PUBG vs Fortnite Battle Royale - Alle verschillen op een rij

Article
dinsdag, 10 april 2018 om 9:45
xgn google image
Nintendo vs SEGA, Apple vs Samsung en nu ook PUBG vs Fortnite. Twee vergelijkbare games die op dit moment ontzettend groot zijn. In deze special zetten wij de voor- en nadelen van de twee games op een rijtje. Laat de strijd beginnen!
Het gaat er nu dus niet om wie het wiel het eerste of het beste uitgevonden heeft, dat mag je zelf bepalen. Wij bekijken in deze special wat de voor- en nadelen van de twee games zijn zodat je zelf een goede keuze kan maken.

Gameplay – De overeenkomsten

Laten we de PUBG vs Fortnite vergelijking beginnen met misschien wel het meest belangrijke aspect van de twee games, namelijk hoe ze spelen. Dit is het skelet waar de rest van de game om gebouwd is. Beide games hebben hun eigen variatie op het ‘Battle Royale’ concept. Voor de nieuwkomers: dit is een wedstrijd met doorgaans honderd spelers die worden losgelaten op een grote map zonder wapens of andere items die invloed hebben op de gameplay.
Wanneer je geland bent op een plek naar keuze, moet je vervolgens alles wat je nodig hebt bij elkaar sprokkelen. Beide games houden het spannend door om de zoveel minuten een cirkel op de map kleiner te laten worden. Je moet er voor zorgen dat je altijd binnen deze cirkel bent, omdat je er buiten langzaam schade krijgt tot je dood gaat. Wie als laatste overblijft, wint.
Je kan er bij PUBG en Fortnite voor kiezen om alleen of met vrienden samen te spelen. Om precies te zijn kan je alleen, met één vriend (duo), twee vrienden of zelfs drie vrienden tegelijkertijd spelen. Je kan er bij beide games ook nog bepalen of er een willekeurige andere speler bij komt als je de vier niet haalt, of dat je er voor kiest om een twee- of drie-persoons squad te beginnen.
128761

Gameplay – De verschillen

Beide games hebben dus vergelijkbare gameplay, maar de invulling daarvan is toch heel verschillend. We leggen hier de meest belangrijke verschillen tussen de twee games uit.
PUBG: PlayerUnknown’s Battlegrounds is de meest pure uitvoering van het Battle Royale concept. Je valt uit een vliegtuig op één van de twee maps, waarna het massaal zoeken is naar wapens en gear. PUBG heeft een wijd arsenaal aan shotguns, snipers, assault rifles en meer die allemaal zijn aan te passen met dingen als red dot sights, extended mags en grips. Daarnaast kan je ook allerlei equipment voor je personage verzamelen.
Denk aan dingen als broeken, schoenen, kogelvrije vesten, helmen en rugzakken voor meer plek in je inventory. PUBG heeft ook verschillende voertuigen zoals motoren, auto’s en boten voor één of meerdere spelers.
Tot slot biedt PUBG ook de mogelijkheid om de game in een first- of third-person pespectief te spelen. Wanneer je in third-person speelt kan je vrij wisselen tussen de twee perspectieven, terwijl je in first-person modus niet kan wisselen.
Fortnite: Omdat Fortnite Battle Royale een soort spinoff is van de hoofdgame, neemt de Battle Royale modus een paar elementen daar uit mee. De beschikbare wapens zijn grotendeels het zelfde als PUBG, met een uitgebreide selectie shotguns, assault rifles, snipers en meer.
Het grootste verschil is dat Fortnite je veel meer invloed geeft op de wereld om je heen. Je kan gebouwen vernietigen, de grondstoffen verzamelen en vervolgens je eigen muren en gebouwtjes maken.
Daarnaast kan je in Fortnite Battle Royale ook valstrikken neerleggen voor je tegenstanders of jezelf. Denk aan een valstrik die schade doet aan iemand die er overheen loopt, of juist eentje die je health weer terug geeft als je er een paar seconden bij staat.
128762

Graphics

Zoals het bekende gezegde gaat: het oog wil ook wat. In de PUBG vs Fortnite situatie kunnen we een treffende vergelijking doen. Beide games zijn namelijk ontwikkeld in Unreal Engine 4, maar zien er allebei totaal verschillend uit. Een goed moment om beide games grafisch onder de loep te nemen en met elkaar te verwijderen.
PUBG: PlayerUnknown’s Battlegrounds kiest voor een realistische grafische stijl die niet geheel opvalt tussen andere vergelijkbare games zoals DayZ of Arma III. Vanwege deze realistische stijl zal je op grafisch gebied ook geen gekke dingen voorbij zien komen. Bijvoorbeeld de kleding die je aan je personage kan geven is niet heel gek en bestaat vooral uit enigszins saaie kleding met donkere kleuren. Je ziet dus niet snel iemand lopen met een fluoriderend roze shirt of met een gele M16.
Fortnite: In tegenstelling tot PUBG kiest Fortnite voor een totaal andere visuele stijl. De game oogt een stuk vrolijker door de cartooneske graphics, waardoor de game ook een stuk kleurrijker is dan zijn rivaal. Dit uit zich naast het uiterlijk van de wapens ook in hoe jij je personage kan aanpassen. Denk aan overdreven outfits zoals een dinosauruspak, roze teddybeer of notenkraker.
128763

Beschikbaarheid en prijs

Het is natuurlijk ook belangrijk waar je een game op kan spelen. Beide Fortnite en PlayerUnknown’s Battlegrounds zijn speelbaar op verschillende platformen.
PUBG: Hoewel PUBG begon als Early Acces titel op de PC, heeft het spel zich inmiddels uitgebreid naar Xbox One en mobile (met een PS4-versie op komst). De Xbox One versie is in tegenstelling tot de PC-versies op het moment van schrijven nog niet af en is dus nog in Early Access. Zowel de PC als Xbox One versies gaan je gemiddeld 30 euro kosten. De mobile versie, ontwikkeld door Tencent Games, is gratis beschikbaar voor zowel iOS als Android.
Fortnite: De prijs van Fortnite is 40 euro, maar de populaire Battle Royale modus is als aparte game gratis beschikbaar voor PC, PlayStation 4 en Xbox One. Dit geeft het een groot voordeel over PUBG voor de prijsbewuste gamer. De mobile versie is op het moment alleen nog maar beschikbaar voor iOS, waar je via de website van Epic Games moet inschrijven waarna je toestemming moet krijgen om de game gratis te downloaden. Een Androidversie wordt later beschikbaar.

PUBG vs Fortnite – Welke speel jij?

We zijn ontzettend benieuwd welke van deze twee games jouw favoriet is. Wij hebben in ieder geval een special geschreven over waarom Fortnite zo populair is, maar ook PUBG is ook populair met meer dan drie miljoen spelers tegelijkertijd.