Overwatch Competitive Play details - Alles wat je moet weten

Article
maandag, 04 juli 2016 om 12:27
xgn google image
Hallelujah! Het eSports segment wordt uitgebreid met de komst van een officiële ranked modus voor het ongekend populaire Overwatch. Maar hoe zit de deze competitieve modus in elkaar en wat kan je er mee? Lees het allemaal hier in het Overwatch Competitive Play details overzicht!
Overwatch is een multiplayer game bij uitstek. Teams van ieder zes mensen nemen het tegen elkaar op met een assortiment van 21 totaal verschillende personages. Alle helden hebben maar één ding gemeen, zo zijn ze allemaal dodelijk. Voor de rest zijn ze totaal uiteenlopend met een unieke set aan vaardigheden, waarbij ook een afwisseling in het niveau van de spelers te merken is.
Vooralsnog is Overwatch Competitive Play alleen nog maar op de PC te spelen. Hier wordt de modus eerste getest zodat de meeste bugs eruit gehaald kunnen worden, voordat het speltype naar de Xbox One komt. Wanneer de consoles te maken krijgen met de ranglijsten is nog niet bekend. Desalniettemin kan je er nu al van alles over lezen!

Dit is Overwatch Competitive Play

Voor het tonen van de verschillende niveaus qua spelers is Overwatch Competitive Play op komen dagen. Overwatch Competitive Play is ingevoerd om spelers te rangschikken naar bekwaamheid. Goede spelers worden bij andere sterk spelende mensen in matches gestopt. Relatief minder bekwame spelers krijgen tegenstanders die ook niet bepaald de sterren van de hemel spelen.
Het klinkt eerlijk en dat is het ook. Zo worden spelers niet langer tegen elkaar opgesteld waarbij vanaf het begin af aan al duidelijk is wie er de professionele gamer is, en wie eigenlijk een paar potjes per week speelt voor zijn plezier. Dit betekent niet dat je, als je in het afvoerputje van de ranglijsten beland, geen mogelijkheid hebt om tegen betere mensen te gaan spelen. Je bent namelijk niet gedoemd of bevoorrecht om tot een bepaalde positie te behoren!
Overwatch Competitive Play is enorm dynamisch. Zo zak je qua rang als je slechter speelt dan je normaal doet, maar kan je ook stijgen als je beter je best doet. Het systeem werkt namelijk met Match Making Rank oftewel MMR.
Hoe meer MMR je hebt, hoe hoger je op de ranglijsten staat. Maar opgepast, want deze MMR kan behoorlijk verraderlijk zijn. Als je een match naar behoren hebt afgesloten krijg je er namelijk MMR bij, maar als je niet aan je standaard hebt voldaan gaat er MMR af. Het is dus oppassen geblazen als je de Overwatch Competitive Play modus gaat spelen!
94064

Vereisten

Om mee te doen aan de Overwatch Competitive Play moet je je natuurlijk wel kunnen bewijzen dat je überhaupt waardig bent om mee te doen met de wat meer serieuze modus. Hier zullen grappen en grollen niet snel gewaardeerd worden en spelen mensen puur om te winnen en persoonlijke records te verbreken. Om mensen te weren en in de juiste ordes te plaatsen zijn er gelukkig een aantal regels opgesteld.
De randvoorwaarde om de mogelijkheid te krijgen tot het spelen van de Overwatch Competitive Play modus, is om met je account level 25 bereikt te hebben. Op dit niveau wordt verwacht dat de speler zeker meer dan tien uur gespeeld heeft en wel zo’n beetje alle personages, met bijbehorende vaardigheden, uit zijn hoofd kent. Zo kan je echt niet aan Overwatch Competitive Play beginnen als je nog niet elke rol hebt gespeeld. Nee, echt niet!
94065

De kwalificatie

Om je de juiste rang mee te geven zijn er kwalificaties in het leven geroepen. Zo moet elke speler aan het begin van het spelen van de competitieve modus een tiental placement matches spelen, waarmee wordt bepaald hoe hoog je huidige niveau ligt. Elk van deze tien matches levert je een MMR tussen de 1 en 100 op, afhankelijk van hoe goed je het gedaan hebt.
Dit getal is van een aantal factoren afhankelijk. Zo wordt er bijvoorbeeld meegenomen of je de wedstrijd gewonnen of verloren hebt en hoe jij het persoonlijk gedaan hebt, maar weegt het ook mee hoe goed je teamgenoten of tegenstanders zijn. Aan het eind van deze kwalificatiewedstrijden heb jij dus een waarde tussen de 10 en 1000 behaald, wat gelijk staat aan jouw niveau. Jouw skill-level is te zien aan het begin van ieder potje.
94067

Tijdsduur Overwatch Competitive Play

Er is door Blizzard al bepaald hoeveel seizoenen er voorlopig gaan komen en hoe lang deze duren. Het wordt vrij gemakkelijk om te onthouden wanneer welk seizoen bezig is, want deze vallen samen met onze jaargetijden. Zo is het eerste competitieve seizoen deze zomer begonnen, en vindt de volgende plaats in de herfst.
Er is bepaald dat er sowieso vier Overwatch Competitive Play seizoenen langs gaan komen. Elke periode duurt twee en een halve maand, waarna er telkens twee weken rust in de planning staan. Heb je het eerste seizoen niet erg je best gedaan, wees dan niet getreurd. Elk seizoen komt namelijk met nieuwe kansen doordat je rang gereset wordt en er opnieuw placement matches volgen.
94068

Glimmende beloningen

Bij de mensen die zich aan het echte werk wagen, horen ook een aantal toffe beloningen. Met het spelen van de Overwatch Competitive Play modus verdienen spelers dan ook exclusieve bonussen die alleen bij dit speltype te verdienen zijn. Om in aanmerking te komen voor deze bling moet je wel alle tien de placement matches gespeeld hebben. Maar wat kan je nou eigenlijk verdienen?
Elk seizoen krijgen de Overwatch spelers een nieuwe speciale spray en icoon in hun bezit. Maar de echte aandacht gaat uit naar gouden wapens! Zo krijg je bij het winnen van rangschikkende wedstrijden Competitive Points, die in te leveren zijn voor waarschijnlijk de tofste cosmetische aanpassingen die er zijn. Wie wilt er nou niet een heel team overhoop schieten met een gouden minigun van Bastion?
94069

Fikse straffen

Waar online games nog wel eens mee kampen, zijn spelers die niet mee kunnen of willen doen met een wedstrijd en daarmee hun team behoorlijk in de weg zitten. Of dit nou gebeurt door connectieproblemen of omdat de desbetreffende speler gewoon geen zin heeft terwijl hij al in de match zit, is niet altijd even duidelijk. Hiermee gaat wel de winst verloren. Met Overwatch is dit niet anders, maar de ranked modus krijgt wel een hoop werktuigen mee om dit probleem te verhelpen en desbetreffende spelers te straffen.
De straffen van het overtreden van de Overwatch Competitive Play regels wegen een stuk zwaarder dan die van de andere modi. Zo zijn er een aantal maatregelen genomen om deze mensen te weren en niet de rangen van andere spelers te verpesten.
Allereerst kunnen spelers die uit een match stappen niet meer aan een nieuwe meedoen, totdat deze desbetreffende krachtmeting over is. Er is wel een mogelijkheid om weer terug in het potje te stappen, maar als dat niet lukt wordt de speler gestraft. Gebeurt dit meerdere keren, dan nemen de straffen ook toe. Zo moet je steeds langer wachten totdat je weer met de modus aan de slag kan, krijg je minder XP, of word je zelfs verbannen voor het gehele seizoen!
Ook zijn er veranderingen aangebracht in de regels omtrent inactiviteit. Spelers die als inactief worden gemarkeerd, hebben meer dan 30 seconden hun toetsenbord of muis niet aangeraakt. Heb je zo iemand in je team zitten in de eerste twee minuten van de game, dan wordt de gehele match opgeheven. Gebeurt dit na de eerste twee minuten, dan heeft iedere speler de mogelijkheid om vrijwillig uit de game te stappen zonder straf.
94070

Nieuwe gameplay regels

Ook de regels van de krachtmetingen zijn speciaal voor Overwatch Competitive Play aangepast. Zo werken de verschillende modi niet meer zoals je het gewend bent, maar gaat alles nu via een puntensysteem. Hierdoor worden de matches eerlijker.
Control maps worden niet meer met een maximum van drie rondes beslecht, maar krijgen nu vijf rondes. Het team dat het eerst drie keer gewonnen heeft, gaat er met de winst vandoor. Hierdoor worden er meer kansen voor de spelers geschept om terug te komen. Onder de Control maps vallen Illios, Lijang Tower en Nepal.
De gemixte en escorteer strijdvelden werken nu met een puntensysteem. Een punt wordt uitgedeeld wanneer een controlepunt wordt overgenomen en wanneer de “payload” een checkpoint bereikt. De regel is dat beide teams één keer aanvallend en één keer verdedigend spelen, waarbij het team met de meest behaalde punten wint. Op de mappen Hollywood, King’s Row en Numbani eindigt de wedstrijd in een sudden death als de punten van de teams aan elkaar gelijk zijn.
De Assault maps werken op een soortgelijke manier, maar beide teams spelen één keer een offensieve rol. De score wordt opgeschroefd met het overnemen van bepaalde punten op de map, en het team met de hoogste score wint. Als een team gefaald heeft met het overnemen van een punt en het andere team behaald het punt de daaropvolgende ronde wel, dan is de match gelijk voorbij.
Toch is er nog iets aparts aan de hand met de Assault maps Hanamura, Temple of Anubis en Volskaya. Als de punten namelijk aan elkaar gelijk zijn, krijgen beiden teams nog een tweede offensieve ronde, waarbij in plaats van de standaard vijf minuten alleen nog maar de overgebleven minuten van de vorige ronde kunnen worden gebruikt. De nieuwe tijd heeft een minimum van twee minuten als het desbetreffende team de vorige ronde überhaupt nog tijd over had. Het team met de hoogste score wint, maar bij een gelijke score volgt weer de sudden death.
In het geval van sudden death worden de teams willekeurig in een aanvallende of defensieve rol geplaatst. Zodra de offensieve spelers het eerste doel hebben bemachtigd, winnen zij de match. Mocht dit niet gebeuren, dan wint de verdedigende partij.
Dit is alles wat je moet weten over de Overwatch Competitive Play. Veel succes met het eerste seizoen en laat in de comments weten hoe het gegaan is. Houd XGN.nl in de gaten wanneer de Overwatch Competitive Play modus ook naar de Xbox One en PS4 komt!