Civilization 6 Review - Uitgebreider en moeilijker dan ooit tevoren

Review
maandag, 31 oktober 2016 om 15:54
xgn google image
De Civilization serie is al vanaf 1991 onderdeel van de gamewereld. Een van de langstlopende franchises komt in 2016 met een nieuwe editie. In de loop van de jaren is de kern altijd hetzelfde gebleven. In onze Civilization 6 review lees je of de succesformule nog steeds werkt of dat het tijd wordt voor wat nieuws!
De kracht van de Civilization serie is altijd al voortgekomen uit de basis van de game zelf. De willekeurig gegenereerde speelvelden, de verschillende manieren om een overwinning te behalen en de complete vrijheid aan de spelers hoe ze het spel willen spelen. Civilization is en blijft altijd dezelfde turn based strategy game die we zo goed kennen.
In Civilization speel je de rol van een wereldleider. Deze leider kan je zelf kiezen of je kan gaan voor willekeurige leiders. Iedere leider heeft zijn eigen voordelen en manier van spelen. Iemand die speelt als Rusland zal snel gaan voor grote expansie terwijl een leider van bijvoorbeeld Spanje zich meer zal richten op cultuur.
2K Games en Firaxis hebben met Civilization 6 deze kernwaarden niet aangeraakt en hebben voortgeborduurd op deze succesformule. Wel zijn er uiteraard een aantal zaken veranderd, zijn er elementen toegevoegd en heeft de game visueel een make-over gekregen. Of de veranderingen die zijn doorgevoerd ook een goede keuze waren lees je hieronder.

Uitgebreider dan ooit

Civilization 6 is ten opzichte van zijn voorganger een stuk uitgebreider geworden. De steden die je sticht zijn namelijk niet meer geplaatst op één enkel vlak, maar worden uitgespreid over meerdere velden. Je begint een stad met enkel een stadscentrum. Hierin kan je de meest algemene gebouwen plaatsen zoals het Monument en de Granary.
Gebouwen met een specifiek doel, zoals de Barracks en de Library worden gebouwd in districten die eerst aan de stad moeten worden toegevoegd. Deze districten nemen net als het stadscentrum een eigen veld in beslag. Hierdoor wordt je stad dus uitgesmeerd over meerdere velden.
Niet elk district kan in elke stad gebouwd worden. Zo kan een stad in het binnenland uiteraard geen haven bevatten en kunnen vliegvelden alleen gebouwd worden op vlakke velden.
Het goed onderhouden van je steden is dan ook een stuk lastiger geworden. Waar je voorheen gewoon (bijna) elk gebouw overal wel aan het plaatsen was krijg je door middel van dit systeem veel meer specialiteiten in je steden. Zo zijn steden dichtbij bergen geschikt voor wetenschap en zullen steden met veel heuvels om zich heen een ware productielijn worden.
Het maken van een district kost veel tijd waardoor je als speler niet constant alles maar kunt bouwen. Een stad aan de rand van je rijk is waarschijnlijk een goede keuze om militaire eenheden te maken terwijl steden in het centrum van je rijk meer gericht kunnen worden op wetenschap en geld.
De toevoegingen en veranderingen houden niet op bij alleen de steden zelf. Zo is happiness zoals we dat kennen van de vorige editie volledig geschrapt en is daar een nieuw soort geluk voor teruggekomen.
In Civilization 6 krijg je te maken met Amenities. Dit zijn elementen die je inwoners van een stad gelukkig maken, denk hierbij bijvoorbeeld aan Luxury Resources en religie. Net zoals bij Civilization 5 zijn er bepaalde gebouwen die deze Amenities ook bezitten zoals de Arena, Stadium en Zoo.
Civilization 6 review

Nieuwe look, zelfde game

De kern van de game is dus onveranderd en daarom is de grootste verandering die meteen opvalt de nieuwe look. 2K en Firaxis hebben besloten van Civilization 6 een veel meer kleurige aangelegenheid te maken dan de vorige edities. De stijl hiervan is ook wat meer cartoonachtig zonder dat het de echte Civilization feeling weghaalt. De wereldleiders zien er wat karikatuurachtig uit en ook de eenheden en de steden zijn kleurrijker, en wat meer cartoonesk.
De nieuwe stijl is even wennen voor de doorgewinterde Civilization speler, maar het werkt en geeft de game net dat ene stukje schoonheid wat in de vorige Civilization games mistten. De animaties van eenheden zijn ook aangepakt door de ontwikkelaars met een goede uitkomst. De animaties zijn voor iedere eenheid weer net even anders. Laat je bijvoorbeeld een spearman een tegenstander aanvallen en verslaat hij deze, dan zal de laatste eenheid van de vijand aan de speer geregen en door de lucht gesmeten worden.
Al met al heeft Civilization 6 dus een frisse en vrolijke make-over gekregen ten opzichte van Civilization 5. Gelukkig is dat nog lang niet alles wat 2K en Firaxis hebben veranderd. De game is namelijk ook weer een stukje uitgebreider geworden.
Civilization 6 review

Policies zijn op de schop gegaan

Een laatste grote verandering in de game ten opzichte van zijn voorganger is de manier waarop je policies werken. Allereerst ben je, net als je research, bezig met het ontwikkelen van nieuwe policies. Dit gebeurt via de zogeheten Civic Tree en deze werkt exact hetzelfde als de Research Tree. De policies die je hier onderzoekt kan je daarna gebruiken om bepaalde elementen van je rijk te verbeteren.
Niet langer ben je gebonden aan je keuzes, maar krijg je een nieuw systeem waarmee je continu van policies kan wisselen. Policies zijn nu gebonden aan het soort overheid wat je hebt gekozen.
Gedurende de game zal je via de Civic Tree nieuwe vormen van overheden ontgrendelen. Jouw gekozen overheid bepaalt wat voor policies je kan kiezen. De policies die je onderzoekt komen in vier verschillende vormen: militair, diplomatiek, economisch en great person.
Jouw gekozen overheidsvorm bepaalt hoeveel van de verschillende policies je tegelijkertijd kan kiezen. Elke keer dat je een nieuwe policy hebt onderzocht kan je jouw gekozen policies gratis omwisselen naar hetgeen wat je op dat moment nodig hebt. Ook kan je gedurende elke beurt dit wisselen, maar alleen tegen betaling van goud.
Civilization 6 review

Onderschat religie niet!

Niet alleen de policies zijn herzien. Ook religie is behoorlijk aangepast. Religie is namelijk een stuk invloedrijker geworden. Net zoals bij de God & Kings uitbreiding van Civilization 5 kan je jouw eigen religie stichten, of kiezen voor een bestaande religie, en deze jouw eigen voordelen laten hebben.
Gedurende een aantal potjes bleek al snel dat religie vaak door één of meerdere AI's wordt gekozen als dé manier om te winnen. Dit doe je door alle andere beschavingen te bekeren tot jouw geloof. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Domination of de Science victory kan je hier al vrij snel mee beginnen.
Wanneer je, net zoals ondergetekende, niet direct doorhebt hoe dit werkt kan het voorkomen dat een andere speler nog voordat jij bent begonnen met het opbouwen van je beschaving al meerdere beschavingen heeft bekeerd tot zijn geloof.
Het bekeren doe je door Apostles of Missionaries naar andere steden te sturen en hier via een speciale religieuze move jouw geloof te verspreiden. Doe je dit vaak genoeg dan zal de stad jouw geloof volgen en kan je door naar de volgende stad.
Het is dus belangrijk dat je religie niet onderschat en jouw gekozen religie in tenminste één stad behoudt om ervoor te zorgen dat je altijd nog je andere steden weer kan bekeren naar je eigen geloof. Doe je dit niet dan kan je potje Civilization 6 weleens snel afgelopen zijn.
Civilization 6 review

Weinig bugs en loopt als een trein

De game loopt verder ongelofelijk soepel, en de laadtijden lijken ook iets verkort in vergelijking met de vorige editie. Grafisch gezien ziet het er erg gelikt uit en in de tientallen uren die ondergetekende er in heeft zitten zijn er weinig momenten geweest dat de game vastliep of dat er andere bugs of glitches voorkwamen.
Een nadeel wat nog wel even genoemd moet worden is het feit dat de game de neiging heeft om vast te lopen wanneer je op een laptop speelt. Waar dit aan ligt is niet geheel duidelijk, maar het gebeurde ondergetekende alleen wanneer de laptop niet op het netstroom was aangesloten en niet over internetverbinding beschikte. Een potje Civilization 6 spelen in de trein kan gepaard gaan met enkele freezes of het volledig vastlopen van de game. Een aantal patches hier zijn dus nog op hun plaats.
Civilization 6 review

Civilization 6 Review - Staat als een huis!

Al met al blijft Civilization 6 een game die trouw is aan de Civilization serie. De verandering van de stijl en de toevoegingen aan de gameplay brengen de franchise weer up to date voor 2016. Voor de doorgewinterde Civilization speler zal de stijl en vooral het belang van religie even wennen zijn, maar uiteindelijk geeft het weer net dat kleine beetje meer uitdaging waar je naar op zoek bent.
Civilization 6 is een waardige opvolger van Civilization 5. De game draait erg soepel zonder enige problemen, op de enkele freeze na. De game blijft een genot om te spelen en fans van de vorige edities zullen ook in deze nieuwste editie weer ontelbare uren gaan doorbrengen.
Meer weten over Civilization 6? Lees dan een van onze specials! Civilization 6 is alleen te spelen op PC.
Cijfer: 8.5