6 redenen waarom de PlayStation 5 de toekomst is

Article
woensdag, 12 augustus 2020 om 11:00
ps5 logof1582113891
Het is geen geheim dat 2020 een gigantisch jaar wordt voor de game-industrie, want er zijn twee gloednieuwe consoles op komst. De PlayStation 5 is één van deze consoles en lijkt duidelijk te willen maken dat de PS5 de console van de toekomst is. Met een scala aan futuristische snufjes en technieken kan dat zomaar het geval zijn.
Hoewel de PlayStation 5 nog niet in zijn totaliteit is onthuld en er nog veel vragen zijn, weten we op het moment al veel over wat het systeem te bieden heeft. De PlayStation 5 belooft een futuristisch systeem te worden dat de gamewereld op zijn kop moet gaan zetten. Wij leggen je hieronder uit waarom.

1. DualSense

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe PlayStation is de gloednieuwe controller van de PlayStation 5, ook wel bekend als DualSense. Het is een compleet nieuwe naam voor ontwikkelaar Sony, want in het verleden kregen de controllers altijd de naam DualShock. De reden voor de nieuwe naam heeft een goede reden. Zoals de naam al doet vermoeden, draait de controller om gevoel.
dualsensef1589527352
De PS5 controller maakt gebruik van haptische feedback, een techniek die ervoor zorgt dat je tijdens het gamen realistische vibraties voelt bij het overhalen van de trekkers. Haptische feedback kun je bijvoorbeeld al kennen via de film Ready Player One, waarin haptische feedback pakken worden gedragen om de spelervaring realistischer aan te laten voelen. De DualSense doet hetzelfde, maar dan voor je handen.
Volgens Sony moet je via haptische feedback kunnen voelen wanneer je door modder loopt of wanneer je door gras rent. Ook zou het overhalen van de trekker precies kunnen nabootsen hoe het voelt om een pijl af te vuren. Het klinkt indrukwekkend en zodra je later dit jaar zelf met de controller aan de slag kunt, zal blijken hoe goed je die haptische feedback zelf kunt ervaren.
ps5 renderf1578563829

2. 3D Audio

Niet alleen je handen moeten op futuristische wijze plezier beleven met de PlayStation 5. Sony wil hetzelfde realiseren voor je gehoor. Het bedrijf ziet audio deze generatie als het geheime wapen en wil met 3D Audio een grote indruk achterlaten. Sterker nog, Sony is uit op revolutie wat betreft audio.
Met een nieuwe techniek moet de PS5 het mogelijk maken om ieder geluidseffect individueel af te spelen. Hierdoor hoor je niet constant hetzelfde geluid dat op repeat staat, maar is de audio voor iedereen uniek.
Als voorbeeld noemt Sony regendruppels. Met de nieuwe technologie van de PS5 zou je regendruppels in theorie individueel in kunnen stellen, zodat spelers deze vanuit allerlei verschillende hoeken op onregelmatige wijze horen. Dit zou een nieuwe dimensie aan games moeten toevoegen.
Al moet wel vermeld worden dat het nog een tijdje kan duren voordat deze technologie helemaal naar behoren werkt. Sony heeft al wel aangegeven dat er via koptelefoons en oortjes al veel mogelijk moet zijn. Voor speakers zal het proces wat langer gaan duren.
playstation 5 ssd cartridge 3f1574323849

3. De SSD

Wat niet lang zal duren is het laden van games. Sony heeft de PS5 voorzien van een supersnelle SSD die korte metten moet gaan maken met laadtijden. Deze SSD zal 825 GB opslagruimte hebben, wat op het eerste gezicht best klein lijkt als je dit vergelijkt met de grootte van hedendaagse games. Door een nieuwe vorm van compressie zou dit gelukkig mee moeten vallen, maar dat moeten we natuurlijk eerst nog zien.
Wat wel al bewezen is, is de snelheid van de SSD die het beste vergeleken kan worden met een Formule 1-wagen. Een test achter gesloten deuren liet, via inmiddels verwijderde beelden, zien hoe snel de PS4-game Marvel’s Spider-Man werd ingeladen op de PS5. In 0.7 seconden kon de open wereld van Spidey betreden worden, terwijl de PS4 over dezelfde laadtijd een goede 15 seconden doet.
Door de SSD van Sony moeten laadtijden verleden tijd gaan worden en zou zelfs gamedesign op de schop kunnen. Ontwikkelaars hoeven door de SSD namelijk geen speciale stukken meer te ontwikkelen die spelers vertragen tot de rest van een level of wereld is ingeladen. De SSD moet dit in een fractie van een seconde kunnen doen en daardoor is er meer ruimte voor toffe gameplay.
minecraft ray tracingf1570547944

4. Ray tracing (en tot 8K-resolutie)

Een nieuwe generatie betekent natuurlijk ook dat de grafische pracht en praal van games verder wordt opgeschroefd. Dat is voor de PS5 niet anders, want deze gaat nu native 4K HDR ondersteunen. Waar de PS4 Pro dit zo goed mogelijk nabootste was er officieel nog geen sprake van 4K. Daar komt straks dus verandering in.
Sony doet er zelfs een stapje bovenop en belooft zelfs 8K-ondersteuning voor televisies die deze mogelijkheid al hebben. Dit aantal zal alleen nog heel klein zijn, dus richten we ons specifiek op 4K-ondersteuning. Dat is inmiddels de standaard geworden en het is dan ook logisch dat de PS5 voorzien is van een 4K Blu-ray speler.
Wat misschien wel interessanter is en ervoor zorgt dat we van een futuristisch snufje mogen spreken betreffende de grafische kwaliteit van de PS5 is het zogeheten ray tracing. Dit betreft een techniek die de lichtinval bij games compleet op de schop neemt en realistischer na weet te maken.
Games zien er hierdoor nog beter uit, waarbij je bijvoorbeeld lichtreflecties kunt zien in spiegels, regenplassen of zelfs waterdruppels. Minecraft heeft bijvoorbeeld al ray tracing op PC en het verschil is enorm groot. Het lijkt zelfs een compleet nieuwe titel te zijn geworden. PS5 games die ray tracing gebruiken zullen er eveneens voor moeten zorgen dat je kin op de grond ligt van verbazing.
cyberpunk 2077 04f1578407674

5. Backwards compatibility

De laatste feature die de PS5 een machine van de toekomst maakt, is backwards compatibility. Hoe ironisch het ook lijkt, toch is het mogelijk om oudere games af te spelen op je nieuwe console. Dit zal veel gamers blij maken. Hoewel backwards compatibility voor nu alleen van toepassing is op een groot deel van de PS4-catalogus, is er altijd nog de mogelijkheid dat dit uitgebreid gaat worden.
Zoals de naam al doet vermoeden, kan je via backwards compatibility games spelen die je al voor de PS4 hebt. Dit betekent dat je vanaf het eerste moment dat je de nieuwe console in huis haalt al een grote catalogus aan games hebt die je kunt spelen. Deze kennen natuurlijk geen grote veranderingen van het origineel, maar zullen wel profijt hebben van de snelle SSD en de verbeterde grafische kracht van de console.
Neem Cyberpunk 2077 als voorbeeld. Deze kun je vanaf september alvast spelen op de PS4 en zodra de PS5 uitkomt kun je de game daar verder op spelen met betere graphics en snellere laadtijden, mits de game ondersteund wordt natuurlijk.

6. Exclusieve games

Inmiddels zijn we een aantal weken verder en is het duidelijk welke games we kunnen verwachten op de PlayStation 5. Zo zagen we de nieuwe Ratchet & Clank, genaamd Rift Apart, komt Horizon Forbidden West volgend jaar uit en zagen we uit het niets Spider-Man Miles Morales voor later dit jaar.
Met deze games komen we dan ook bij het volgende punt, namelijk het feit dat Sony een bak aan exclusieve titels heeft die op het moment ongeëvenaard zijn. Klapper naar klapper komt uit op de console en dankzij de nieuwe SSD kunnen de games van Sony profiteren van nog meer voordelen. Hiervan hebben we al voorbeelden gezien in de trailer van Ratchet & Clank: Rift Apart en Spider-Man: Miles Morales.

Nog meer details!

Weet je zelfs na deze futuristische features nog niet of de PS5 de console van de toekomst wordt? Check dan snel dit overzicht met alle informatie over de nieuwe console van Sony. Hier vind je alles wat er tot nu toe over de PS5 bekend is, inclusief de verschillen met de Xbox Series X, wat al duidelijk is over het uiterlijk en natuurlijk de geruchten over de prijs en releasedatum.
Dit artikel is op 11 augustus 2020 bijgewerkt.