5 redenen waarom PC gaming beter is dan gamen op een console

  Het is elk jaar weer hetzelfde liedje: fans van PlayStation, Xbox en de Switch vechten weer uit welke console beter is. Maar terwijl zij vechten om ‘de eerste plaats’ is er één platform dat stilzwijgend bovenaan staat, de PC. Hier zijn vijf redenen waarom PC gaming beter is dan gamen op een console.

  XXSS IS BACK

  5. Zelf het prijskaartje bepalen

  Het is een argument dat vaak gebruikt wordt door aanhangers van gamen op een console: het is veel goedkoper dan PC gaming. Ja en nee, het kan inderdaad veel duurder zijn om te gamen op een PC, maar dat betekent niet dat het ook altijd het geval is. Je kan een PC namelijk zo duur maken als je zelf wilt, of je nu het beste van het beste wil of simpelweg een goede PC om op te gamen.

  Het is namelijk vandaag de dag heel goed mogelijk om een PC in elkaar te zetten die qua prijs even goedkoop of zelfs goedkoper is dan een Xbox One of PlayStation 4. En zo’n toren doet qua grafische kracht ook niet onder voor zijn broertjes van Sony, Microsoft en Nintendo. Tegelijkertijd heb je wel de vele voordelen van PC gaming, inclusief de hemelse Steam Sales om voor een prikkie je lijst aan games op te vullen.

  XXSS IS BACK

  4. Controller of toetsenbord, de keuze is aan jou

  Er zijn een aantal genres waarbij het fijner is om een controller te gebruiken ten opzichte van een muis en toetsenbord. Een goede reden om over te stappen naar een console, volgens boze tongen. Maar dat is helemaal niet nodig, want vrijwel alle controllers werken ook gewoon op PC. Steek een PS4- of Xbox One-controller in je PC en je kan er meteen mee spelen.

  Daarnaast heb je natuurlijk ook toegang tot het muis en toetsenbord, dat voor een hele hoop andere genres weer het optimale wapen is. Denk bijvoorbeeld aan First Person Shooters, waarmee je met een muis veel sneller en accurater kan mikken dan het ooit mogelijk zal zijn met een controller.

  3. Genres van alle soorten en maten

  Een ander groot voordeel aan PC gaming is de overweldigende hoeveelheid aan games die op het platform uitkomen. Fans van een bepaalde console kunnen eindeloos doordrammen over het aantal exclusieve games die hun geliefde console heeft, maar ondertussen heeft de PC een veel grotere hoeveelheid titels die console gamers nooit kunnen spelen.

  Daarbij komt ook nog eens kijken dat een aantal genres veel beter te spelen zijn op PC dan op een console – of zelfs helemaal niet beschikbaar zijn. Zo zijn er wel een paar MMO’s beschikbaar op consoles, maar zal het nooit zo goed spelen als met een muis en toetsenbord. Hetzelfde geldt voor RTS-games en diepgaande strategische spellen. Het maakt niet uit voor welk genre je in de markt bent, PC gaming staat voor je klaar.

  2. Heerlijk sleutelen aan grafische opties

  De liefhebbers van consoles komen vaak aan met het argument dat ze op hun platform een game erin kunnen stoppen – nadat je de game hebt gedownload natuurlijk – en meteen kunnen spelen, zonder te sleutelen aan grafische opties. Een onzinnig argument, want op PC kan de software van je grafische kaart meteen de opties instellen die geoptimaliseerd zijn voor jouw specificaties.

  Bovendien komt er ook nog eens bij kijken dat je kan sleutelen aan de grafische opties naar jouw eigen voorkeur als je dat wil. Word je bijvoorbeeld helemaal gek van motion blur, dan kan je die optie uitschakelen in een seconde. Of als je een hogere framerate dan 30 FPS prefereert, dan kan je simpelweg een paar opties uitschakelen of naar beneden schalen om een uiterst soepele ervaring te hebben. Gamers op consoles kunnen alleen maar dromen van de hoeveelheid opties op PC.

  1. Upgraden wanneer het jou uitkomt

  Het is altijd zo verdrietig om te zien: console gamers die met smart uit zitten te kijken naar de lancering van een nieuwe console, zodat ze eindelijk weer betere specificaties in huis kunnen halen na zes jaar tijd. En met een beetje pech komt er een paar jaar later weer een iets verbeterde versie uit voor de volle prijs, zodat ze weer met een minderwaardige versie zitten.

  Ondertussen hoeven PC gamers nooit te wachten tot er weer een nieuwe PC uitkomt. Heb je het idee dat je grafische kaart wel een upgrade kan gebruiken na een aantal jaar? Koop gewoon een nieuwe en steek hem in je PC. Hetzelfde geldt voor alle andere onderdelen in je dierbare kast en je kan meteen het effect in actie zien.

  Wanneer je bijvoorbeeld voor het eerst Windows of een zware game opstart via een SSD is het een verademing. Of misschien maak je wel de overstap van een gewone monitor naar een ultra-wide of eentje met een verversingsnelheid van 144hz, er zal een wereld voor je open gaan. Kortom, de mogelijkheden met PC gaming zijn eindeloos en je zult nooit achterlopen met je oude platform waar ineens geen games meer voor uitkomen. Iedereen is welkom op PC.

  Hoe denk jij over PC gaming tegenover console gaming?

  Ben jij iemand die met zijn PlayStation 4 naast zich naar bed gaat of knuffel je juist liever met je PC-toren? Of ben je iemand die aan beide kanten van de discussie staat en consoles zowel als PC gaming omarmt? Laat het ons weten in de comments en ook waarom je hebt gekozen voor jouw geliefde platform.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.