De
LEGO® Star Wars™
Ultimate Collector Series is voor mensen die wat meer detail in hun sets willen. Maar wat voor details kun je zoal verwachten in
de nieuwe Jango Fett’s Firespray-Class Starship set? We hebben er een paar gevonden die je vast nog niet had gezien.
Bekend, maar toch nieuw
We zien de Firespray niet alleen in handen van Jango Fett. Het schip is ook te zien in de originele trilogie en meerdere series. Het is dan ook niet de eerste keer dat LEGO zich gewaagd heeft aan het schip van de Fetts. Deze nieuwe versie oogt misschien enigszins bekend als je al langer
LEGO Star Wars volgt: qua schaal komt de nieuwe set namelijk goed overeen met een set uit 2015 die de Firespray in Boba Fett-kleuren uitbeeldt.
Maar vergis je niet: deze nieuwe UCS-set is niet simpelweg de 2015-versie in de kleuren van Jango. De set is van de grond af opnieuw ontworpen en dat is vooral te merken aan de blauwe achterkant. Je hoeft niet lang naar de twee versies van de Firespray te kijken om te zien dat de nieuwe set dat achterste deel totaal anders opbouwt, met meer ronde delen. De heel duidelijk gelaagde opbouw van de 2015-set is nergens te bekennen.
Jackson Hughes, de ontwerper van de nieuwe versie, heeft ook bewust weinig tot niet gekeken naar de vorige versie, juist zodat hij de Firespray van begin af aan opnieuw kon ontwerpen. Zodoende is er zowel aan de binnen- als buitenkant van het schip veel nieuws te ontdekken. Het maakt niet uit hoeveel versies van de Firespray je thuis hebt staan: deze set is een bouwervaring die je nog niet hebt gehad.
Compleet nieuwe elementen
Het nieuwe ontwerp van de set is mede mogelijk doordat er in de afgelopen 10 jaar nogal wat nieuwe steentjes bij gekomen zijn. Maar dat wil niet zeggen dat elk onderdeel dat in de Jango Fett's Firespray-Class Starship zit, al beschikbaar was. Er zijn wat LEGO-elementen die debuteren in deze set.
Het grootste en meest opvallende nieuwe onderdeel in de set is het cockpitraam. Dat is speciaal gemaakt om de vormen van het schip zo goed mogelijk na te kunnen bootsen. Je hoeft er waarschijnlijk niet op te rekenen dat veel andere sets dit raam ook gaan gebruiken. Maar er zijn ook nieuwe elementen die je waarschijnlijk vaker gaat zien in Star Wars-set.
Zo zit er een nieuwe range finder op Jango Fetts helm. Het gaat om het antenne-achtige ding dat je vaker op helmen van Mandalorians en Clone Troopers vindt. Het wordt naar voren geklapt om te helpen bij het mikken. Een LEGO-versie die we tot dusver kenden was wat aan de lange kant en leek ook niet bijzonder veel op de range finder die je ziet in de films. Een nieuwe versie van het element is te vinden in de Jango Fett's Firespray-Class Starship-set.
Een ander niet onbelangrijk detail is het gezicht van Jango Fett. LEGO Star Wars-gezichten worden stukje bij beetje steeds gedetailleerder en dit nieuwe gezicht voor Jango komt weer met de nodige details, zoals een prominent litteken. Maar het belangrijkste is de huidskleur: alle eerdere LEGO-versies van Jango waren eigenlijk te bleek. Nu heeft de bounty hunter een kleur die aardig klopt met hoe acteur Temuera Morrison er daadwerkelijk uitziet.
Een easter egg voor gamers
Een UCS Star Wars-set is niet alleen extra gedetailleerd aan de buitenkant. Er zitten vaak ook allerlei kleine easter eggs in. Veel daarvan verwijzen naar de film, maar in Jango Fett's Firespray-Class Starship vind je een verwijzing naar een klassieke game.
In de cockpit zit een deur en hoewel dat eigenlijk de in- en uitgang is, is er in deze set een opslagruimte van gemaakt voor Jango’s blasters en een bacta tank. In de film zien we hem nooit bacta gebruiken, maar in de game Star Wars: Bounty Hunter, waarin je speelt als Jango, kun je ze verzamelen om te healen. LEGO-ontwerper Jackson Hughes is groot liefhebber van deze game en heeft de bacta tank daarom in de set verwerkt.
Wat staat daar?
Star Wars heeft zijn eigen schrift genaamd Aurebesh en af en toe duikt dat op in LEGO-sets. Ook in deze nieuwe UCS-set zijn er tenminste twee stickers te vinden met wat Aurebesh. Op één van die stickers staat bijvoorbeeld ‘no step’, een waarschuwing die je in het echte leven op veel gevechtsvliegtuigen terug kan vinden.
Misschien wel interessanter is de sticker in de cockpit waarop “Oovo 4” staat. Voor wie het niet weet: in de Star Wars-canon is de Firespray oorspronkelijk ontworpen om de gevangenismaan Oovo 4 te patrouilleren. Jango heeft zijn Firespray gestolen van deze maan. In de LEGO-set zit dus nog altijd een klein bewijsje van waar het schip vandaan komt.
De easter egg is uiteindelijk maar een kleine sticker, maar het detail is wel precies wat je wil zien als je een extra gedetailleerde LEGO-set bouwt. De meeste Star Wars-fans weten niet dat de Firespray op Oovo 4 is gemaakt en menig fan kan ook helemaal geen Aurebesh lezen. De sticker in de LEGO-set is dus voor veel fans totaal overbodig, maar daarom des te leuker.
Geen draaiende cockpit (en dat klopt)
Als je eerder een LEGO Firespray in huis hebt gehad, ben je vast bekend met de draaiende cockpit. Het schip draait namelijk 90 graden wanneer het opstijgt en landt. De vleugels en de stoel in de cockpit draaien mee, ook in de meeste LEGO-modellen. Maar in de nieuwe UCS Firespray-set draaien alleen de vleugels. De cockpit blijft in zijn vliegpositie.
Nu denk je misschien dat dat een fout is, maar in
Attack of the Clones zijn er shots waarin je kunt zien dat de cockpit inderdaad niet draait, waardoor Jango en Boba op hun rug liggen wanneer het schip op de grond staat. Misschien is het een fout van George Lucas, maar het klopt dus dat een LEGO-set gebaseerd op Attack of the Clones geen draaiende cockpit heeft.
Dat de cockpit dit keer niet draait, betekent dat er wat ruimte over was die in andere LEGO-modellen was opgegaan aan het mechanisme van de draaiende cockpit. Zodoende is er meer ruimte in het interieur. Er zijn bijvoorbeeld twee extra stoelen. Dat geeft je net wat meer opties om een beetje te spelen met wie er allemaal aan boord zijn.
Dit artikel is in samenwerking met The LEGO Group.