Op een bepaalde manier zou het misschien fijn zijn om je hele
LEGO-collectie tegelijk tentoon te stellen. Maar voor veel fanatieke bouwers is dat gewoon niet realistisch en dus zul je je LEGO op een gegeven moment op moeten ruimen. Deze tips kunnen daarbij helpen.
Maak je LEGO schoon wanneer je het uit elkaar haalt
LEGO zit vol met hoekjes en gaatjes waar stof in terecht kan komen. Er zal niet van de ene dag op de andere een enorme laag stof op komen te liggen. Maar als je
LEGO City stad al een tijdje staat, moet je er rekening mee houden dat als je hem voor langere tijd gaat opruimen, je het nodige stof tegen gaat komen.
Voordat je je LEGO opbergt, is het dan ook handig
om de steentjes schoon te maken. Je kunt ze afnemen met een stofdoek of een zachte borstel. Of je kunt ze met water schoonmaken. Het schoonmaken is misschien geen leuk klusje, maar je kunt het beter doen bij het opruimen, dan wanneer je een set later een tweede keer in elkaar zet. Het bouwen onderbreken om af te stoffen is al helemaal niet leuk.
Gebruik (transparante) bakken
Niet alle LEGO-fans zijn het erover eens of je de doos moet bewaren of niet. Dat is alleen een discussie waar we ons niet in hoeven te mengen. Want zelfs als je ervoor kiest om de doos te bewaren, is het nog steeds slimmer om je LEGO op te ruimen in iets anders dan de originele doos.
De doos is namelijk gemaakt om fraai te staan in de winkelschappen. Voor opbergdoeleinden lopen de maten wat te veel uiteen en karton is niet de beste optie om je LEGO goed te beschermen. Je kunt beter gaan voor plastic bakken met een deksel. Die zijn minder kwetsbaar, houden vuil en vocht beter buiten en zijn vaak stapelbaar als ze van hetzelfde merk zijn. Ook kun je met veel sets een bak gebruiken die kleiner is dan de originele doos.
Het mooiste is om een transparante bak te gebruiken. Dan kun je namelijk beter zien wat erin zit. Uit elkaar gehaalde sets met vergelijkbare kleuren kunnen alsnog veel op elkaar lijken, maar als er in een doos voornamelijk zwarte steentjes zitten, hoef je in ieder geval niet te denken dat het bijvoorbeeld de gele LEGO-vrachtwagen is. Heb je sets die toch erg op elkaar lijken, dan kun je je bakken altijd nog labelen.
Houd je sets gescheiden
Als je een beetje ovezicht wil bewaren in je verzameling, probeer dan om sets altijd netjes op te ruimen. Dat wil zeggen, gooi geen twee sets in dezelfde bak en doe ze al helemaal niet in een bak waar verder losse steentjes in zitten.
Je kunt het misschien een keer maken met sets waarvan je weet dat je ze altijd allebei tegelijk in elkaar wil hebben. Maar als je de ene set afzonderlijk van de andere wil kunnen bouwen, kun je ze echt beter gescheiden opruimen dan dat je tijdens het bouwen door een onnodig grote bak LEGO moet spitten.
Bewaar je steentjes gesorteerd
Je sets gescheiden houden is soms niet echt genoeg om overzicht te houden in je LEGO-verzameling. Misschien heb je een grote verzameling losse steentjes. Of misschien heb je een set die zo groot is dat het enigszins chaotisch zou zijn om ze allemaal door elkaar in een bak te gooien. Dan kan het handig zijn om je steentjes te sorteren.
Dat kun je doen op formaat, kleur, type of een andere eigenschap die je belangrijk vindt. Die manier van sorteren kun je ook hanteren bij een grote set. Maar je kunt ook de bouwinstructies omgekeerd volgen en zorgen dat je steentjes dezelfde sortering volgen als de genummerde zakjes waar ze in zitten als je een set voor het eerst bouwt. Vergeet dan niet om deze sortering te labelen met dezelfde nummers die ook op de zakjes stonden.
Er zijn verschillende manieren om je steentjes gesorteerd te bewaren. Zo zou je kunnen gaan voor een opbergdoos met vakjes. Een andere optie, vooral geschikt bij sets, is om de wegwerpzakjes van LEGO te vervangen voor herbruikbare zakjes.
Zorg dat je erbij kunt
Als je een LEGO-set uit elkaar haalt, is de kans groot dat je hem voorlopig niet opnieuw in elkaar zet. Maar toch is het handig om je LEGO zo te bewaren dat je erbij kunt. Zet het liever in een kast of onder je bed, dan op een rommelige zolder of een vergeten hoekje in je garage. Op die manier is het veel makkelijker om een set erbij te zoeken als het plotseling in je opkomt om hem weer eens te bouwen.
Dat je erbij moet kunnen geldt natuurlijk dubbel als je geen sets opruimt, maar losse steentjes. Bij je volgende zelf bedachte bouwwerk wil je natuurlijk niet ineens vast komen te zitten, omdat je dat steentje dat je nu eigenlijk nodig hebt, op een onmogelijk plek hebt opgeruimd.
Het kan natuurlijk zijn dat je een keer iets moet opruimen op een plek waar het niet op de greep ligt. Maar zorg dan, als het even kan, dat het gaat om LEGO die je voorlopig wel even kunt missen.