Overwatch 2 controverses stapelen op, pro teams verliezen een speler

Article
maandag, 14 juni 2021 om 14:00
overwatch 2 leaked pve mode new herof1572250551
Overwatch 2 gaat kortgezegd niet zo heel lekker op het moment. Het Overwatch team hield een tijdje terug een livestream om alle innovaties in het spel te laten zien, maar niet alles kwam even goed aan bij de fans.
Het Overwatch 2 team liet tijdens de stream vijf nieuwe maps zien in Monaco, Rome, Toronto, New York en Rio de Janeiro. Daarnaast lieten ze visuele updates zien en een nieuwe gamemode, Push waarbij twee teams om een bewegend punt vechten. Deze updates en maps werden door de community goed ontvangen, maar er was dus ook een aankondiging die bij heel veel spelers niet goed aankwam.

Een speler minder

De verandering die niet goed aankwam was de schakeling die het Overwatch team heeft genomen om het spel van zes tegen zes te veranderen naar vijf tegen vijf. Voorheen bestond een team nog uit twee damage dealers, twee supports en twee tanks. In Overwatch 2 gaat dat een tank minder worden en voor veel fans is dat toch een pijnpuntje.

Reactie uit de League

Vooral de professionele spelers uit de Overwatch League hebben zich fel uitgesproken over deze update, zeker toen duidelijk werd dat de League ook vijf tegen vijf ging worden. Vooral spelers die tanks spelen zijn niet blij met de update. John Kazura, tank speler voor het Amerikaanse team Revival, ziet zijn toekomst als professional onzeker in. Daarnaast hebben ook nog andere professionele spelers zich uitgesproken over de verandering, zoals Matthew DeLisi en Blake Scott.
De wat meer gewone spelers lijken ook verdeeld op dit onderwerp. Zo hield Stylosa, een prominente Youtuber in de Overwatch community, een poll op twitter met de vraag of vijf tegen vijf goed of slecht is voor het spel. Met 12.169 stemmen is het resultaat 51% voor en 49% tegen. Veel verdeelder dan dat is bijna niet mogelijk.

Waarom wil Blizzard van die tank af?

Hoewel de community verdeeld en vrij boos is heeft Blizzard vrij duidelijk gemaakt waarom ze deze verandering willen maken. In hun livestream vertelde het team dat Overwatch op dit moment goed gebalanceerd is, maar dat steeds minder mensen het willen spelen. Blizzard laat de exacte speler cijfers niet los, maar ze geeft wel aan dat er een grote verandering nodig is om het spel weer interessant te maken.
Daarnaast is de tank rol met afstand de minst populaire rol om te spelen. De rol is zelfs zo onpopulair dat Blizzard cadeautjes als lootboxen en in game geld geeft aan spelers die tank spelen. Dat de rol drastisch moet veranderen is niet eens een heel gek idee.
Het zou volgens de ontwikkelaar ook moeten zorgen voor minder hectische potjes die leuker zijn om te spelen en om te bekijken als een e-sport. Blizzard probeert het verlies van de tweede tank en daarmee een hele boel bescherming voor het team op anderen plekken te compenseren. Zo komt er meer dekking in de map en krijgen de anderen twee rollen meer manieren om zichzelf te beschermen. Toch zien veel mensen in de community het als een goedkoop alternatief omdat het goed kunnen balansen van twee tanks simpelweg te moeilijk is.
overwatch heroesf1605709402

Deze controverse kan in de rij gaan staan

Dit is niet de eerste controverse rondom Overwatch 2. Onderhand stapelen die zich op. Zo was er na de aankondiging van het spel veel verwarring in de community van wat dit spel precies probeert te zijn en of het niet gewoon een grote betaalde update voor Overwatch 1 is. In april kwam er ook weer een probleem bij toen stapte het gezicht van Overwatch en de motor achter het tweede deel Jeff Kaplan op.
Daarnaast zijn er lange stiltes rond updates van de game zo is de release date na bijna twee jaar sinds de aankondiging nog steeds niet duidelijk. We moeten het doen met geruchten die zeggen dat het spel sowieso dit jaar nog niet uit gaat komen.
Naast deze controverse zijn de updates die het eerste spel heeft gekregen ook met een rap tempo omlaaggegaan. Hoewel Blizzard aangaf dat er minder updates uit zouden komen voor het spel omdat veel tijd in het tweede deel gaat zitten is het verschil van 2020 en 2021 en de voorgaande jaren wel erg groot zeker als je erbij bedenkt dat Overwatch 2 nog lang niet uitkomt.
overwatch infographic 2 01f1623336666

Zorgen voor Overwatch 2

Alle controverses, minder updates voor het eerste deel, een krimpend spelersaantal en een onduidelijke releasedatum zorgt ervoor dat er maar weinig hype rondom het spel ontstaat. In een persbericht van de inkomsten van Blizzard deelt het bedrijf dat Overwatch veel minder geld verdient in de laatste jaren. Des te langer het duurt, des te meer Overwatch in de vergetelheid verdwijnt en Blizzard meer werk moet doen om de hype weer op te bouwen.
Dit artikel is geschreven door Sjaak Stechman.

Populair Nieuws