komt later deze maand uit, maar is nu al in handen van sommige testers. De beloftes die Valve doet over het apparaat worden dan ook enigszins op de proef gesteld. Zo blijkt het dat de beloofde duur van de batterij tegen kan vallen als je de verkeerde settings gebruikt.
Valve geeft aan dat de batterijduur van Steam deck tussen de 2 en 8 uur ligt, afhankelijk van de game en settings. Nu blijkt alleen dat het apparaat dat minimum niet altijd haalt. Zo blijkt uit een test van YouTuber GamersNexus dat je de batterij in slechts 87 minuten leeg kunt hebbend.
GamersNexus testte dit aan de hand van de game Devil May Cry 5. Wanneer je de game draait met een onbegrensde framerate en met Vsync uit, is de batterij een half uur eerder leegt dan wat Valve belooft. Met iets lagere settings, een framerate van niet meer dan 60 fps en Vsync aan haalde de game wel twee uur - nog steeds het minimale.
Een andere YouTuber, ThePhawx, behaalde vergelijkbare resultaten met Control. Beide kanalen konden zo’n zes uur achter elkaar Dead Cells spelen, dus zoals te verwachten was gaat de batterij met indie-games en oudere titels langer mee. Opvallend was alleen dat het maximum van acht uur door beide testers nooit bereikt werd.
Gelukkig laadt Steam Deck wel snel op. Een batterijpercentage van 80% kon bereikt worden in zo’n 100 minuten. Daarna duurt het nog eens 80 minuten om een volle batterij te behalen. Dit omdat veel apparaten het opladen in de hogere percentages vertragen om de uiteindelijke levensduur van de batterij te sparen.

Let goed op je settings op Steam Deck

Het blijkt dus ontzettend belangrijk te zijn om je settings in de gaten te houden wanneer je een Steam Deck gebruikt. Een onbegrensde framerate is op het apparaat bijvoorbeeld onnodig: Steam Deck heeft een scherm van 60 Hz en kan helemaal geen hogere framerates weergeven. Steam Deck lijkt misschien een console, maar in dit opzicht blijft het zinvol om het apparaat als een PC te beschouwen.