PES 2018 gameplay elementen die verbeterd zijn ten opzichte van 2017

  De ene speler zweert bij shootergames, terwijl anderen niks liever doen dan een potje digitaal sporten. Tot de bekendste franchises van de laatste categorie behoort de jaarlijks terugkerende Pro Evolution Soccer. Of er genoeg vernieuwingen in de PES 2018 gameplay zitten om het spel fris te houden? Ja zeker!

  Dat er steevast elk jaar voetbalgames uit zullen komen, is net zo zeker als dat kerst elk jaar gevierd wordt. Online een balletje trappen tegen je maten is een leuke bezigheid, maar kan ook voor de nodige frustratie zorgen. Om deze ervaring toch zo geweldig mogelijke te maken, heeft Konami flink in PES geïnvesteerd om het realisme te verbeteren. Die features zijn niet zomaar een schwalbe.

  Op naar de grote jongens

  Om te bewijzen dat Pro Evolution Socces 2018 de ultieme competitieve game is, worden alle zeilen bijgezet om er een eSports spel van te maken. Spelers zullen hun titel in de rangen verdedigen, waarbij de plaatsing gebaseerd wordt op vaardigheden. De betere spelers zullen automatisch tegen mensen van hetzelfde niveau voetballen om enige evenwicht in de partijen te houden. Bovendien worden de matches in de gaten gehouden, zodat aan de hand van gegevens de balans van bepaalde teams en features worden aangepast.

  Naast een verbetering in competitie onderling, is Konami van plan heuse eSports kampioenschappen te organiseren. Na het houden van dergelijke toernooien met de 2017-versie is de potentie van dit fenomeen duidelijk geworden. Het eerstvolgende kampioenschap verloopt in drie rondes, waarna er een winnaar met de prijzenpot naar huis gaat. Deze rondes worden gehouden in december 2017, maart 2018 en mei 2018.

  Met z'n allen

  Een ander PES 2018 gameplay aspect dat aangepast is, is de hoeveelheid aan modi. Een veelbelovend speltype dat geïntroduceerd wordt, is de 3v3 modus. Mensen kunnen hier maar liefst met zes mensen tegelijk een enkele wedstrijd spelen. Aan de ene kant kan dit voor enorme chaos zorgen, maar met een beetje samenspel krijg je strategieën voor elkaar die je nog nooit in een voetbalgame hebt gezien.

  Het toffe aan de 3v3 variatie, is dat het zowel online multiplayer als local multiplayer gespeeld kan worden. Via het netwerk kan je met vijf vrienden of evenzoveel onbekenden aan de gang. Zit je met z’n allen bij elkaar in één kamer? Dan laat je twee platformen connectie met elkaar zoeken en kan je vervolgens met zes mensen op de bank de grootste lol beleven.

  Pro Evolution Soccer slaat de weg in om een socialer platform te vormen dan voorheen. Plezier staat voorop en dat is ook terug te zien bij andere features. Zo is MyClub aangepast, keert de random selection modus terug en is het bieden op kaarten een gemoedelijkere bezigheid geworden. Tevens kent het spel meer cutscenes, een persoonlijkere menigte dan voorheen en worden zelfs feestelijke fragmenten van de kleedkamers aangeboden.

  Iedereen een licentie

  Vanaf de zijlijn roept Konami dat PES 2018 een wereld van verschil is ten opzichte van de vorige delen. Vooral op het gebied van licenties sprint de franchise vooruit. Eerlijk toegegeven, dat doet het bedrijf erg goed in vergelijking met eerdere jaren.

  Om een kleine illustratie te geven bevat het spel nu 81 internationale teams, waarvan er 34 uit Europa komen. Hier zitten zelfs Nederlandse teams van de eerste divisie bij. PES heeft naast een uitgebreide collectie sterrenteams ook wat meer lokale teams uit lagere divisies in de game gestopt. Dit is niet omdat het budget op is gegaan, maar omdat Konami ook de regionale helden in het zonnetje wil zetten om de gamers verrassen.

  Op de cover van de Europese editie van PES 2018 staat Suárez, terwijl de versie buiten ons continent Philippe Coutinho op de voorkant heeft prijken. Verder zijn er exclusieve licenties met onder andere Beckham, Zorc, Fowl, Owen Rus, Sócrates en nog tig andere spelers. Daarnaast heeft PES 2018 maar liefst 36 verschillende stadions, waaronder Camp Nou. En hebben we al verteld dat Usain Bolt en Diego Maradona de pre-order bonussen zijn?

  Alles voor de beste ervaring

  De PES 2018 gameplay wordt op meerdere fronten verbeterd. Bestaande features zijn veel beter uitgewerkt dan in voorgaande delen. Grafisch gezien is er niks op aan te merken want niet alleen de stadions zijn mooier, ook de spelers-modellen zijn met meer zorg vormgegeven. Gezichten en bewegingen zijn realistischer, maar ook kledingmaten hebben de aandacht gekregen.

  Naast oog voor visueel detail is er liefde geschonken aan de bewegingen, animaties en precisie. De feature Real Touch+ zorgt ervoor dat ballen veel beter en realistischer worden aangenomen met het lichaam. Dribbelen en de zwaartekracht van de bal hebben meer diepgang gekregen, de AI werkt scherper en aftrappen met een enkele speler zijn mogelijk gesteld. Deze voorbeelden zijn slechts een greep van de talloze verbeteringen die de PES 2018 gameplay met zich meebrengt.

  Vanaf 14 september kan je zelf een balletje trappen met PES 2018 en je team naar de overwinning helpen. Het spel komt vervolgens uit voor Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4 en PC.

  Pro Evolution Soccer 2018

  Verkijgbaar vanaf 14 september 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.