Alles wat je moet weten over een PS5 SSD upgrade!

  Met de introductie van de next-gen consoles nemen we eindelijk afscheid van langzame HDD’s. Zo zal de PS5 een razendsnelle SSD huisvesten. Maar kan je die ook upgraden met een grotere schijf? Lees hier alles wat je daar over moet weten!

  Wat voor SSD zit er in de PS5?

  Met een nieuwe console generatie verwachten we natuurlijk elke keer een aantal veranderingen. Zo komt er uiteraard een grafische upgrade bij kijken, maar daar blijft het vaak niet bij. Nieuwe technologieën zorgen namelijk ook voor andere voordelen.

  Met de introductie van de PlayStation 5 nemen we namelijk eindelijk afscheid van lange laadtijden. De gloednieuwe console van Sony huisvest namelijk niet een trage en luidruchtige HDD, maar stapt eindelijk over op een SSD. En niet zomaar een SSD! Het Japanse bedrijf heeft namelijk samengewerkt met Samsung om een custom made NVMe SSD af te leveren. Die schijf is naar verluidt sneller dan schijven die consumenten vandaag de dag op de markt kunnen kopen.

  Sony zet daarmee hoge verwachtingen voor de PS5 en de hardware die erin zit. Met de sprongen die we de laatste jaren hebben gezien op het gebied van SSD’s, kan er zeker een kern van waarheid in zitten. Zo zijn de recent verschenen Gen 4 NVMe SSD’s zelfs al bijna tien keer zo snel in vergelijking met SATA SSD’s als de populaire Samsung EVO 860.

  Waarom zou je de PS5 SSD willen upgraden?

  Met zo’n snelle SSD duikt natuurlijk al snel de vraag op waarom je in hemelsnaam zo’n schijf zou willen upgraden met een andere SSD ernaast? Het antwoord daarop is vrij simpel: de grootte. Waar Microsoft met de Xbox Series X heeft gekozen voor een 1TB NVMe SSD, zit er in de PlayStation 5 ‘slechts’ een SSD van 825GB. Als we bovendien de geruchten mogen geloven over de werkbare ruimte van de schijf - de ruimte die overblijft naast het operating system en andere verplichte onderdelen - dan kunnen gebruikers aan de slag met maar 664GB.

  Dat is alsnog meer dan waarmee de PlayStation 4 lanceerde in 2013, maar als we kijken naar de grootte van games tegenwoordig, dan zal er niet veel op de PS5 SSD passen. Call of Duty: Modern Warfare heeft maar liefst 175GB aan ruimte nodig en is daarbij zeker geen uitzondering. Wil je bijvoorbeeld met de nieuwe versie van GTA V aan de slag op de PlayStation 5, dan heb je ook al bijna 100GB aan ruimte nodig. Op die manier wordt het een kwestie van constant games deïnstalleren als je een nieuwe game wil installeren.

  Sony

  Wat zegt Sony over een SSD upgrade?

  Microsoft is duidelijk als je de SSD in de Xbox Series X wil upgraden. Het Amerikaanse bedrijf biedt namelijk een officiële SSD uitbreiding aan, met een 1TB schijf van Seagate. Die upgrade lijkt wel vrij prijzig te gaan worden, maar spelers kunnen in ieder geval gerust zijn dat er een makkelijke manier is om te upgraden als daar behoefte aan is.

  Vanuit Sony blijft het alleen stil als het gaat om een upgrade. Het Japanse bedrijf heeft alleen gezegd dat er uiteindelijk meer SSD's in geplaatst kunnen worden, maar geeft geen specifieke voorbeelden en biedt vooralsnog ook geen grotere optie zelf aan. Wel heeft Mark Cerny gezegd dat de upgrade aangeboden kan worden door third parties. Vooralsnog ben je officieel in ieder geval overgeleverd aan de ingebouwde 825GB SSD.

  Welke SSD’s passen er in de PS5?

  Dat Sony er officieel nog niks over heeft gezegd, wil alleen niet zeggen dat er momenteel geen opties zijn voor spelers die op zoek zijn naar een uitbreiding. Hoewel Sony een custom drive in de console heeft geplaatst, is de upgrade slot die in de PS5 te vinden is gewoon een M.2 NVMe slot, zoals te zien is in de recente PS5 teardown video. Bovendien is er al een fabrikant die claimt een snelle SSD te hebben die gegarandeerd werkt op de PS5. Volgens Western Digital moet de WD SN850 NVMe Gen. 4 SSD moeiteloos werken op de next-gen console.

  Ongetwijfeld zal Western Digital niet de enige fabrikant zijn die SSD’s gaat maken voor de PlayStation 5. Wij zullen het overzicht van beschikbare SSD upgrade voor de console dan ook geregeld bijwerken met nieuwe opties. Houdt het overzicht dan ook scherp in de gaten als je op zoek bent naar meer ruimte voor jouw PS5!

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.