PlayStation Trophies op PC halen doe je zo

Article
woensdag, 17 april 2024 om 19:00
ghost of tsushima pc
Sinds een paar jaar brengt Sony PlayStation games ook naar PC. Tot nu toe bestonden de PC-versies min of meer los van de PlayStation-versies. Nu brengt Sony een aantal PlayStation-features naar PC.
Met de release van Ghost of Tsushima op PC wordt een geheel nieuwe feature geïntroduceerd. Je kunt in die game namelijk een PlayStation Overlay openen. Daarin kun je vervolgens inloggen op je PlayStation Networdk-profiel om wat features te gebruiken die voorheen exclusief op PlayStation beschikbaar waren.
Het gebruik van die overlay is geheel optioneel, zo schrijft Sony op de PlayStation Blog. Als je geen PSN-profiel hebt, hoef je er ook niet een aan te maken om voortaan nog PC-ports van PlayStation-games te spelen. Heb je wel een PSN-profiel, dan kun je van de PlayStation Overlay gebruikmaken door hem te openen in het in-game menu, of met de shortcut Shift + F1.

Welke features heeft de PlayStation Overlay? 

In de PlayStation Overlay kun je je vrienden zien, je Trophies bekijken, je profiel zien en de instellingen van je profiel aanpassen. Je vriendenlijst kun je gebruiken om bijvoorbeeld mensen uit te nodigen voor een crossplay-sessie. De Legends-modus van Ghost of Tsushima heeft namelijk crossplay tussen PC en PlayStation.
Ook niet onbelangrijk voor veel spelers is dat je nu Trophies kunt verdienen met de PC-versie van een PlayStation-game. De Trophy-lijst is, in ieder geval in Ghost of Tsushima, hetzelfde als op de PS5-versie van de Director’s Cut.

Haal PlayStation Trophies op PC

Aangezien Trophies zijn gekoppeld aan je profiel en niet aan je apparaat, zijn Trophies die je hebt gehaald op PS5 ook meteen gehaald op PC en omgekeerd. Je kunt nu dus met twee exemplaren van de game naar dezelfde platinum trophy toewerken, iets waar al eerder geruchten over waren.
Dat je nu trophies kunt halen op PC heeft trouwens geen gevolgen voor achievements. Die worden nog steeds volledig ondersteund bij zowel Steam als Epic Games. Trophies met de PlayStation Overlay zijn een toevoeging, geen vervanger.

Zijn er ook cross-saves tussen PS5 en PC?

Hoewel je nu dus op twee verschillende platformen aan je Platinum Trophy kan werken, moet dat wel in twee afzonderlijke saves. De overlay komt niet met een cross-save optie. Een playthrough die je op PC begint kan niet afgemaakt worden op PS5 en andersom.
Wellicht dat een dergelijke functie ooit nog wordt toegevoegd. Het lijkt niet heel vergezocht als je ook al Trophies kan delen tussen de twee plaformen. De vraag is natuurlijk of de manier waarop Sony's saves werken dit toelaat en of Sony deze feature toe wil voegen.

Komt de PlayStation overlay ook naar andere PC-ports?

PlayStation noemt Ghost of Tsushima Director’s Cut “de eerste” game die deze overlay gebruikt. Dat doet vermoeden dat het in de toekomst een standaard onderdeel wordt van PlayStation-games op PC, of in ieder geval dat het vaker voor gaat komen.
Veel spelers zouden er waarschijnlijk blij mee zijn als de overlay ook met terugwerkende kracht wordt toegevoegd aan bestaande PC-ports. Maar of dat gaat gebeuren is momenteel onduidelijk. Er wordt neits gezegd over titels als Horizon Forbidden West, Ratchet & Clank: Rift Apart of de vele andere PlayStation games die al eerder naar PC kwamen.

Poll