Vijf redenen waarom een SSD onmisbaar is voor PS5, Xbox Series X en PC

  Met de komst van de PS5 en Xbox Series X krijgen we de eerste consoles met een ingebouwde SSD. Die overstap van Hard Disk Drives naar Solid State Drives heeft een grote invloed op de next-gen consoles en ook voor PC.

  Meteen aan de slag

  Wanneer je een console van de huidige generatie opstart of een PC met een besturingssysteem die draait op een HDD, dan kan je vaak een kop koffie zetten voordat je aan de slag kan. Met een SSD wordt de tijd die nodig is om een PC of console op te starten drastisch verminderd. Je zal niet eens meer de mogelijkheid krijgen om naar het koffiezetapparaat te lopen.

  Een andere feature die met de PlayStation 4 en Xbox One is geïntroduceerd kan mogelijk ook flink worden uitgebreid op de PS5 en Xbox Series X. Momenteel is het mogelijk om een applicatie op de achtergrond aan te laten staan. Met de grote SSD die in de next-gen consoles zitten zou het goed mogelijk kunnen zijn dat we meerdere applicaties aan kunnen laten staan en vanuit slaapstand linea recta in een game kunnen springen.

  Niet eeuwenlang meer wachten op laadtijden

  De vele uren van je leven die je terugkrijgt met een SSD zijn niet alleen van toepassing bij het opstarten van je PC, PS5 of Xbox Series X. Ook tijdens het spelen van games zal je een stuk minder lang moeten wachten, voordat je weer verder kan met je game.

  Met name games met berucht lange laadtijden worden een stuk fijner om te spelen. Titels van Rockstar - zoals bijvoorbeeld de volgende versie van GTA V - laten je niet meer minutenlang naar een laadscherm staren. Helemaal fijn wanneer je de neiging hebt om vaak dood te gaan en weer moet wachten totdat de game is geladen.

  Hoewel een SSD sowieso sneller is dan een HDD, zit er ook genoeg verschil tussen verschillende SSD's. Een high-end NVMe SSD zoals de Western Digital WD_Black SN750 zal bijvoorbeeld significant sneller zijn dan een budget SSD. De SN750 heeft bijvoorbeeld een leessnelheid van 3100MB/s, terwijl de Samsung 860 QVO het moet doen met een leessnelheid van 550MB/s.

  Snellere overdracht van informatie

  Veel PC gamers maken al jarenlang gebruik van een SSD, in plaats van een trage HDD. Zoals we al hebben besproken scheelt dat een flinke tijd wachten, maar vanaf dit jaar zal het ook een grotere invloed hebben op hoe we games zullen beleven.

  De meeste ontwikkelaars maken hun games namelijk in eerste instantie met het oog op de consoles. Aangezien die tot op heden over het algemeen een HDD in huis hadden, is er vanuit de basis nooit rekening gehouden met de mogelijkheden van een SSD. Daar komt nu verandering in met de PS5 en Xbox Series X.

  Met de gameplay demo’s tijdens de PS5 presentatie hebben we er al een glimps van kunnen zien, maar elementen in games kunnen met een SSD veel sneller aangepast worden door de snellere overdracht van informatie. Ben je voornamelijk een PC-gamer en heb je geen interesse in de PS5 en Xbox Series X, dan is het daarom alsnog waardevol om een SSD in je kast te stoppen.

  Vreet minder stroom dan HDD

  Een voordeel van een SSD boven een HDD dat vaak wordt overzien is de energieconsumptie van beide vormen van opslag. Een ouderwetse Hard Disk Drive slurpt namelijk een stuk meer energie dan een zuinige SSD.

  Dat heeft ten eerste een positieve invloed op je energierekening. En als die niet voor jouw rekening is, dan zal vast iemand anders in je huishouden er zeer blij mee zijn. Gebruik je daarnaast een SSD in je laptop, dan heb je het voordeel dat je accu langer mee zal gaan dan normaal. Wanneer je geregeld games speelt op je laptop, dan weet je ook dat elke extra minuut batterij mooi meegenomen is.

  Wees trouwens niet getreurd wanneer je het interne geheugen van je laptop niet kan vervangen of je je games makkelijk wil verplaatsen van de ene naar de andere console. Net zoals HDD's zijn er namelijk ook externe SSD's, zoals de Western Digital P50. Sluit de schijf aan via een USB-port en je kan meteen aan de slag. Ook handig met het overzetten van vakantiefoto's of andere grote bestanden. Dankzij de veel hogere lees- en schrijfsnelheden kan je een stuk sneller weer verder met je dag.

  Gaat een stuk stiller te werk

  Consoles hebben in het verleden meer dan eens kritiek gekregen over de hoeveelheid geluid die ze produceert. Over het algemeen komt dat door de luidruchtige luchtcirculatie - of een gebrek daaraan - zoals met de Xbox 360. De HDD kan daar alleen ook aan bijdragen. Je merkt het voornamelijk wanneer je iets van de schijf probeert op te starten en vervolgens een hoog en schril gedraai hoort.

  Een Solid State Drive heeft in tegenstelling tot de HDD geen bewegende onderdelen, precies zoals de naam suggereert. De opslag is daarmee beter bestand tegen stootjes - al raden we het niet aan om te gaan gooien met je console - en ook een stuk stiller. Helemaal fijn wanneer je midden in de nacht wil gamen en elk geluid tien keer zo hard klinkt als normaal.

  Al met al zijn er dus genoeg redenen waarom je de overstap moet maken van een HDD naar SSD of waarom je uit moet kijken naar de PS5 en Xbox Series X. Een SSD zal helaas alleen niet de tijd verkorten die we nog moeten overbruggen tot de release van de next-gen consoles.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.