Name Explained: Zo is Shin Megami Tensei 5: Vengeance ineens begrijpelijk

Article
maandag, 03 juni 2024 om 16:00
shin megami tensei 5 vengeance
Als je Shin Megami Tensei 5 in 2021 aan je voorbij hebt laten gaan, of niet op de Switch wilde spelen, krijg je binnenkort een nieuwe kans met Shin Megami Tensei 5: Vengeance. Het is aan te raden dat je die kans pakt, want het is weer een geweldig deel in de geliefde JRPG-reeks. Maar wat betekent Shin Megami Tensei eigenlijk?
Het gebeurt niet zo heel vaak dat een game zijn Japanse titel behoudt in het westen. Daarmee willen we niet zeggen dat de titels gigantisch afwijken, maar titels die echt in het Japans zijn, worden meestal op zijn minst vertaald. Toch spelen westerlingen al jaren met veel plezier Shin Megami Tensei, terwijl je steevast pas in de subtitel een woord tegenkomt in een taal die je leert op school.
Shin Megami Tensei V: Vengeance - Steelbook Edition - PS5 Image
Shin Megami Tensei V: Vengeance - Steelbook Edition - PS5
EUR64.99
Op voorraad
Koop op bol.
Maar dat wij een titel in het westen niet direct begrijpen wil niet zeggen dat hij nergens op slaat. Dat zou wat zijn, als er games waren met compleet onzinnige namen. Laten we Shin Megami Tensei dus even onder de loep nemen.

Twee delen

Het eerste wat we moeten doen om de titel van Shin Megami Tensei te begrijpen is het woord shin even parkeren. Dat is er namelijk later pas bij gekomen. De eerste games in de reeks heetten Digital Devil Story: Megami Tensei, zonder shin. Ook de franchise, inclusief spinoffs als Persona, staat bekend als de Megami Tensei reeks.
Megami Tensei betekent letterlijk “Reincarnation of the Goddess”, in het Engels. Het is ook wel vertaald als “Goddess Metempsychosis”. Metempsychosis is min of meer hetzelfde als reïncarnatie. Wie bekend is met de Megami Tensei-reeks zal ongetwijfeld weten dat reïncarnatie een terugkerend thema is.
Er is bijvoorbeeld in elke game een vrouwelijk personage dat mogelijk steeds dezelfde godin is. Het wordt ook in de verhalen van de games wel eens expliciet dat iemand kan reïncarneren. Zelfs locaties in de games worden vaak als het ware herboren naarmate je verder komt, ook een soort reïncarnatie.

De echte Megami Tensei?

Dan nu die “shin”, wat betekent dat? Eigenlijk is dat het makkelijkste deel van de titel. Het laat zich vertalen als “nieuw” of “echt”. Het lijkt bovendien niet zozeer op de inhoud van de game te slaan, maar op de relatie van de eerste Shin Megami Tensei-game tot de eerdere niet-shin Megami Tensei games.
De ontwikkelaars van Shin Megami Tensei zagen de game namelijk als een remake van de eerdere Megami Tensei-titels. Vandaar dat het “new” of “true” Megami Tensei werd. Het woord Shin wordt op een vergelijkbare manier gebruikt in de titel van de film Shin Godzilla, die een reboot van de Godzilla-franchise begon en dus een nieuwe Godzilla was.

Populair Nieuws

Laatste Reacties