SanDisk Ultra 3D SSD Review - Geeft games de snelheid die ze verdienen

  Het mag geen verrassing meer heten: wie een high-end pc wil, kan niet meer om de Solid State Drive heen. De opvolger van de harde schijf vind je tegenwoordig wel in de meeste nieuwe computers terug, maar wat als je nog achter de feiten aanloopt? Dan heeft Sandisk de oplossing. Hoe dat zit lees je in deze SanDisk Ultra 3D SSD review.

  Sandisk, zelfverklaard leider in opslagoplossingen met flashgeheugen, zit bepaald niet stil als het gaat om SSD’s. In de loop der jaren heeft het Amerikaanse bedrijf verschillende varianten op de markt gebracht, waarin eigenlijk niet zo veel verschil zat. Met de nieuwe SanDisk Ultra, die voorzien is van de gelauwerde 3D NAND-technologie, doet de ontwikkelaar een serieuze poging om de huidige koning Samsung van de troon te stoten.

  Deze 3D NAND-technologie, waarmee de laatste SSD’s van Samsung ook zijn uitgerust, leidt tot veel meer opslagruimte (tot wel twee terabyte!) zonder daarmee op prestatie en snelheid in te leveren. Vooral de gamers die van de ouderwetse HDD overspringen naar deze SSD zullen versteld staan van het verschil. Je PC start in slechts tien seconden op en je zult merken dat games sneller laden en bestanden sneller worden geopend.

  Hoe sluit je de SSD aan?

  Ben je een leek als het om computers gaat, dan is het in het begin nog wel even lastig om uit te vogelen hoe je een SSD moet installeren. In de verpakking van de SanDisk Ultra 3D SSD zit namelijk alleen de SSD en wat documentatie. Verder niets. Je zult dus nog zelf een SATA-kabel moeten kopen om de gegevens op je HDD of een andere SSD over te hevelen naar je nieuwe. Ook zul je zelf voor de software moeten zorgen die het migreren van data mogelijk maakt.

  Wanneer je voornemens hebt om de SanDisk Ultra 3D SSD als een extra opslagschijf te gebruiken, dan is het aansluiten van de SSD zeer gemakkelijk. Zodra je het apparaat met een SATA-kabel hebt gekoppeld, zal je pc of laptop hem bij het opstarten herkennen. Je kunt hem daarna direct gebruiken voor al jouw games en programma’s.

  Je moet iets meer moeite doen als je de SanDisk Ultra 3D SSD wilt gaan gebruiken als een primaire schijf voor Windows, en je dus gebruik wilt maken van de leessnelheden van de SSD. Allereerst moet je de SSD aansluiten op de laptop of PC. Kijk vervolgens of er toevallig niet meer data op de primaire schijf staat dan de totale grootte van de SSD.

  Dan moet je met behulp van software en een SATA-kabel de bestanden migreren naar de SSD. Zodra je de laptop of PC herstart kan je in de BIOS je nieuwe SSD als nieuwe primaire schijf aanwijzen. Vanaf dat moment zal de operating system vanaf de SSD opstarten.

  Wereld van verschil

  Het ontwerp van deze SSD is simpel doch doeltreffend. Het gaat om een klein zwart schijfje met daarop het bekende zwarte etiket van Sandisk. De bovenkant is van metaal en fungeert als koellichaam voor de controller binnen de SSD. De onderste helft van de behuizing is van plastic, maar daar is weinig mis mee. De SanDisk Ultra 3D SSD ziet er professioneel uit, al is dat niet eens zo belangrijk: na het monteren kijk je er immers toch niet meer naar om.

  Belangrijker is natuurlijk hoe deze SSD presteert. En we kunnen zeggen: het verschil was direct merkbaar: onze laptop startte in slechts acht seconden op, superstil en superzuinig. Alsof dat nog niet genoeg is, ligt het stroomverbruik van onze laptop opeens een stuk lager. Waar we eerst zonder oplaadkabel slechts vier uur konden gamen, is die tijd met de nieuwe SSD plots verdubbeld.

  Leessnelheden

  Het spelen van zware games als Kingdom Come Deliverance en Assassins Creed Origins gaat door leessnelheden tot wel 560 MB/s ook veel vlotter: er is plots veel minder laadtijd en vooral de omgevingen in de eerstgenoemde titel lijken veel sneller te worden ingeladen. Bizar dat een simpel schijfje voor zo’n verschil kan zorgen.

  Voor de onhandige klunzen onder ons heeft deze SSD ook goed nieuws: hij kan wel tegen een stootje. De SSD heeft geen bewegende delen en kan daardoor schokken en trillingen doorstaan. Zelfs als je je laptop een keer per ongeluk uit je tas laat vallen, is de kans dat je gegevens verliest nihil.

  Ben je benieuwd naar de gezondheid van je SSD en hoe deze op het moment presteert? Dan is er een SSD Dashboard, waarbij je analyses kan bekijken en keurig geattendeerd wordt op firmware-updates.

  Hoe presteren de andere SSD's?

  Toch moeten we ook eerlijk zijn: SanDisk Ultra 3D SSD is zeker niet de allersnelste SSD verkrijgbaar. De huidige koning op de markt, de 850 EVO van Samsung, behaalt hogere leessnelheden, maar is dan ook net ietsjes duurder dan de Sandisk. De WD Blue 3D NAND SSD - waarover wij eerder al schreven - behaalt ongeveer dezelfde resultaten als de Sandisk, maar is in sommige shops een tientje goedkoper. Ben je dus op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan kun je het beste voor de WD Blue 3D NAND SSD gaan.

  SanDisk Ultra 3D SSD review - Verplichte aankoop voor PC-gamers

  De SanDisk Ultra 3D SSD is misschien niet de allerbeste SSD verkrijgbaar, maar het is zonder meer een goed product en een aanwinst voor iedere zelfrespecterende liefhebber van PC-games. Dankzij de schrijfsnelheid van 550 MB/s laad je zelfs de zwaarste games als Kingdom Come Deliverance en Assassin’s Creed razendsnel op. Deze kun je lekker lang ongestoord blijven spelen, want door de geavanceerde 3D NAND-technologie gaat de laptop veel langer meer op één batterijlading. Ben je een gamer en loop je nog met HDD te sukkelen, dan is de SanDisk Ultra 3D een goede keus.

  De SanDisk Ultra 3D SSD is in vier varianten beschikbaar (250 GB tot 2TB). De prijzen variëren van 80 euro tot 430 euro.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Snel
  • Zuinig
  • Kan tegen een stootje
  • Geen migratiekabels
  • Beperkte software

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.