Zwarte Piet niet meer welkom op Facebook en Instagram

News
woensdag, 12 augustus 2020 om 10:30
pexels pixabay 267399f1597217992
Facebook gaat actie ondernemen tegen blackface op haar social media-platform en Instagram. Daarmee zijn nu ook foto’s en videos van Zwart Piet op de platforms verboden.
Het verbieden van Zwarte Piet op Facebook en Instagram valt samen met het verbieden van blackface op het platform. Facebook gaat gericht ingrijpen tegen afbeeldingen waarop een Zwarte Piet is te zien met een geschminkt gezicht en één of meerdere stereotype elementen - zoals een bos krullen of rode lippen.
De video’s of afbeeldingen zullen verwijderd worden nadat ze zijn gerapporteerd. Dat geldt ook voor media die al voor het verbod op Facebook en Instagram zijn geplaatst. Gebruikers zullen initieel geen waarschuwing of andere straf krijgen voor het plaatsen van Zwarte Piet, maar als het te vaak gebeurd kan het platform overgaan op verdere acties. Het gebruiken van een foto van Zwarte Piet voor neutrale berichtgeving mag nog wel, dat laat een woordvoerder van Facebook weten aan NU.nl, waarbij het wordt vergeleken met dierenmishandeling.

Ingrijpen tegen schadelijke stereotypes

Dat laatste geldt niet voor groepen die voor het behouden van Zwarte Piet zijn. In de regelgeving heeft Facebook aangegeven dat een foto of video van Zwarte Piet verwijderd zal worden als het gepaard gaat met een tekst dat het figuur niet racistisch is.
Naast het weren van blackface is Facebook ook gestart met het verbieden van andere schadelijke stereotypes en haatberichten. Zo is het bijvoorbeeld verboden om te beweren dat de wereld wordt geregeerd door Joden of dat de groep alle belangrijke instanties heeft geïnfiltreerd.

Populair Nieuws

Laatste Reacties