5 redenen om Cyberpunk 2077 wel of niet te spelen!

Article
vrijdag, 11 december 2020 om 16:00
cyberpunk 2077 releasedatum onthuld op e3 2019 151554 4f1604059038
Na meermaals te zijn uitgesteld leek Cyberpunk 2077 zelfs niet 2020 te halen, maar de game ligt nu eindelijk echt in de winkels. De vraag is alleen of de game het waard is om te kopen. Lees niet nu 5 redenen waarom je Cyberpunk 2077 wel of niet moet spelen.

Night City verkennen met Keanu Reeves

Let op: dit gedeelte bevat kleine spoilers!
We kennen CD Projekt RED als een ontwikkelaar dat niet bang is om diepgaande en duistere verhalen te vertellen in haar games. The Witcher 3: Wild Hunt werd er bijvoorbeeld om geprezen. Het is dan ook geen verrassing dat de Poolse studio weer een sterk en volwassen verhaal weet neer te zetten in Cyberpunk 2077.
In de game speel je als de huurling V, die om een bepaalde reden naar Night City komt - de precieze reden mag je zelf bepalen via één van de drie origins. Samen met Jackie leer de de ins and outs van de stad kennen, maar nadat een klus helemaal verkeerd afloopt word je wakker met een construct van Johnny Silverhand vast in je hersenen. Het personage dat ingesproken is door en gemodelleerd naar Keanu Reeves. Om te voorkomen dat Silverhand langzaam maar zeker jouw lichaam overneemt, moet je op zoek naar een oplossing in Night City.
Verwacht zoals in The Witcher 3 alleen geen enorm lang verhaal. Hoewel de main story vol zit met spannende en indrukwekkende missies, zal je er in 20 tot 30 uur doorheen zijn wanneer je je alleen daar op focust. Wil je dus een game met een enorm hoofdverhaal in huis halen, dan ben je misschien niet aan het goede adres met Cyberpunk 2077.
cyberpunk 2077 artf1592823238

Talloze side-quests om te voltooien

Dat Cyberpunk 2077 een relatief korte main story heeft betekent alleen niet dat de game ook daadwerkelijk klein is. Night City zit namelijk bomvol sidequests waarmee je tientallen uren aan de lengte van de game kan toevoegen. En daarbij hebben we het ook niet over simpele opdrachten die als opvulling dienen, maar losse verhalen op zich die veel aan de lore van Cyberpunk toevoegen.
Tijdens de vele sidequests kom je daarnaast in aanraking met nieuwe personages, die stuk voor stuk sterk zijn ingesproken en goed geschreven dialogen presenteren. De keuze die je aan het begin van de game hebt gemaakt met betrekking tot je origin heeft ook invloed op de gesprekken die je voert. Wil je dus alles beleven wat Cyberpunk 2077 te bieden heeft, dan is er genoeg replay-waarde voor een aantal playthroughs.
cyberpunk 2077f1608508555

Keuzes, keuzes, keuzestress

Wat ook goed meehelpt aan de replay-waarde van de game is welke keuzes je nog meer voor je kiezen krijgt naast je origin story. De beslissingen die je neemt tijdens missies kan een grote invloed hebben op de uitkomst van de opdracht zelf. Een keuze die je neemt kan ook je relatie met een personage dusdanig beïnvloeden dat je een compleet andere ervaring met diegene zal hebben tijdens je playthrough dan een andere speler. En dan heb je ook nog eens de drastisch verschillende eindes, die veel spelers ongetwijfeld allemaal willen zien. Ben je alleen niet zo sterk in het maken van keuzes en wil je liever van tevoren weten wat voor invloed een bepaalde beslissing heeft, dan kan je Cyberpunk 2077 misschien beter links laten liggen.
Een ander aspect waar je zelf veel invloed op hebt is de speelstijl die je hanteert. In de game kan je geen klasse kiezen, maar kan je je skill points over vijf verschillende aspecten verdelen. Des te meer punten je in één van die onderdelen steekt, des te meer perks je binnen die categorie weer vrijspeelt. Op die manier kan je vol investeren in iemand die als een kat overal langs sluipt of juist veel technische kennis heeft, maar je kan ook kiezen voor een wat meer gebalanceerde speelstijl. Cyberpunk 2077 is dan ook een RPG in hart en nieren.
cyberpunk 2077 04f1578407674

Opties van de toekomst

Het is geen geheim dat Cyberpunk 2077 zich in de toekomst afspeelt en dat die tijdsperiode een stuk meer mogelijkheden heeft dan er in 2020 mogelijk zijn. Gelukkig zijn er in de game dan ook veel van die opties te vinden.
Zo kan je genoeg extra gameplay mogelijkheden krijgen via de keuzes die je maakt met het skill systeem, maar je zal tijdens je avontuur in Night City ook technologische hoogstandjes in je handen krijgen. Waar je aan het begin van de game nog gebruik zal maken van vrij conventionele vuurwapens en messen, kan je later aan de slag met pistolen die om obstakels heen kunnen schieten of geweren die zelfs compleet door materie heen kunnen vuren. Dat zal je nodig hebben ook, want met de vele bendes en corporaties die de stad rijk is, zal je veel vijanden voor je kiezen krijgen.
cyberpunk 2077f1681208905

Een prachtige stad vol met bugs

Wanneer je je eerste stappen zet in Night City zal hoogstwaarschijnlijk je mond dicht in de buurt van de grond komen. CD Projekt RED heeft een zeer indrukwekkende stad in elkaar gezet vol met verschillende personages, enorme wolkenkrabbers, flitsende neon-lichten en bizarre advertenties. Wanneer je de game speelt op de PlayStation 5, Xbox Series X of een krachtige PC, dan zal je niet meer terug willen naar de grauwe en saaie realiteit - helemaal wanneer de next-gen update arriveert.
Dat betekent alleen niet dat de ontwikkelaar een technisch perfecte game in elkaar heeft gezet. Naast de grafische pracht zal namelijk ook de grote hoeveelheid bugs en glitches al snel gaan opvallen. Dat kan variëren van grafische oneffenheden, maar ook crashes of een bug die ervoor zorgt dat je een missie niet kan voltooien. Als je daar geen last van wil hebben, dan is het misschien verstandiger om eerst even op een patch te wachten die de meeste problemen oplost. En mogelijk is rond die tijd ook de multiplayer modus voor Cyberpunk 2077 toegevoegd!

Populair Nieuws