Foto: BagoGames

Wat is Fortnite Battle Royale?

Fortnite’s gameplay is gebaseerd op het subgenre onder shooters Battle Royal, wat inhoudt dat spelers massaal strijden voor de ultieme winst. Het concept is simpel: wie als laatst overblijft wint. De strijd zal worden gespeeld op een groot eiland met totaal 100 mensen op een map.

Een potje Fortnite begint altijd boven in de wolken in een vliegende bus waar alle honderd spelers de mogelijkheid hebben om elk moment uit de bus te springen. Eenmaal uit de bus gesprongen begint het zoeken naar een goede locatie. Je skydivet als het ware naar een van de vele plekken op het eiland. Eenmaal geland kan de strijd beginnen.

De bedoeling is om zoveel mogelijk materialen te verzamelen die verspreid liggen over het hele eiland, zoals onder andere hout, staal, verschillende wapens en potions. Die materialen komen in gevechten goed van pas en kunnen je kans vergoten om als winnaar uit de bus te komen. Het potje eindigt zodra één speler overblijft, die zal dan de titel ‘Victory Royale’ in ontvangst mogen nemen.

5. Gratis

Wat Fortnite zo populair maakt is het feit dat de game gratis te downloaden is. Natuurlijk is het niet de enige factor, maar het is waarschijnlijk wel de reden waardoor Fortnite zo’n enorme boost aan downloads heeft gekregen.

Denk aan bijvoorbeeld de auto-voetbal arcade game: Rocket League, die voor een maand gratis verkrijgbaar was via PlayStation Plus. Omdat de game goed in elkaar zit en gratis te downloaden was, begonnen mensen er over te praten. Zo ontstaat een hype. Epic Games, de ontwikkelaar van Fortnite, heeft er zeker van geleerd en goed toegepast.

Natuurlijk is een game gratis niet per se garantie tot succes. Maar gratis een kwalitatief goed spel met uitstekende gameplay en replay value aanbieden, is een heel ander verhaal. Succes is dan bijna altijd gegarandeerd. Fortnite's andere modus, genaamd Save the World, biedt een co-op ervaring aan waarbij spelers via samenwerken moeten overleven. Deze modus is in tegenstelling tot Battle Royale niet gratis, maar zal later dit jaar gratis als download beschikaar worden gesteld.