Pac-Man 256 Review - In de lijn der verwachting

  Iedereen kent Pac-Man. Het gele mannetje wordt al sinds zijn eerste verschijning in 1980 achterna gezeten door spoken en kwam in 2015 naar iOS en Android onder de naam Pac-Man 256. Deze spin-off is nu ook op de PC, Xbox One en PS4 uitgekomen. Hoe dat zich uitpakt lees je in de Pac-Man 256 review.

  Pac-Man 256 is gebaseerd op het zogenaamde kill screen van de originele Pac-Man. Door een glitch werd bij het 256e level de onderkant en rechterkant van het speelgebied onspeelbaar en bezaaid met willekeurige cijfers.

  Bandai Namco heeft vervolgens deze glitch gepakt en als gameplay mechanisme geïmplementeerd. Pac-Man wordt namelijk niet alleen door de spoken opgejaagd, maar ook door een glitch effect dat stukje bij beetje het speelgebied consumeert. Je wordt hierdoor gedwongen om steeds maar je weg omhoog te banen. Bij Pac-Man 256 is het speelgebied dan niet gesloten zoals bij het origineel, maar kun je oneindig doorgaan naar boven.

  Pac-Man 256 Review

  A game of ice and fire

  Het oneindige speelgebied is niet het enige wat Pac-Man 256 anders doet dan zijn voorouder. Je kunt door Pac-dots (de bolletjes die Pac-Man moet verzamelen) te eten verschillende power-ups ontgrendelen. Vervolgens kun je uit al je ontgrendelde krachten een selectie van drie maken die willekeurig tijdens het spelen verschijnen. Denk hierbij aan een power-up die de spoken bevriest in een blok ijs en langzamer doet bewegen, of een laser waarmee je vanaf afstand vuur kan afschieten en spoken kunt uitschakelen. In totaal kun je 20 van dit soort power-ups ontgrendelen en tegen de spoken gebruiken.

  Naast power-ups kun je ook verschillende skins selecteren. Het verandert verder niets aan de game, je krijgt alleen een leuk nieuw jasje waarin je Pac-Man 256 kunt spelen. Denk aan een skin met robots in plaats van spoken of een boerderijthema waarin Pac-Man een kip is en je op wegen auto’s moet zijn te ontwijken (why did the chicken cross the road referentie, heel leuk). Er zijn totaal 10 verschillende thema’s waar je uit kunt kiezen.

  Pac-Man 256 Review

  Funky skins

  Pac-Man 256 kent ook de terugkeer van de klassieke spookjes Funky, Sue en Spunky. De verschillende skins zijn leuk maar voegen weinig toe aan de game zelf. Al met al is Pac-Man 256 voor de 5 euro die je er aan zal moeten besteden krijg je wel echt het minimum. Je krijgt een vrij basic variant op Pac-Man, waarvan de klassieke versie waarop de game gebaseerd is niet eens speelbaar is.

  De gameplay van Pac-Man 256 is zoals je dat gewend bent van Pac-Man. Ontwijk de spookjes en probeer zo veel mogelijk Pac-dots te eten voordat je vast komt te zitten. Dit mag je deze keer vanuit een soort 2.5D perspectief van boven bekijken. Verder… niets eigenlijk. Alles ligt in de lijn der verwachting van een Pac-Man game, maar of dat nou positief of negatief is…

  Pac-Man 256 Review

  Een nostalgische ervaring

  Pac-Man 256 zorgt dan wél weer voor een nostalgische ervaring. Het spel is leuk om even tussendoor een uurtje te spelen. De multiplayer kun je met z’n vieren ook spelen en als je naast elkaar op de bank Pac-Man gaat doen is dit ook een leuke ervaring. Je speelt niet tegen elkaar, maar je werkt samen om ieder een zo hoog mogelijke score te behalen.

  Je krijgt je één gamemode, weliswaar speelbaar in multiplayer en met tien verschillende thema’s, maar echt veel is het niet. Pac-Man 256 zorgt voor een geinige variatie op de klassieker, maar echt warm zullen de meeste mensen er niet van worden. Het is inmiddels een port van een mobiele game, en mobiele games staan doorgaans niet bekend om hun diepgang en variatie aan content.

  Pac-Man 256 Review

  Iedereen kan het

  Het leuke aan Pac-Man 256 is wel dat echt iedereen het kan. Of in je eentje of met wat vrienden kun je het zo oppakken en je je een half uurtje vermaken. Deze nieuwe Pac-Man is niet baanbrekend maar als je niet vies bent van een casual game die je voor de nostalgische waarde af en toe kunt spelen is het iets voor jou.Zeg nou zelf: even in een pauze wat bolletjes happen met een gekke kip tegen collega's is best grappig, toch?

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Geinige variatie op het originele Pac-Man
  • Leuke ode aan de level 256 glitch
  • Leuk in multiplayer
  • Biedt weinig nieuws
  • Geen originele Pac-Man

  Pac-Man 256

  Verkijgbaar vanaf 20 august 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.