Valve verbetert ook de originele Steam Deck

News
vrijdag, 10 november 2023 om 12:30
steam deck leftf1657875925
Ongeveer twee jaar na de lancering van de Steam Deck komt Valve met een nieuwe versie van de handheld. Die heeft (onder andere) een OLED-scherm en een betere batterij. Maar Valve laat bestaande Steam Deck eigenaren niet stikken en belooft ook de originele Steam Deck te verbeteren.
Hoewel de Steam Deck OLED niet sneller is of zwaardere games aankan dan de originele versie, zit hij wel vol kleine verbeteringen naast het OLED-scherm. Veel daarvan zijn hardware-gebonden, maar één grote verbetering, de batterijduur, wordt ook doorgevoerd op de originele Steam Deck. Veel van de winst die er met de batterij is gehaald komt namelijk door software.
Yazan Adehayyat, hardware engineer bij Valve, vertelt PC Gamer dat veel verbeteringen op firmware en software gebied die ontwikkeld zijn voor de OLED-versie ook naar het LCD-model komen. Als de OLED-versie uit is, krijgt de originele Steam Deck dezelfde verbeteringen via een update van de BIOS. Dat zal niet op dezelfde dag gebeuren als dat de Steam Deck OLED verschijnt maar gebruikers hoeven als het goed is niet lang te wachten.
Ook met deze verbeteringen zal de batterijduur van de originele Steam Deck nooit precies hetzelfde worden als die van de OLED-versie. De batterij van de OLED-versie is namelijk ook fysiek groter en dat kan alleen doordat het OLED-scherm geen backlight nodig heeft. Daardoor blijft er ruimte over en kan er dus een grotere batterij met een grotere capaciteit in.

Wanneer is de release van de Steam Deck OLED?

De Steam Deck OLED verschijnt volgende week al, namelijk op 16 november. Er zijn twee varianten wat betreft de interne opslagruimte. Twee van de bestaande LCD-versies gaan eruit en zijn zolang de voorraad strekt voor een lagere prijs te scoren.