Dit zijn de tijden, layout en grootste kanshebbers voor de GP van Canada

Article
maandag, 03 juni 2024 om 15:00
max verstappen f1 gp canadaf1661026607
Aankomend weekend komen de Formule 1-coureurs weer in actie, want de GP van Canada staat op de planning. Lees nu alles wat je moet weten over de 2024-editie van de race.

Spanning vooraan het veld

Toen het huidige seizoen begon, was de verwachting dat Max Verstappen en Red Bull Racing zouden domineren. Net zoals vorig jaar het geval was. En de eerste paar races werden dan ook gedomineerd door het team. Maar de laatste paar raceweekenden is de concurrentie ineens een stuk heftiger geworden.
Lando Norris wist zijn allereerste race te winnen in Miami en in Imola was hij dichtbij om de tweede op zijn naam te schrijven - Verstappen was alleen zeven tiende van een seconde sneller over de finish. En in Monaco had Red Bull helemaal problemen, waarbij Verstappen kwalificeerde als zesde en in dezelfde positie over de streep kwam. Charles Leclerc was deze keer degene die het weekend domineerde en eindelijk zijn thuisrace wist te winnen.
De laatste tijd heeft Red Bull Racing voornamelijk problemen met bumpy circuits en dat zorgt er waarschijnlijk voor dat de GP van Canada opnieuw een spannende strijd zal worden om de overwinning. Het circuit heeft normaal namelijk behoorlijk wat hobbels en om een snelle tijd neer te zetten moet er veel over de kerbs gereden worden. De organisatie heeft eerder dit jaar een nieuwe laag asfalt neergelegd op het Circuit Gilles Villeneuve, maar Red Bull zal waarschijnlijk alsnog met de nodige zorgen uitkijken naar komend weekend.
Als iemand anders dan Verstappen weet te winnen, dan wordt het bovendien al helemaal spannend in het kampioenschap. Momenteel staat de Nederlander nog bovenaan met 169 punten, maar Leclerc en Norris komen snel dichterbij met respectievelijk 138 en 113 punten.

Tijdschema voor GP Canada 2024

De afgelopen twee Grands Prix hadden we eindelijk een ‘normaal’ raceweekend als het aankomt op dagen en tijden. De race vond namelijk plaats om 15:00 Nederlandse tijd, wat gezien wordt als het gebruikelijke tijdstip voor de Formule 1. Aan het begin van het seizoen moesten fans alleen voornamelijk vroeg opstaan, laat opblijven en zelfs op zaterdag Grands Prix kijken.
Omdat we weer de Atlantische Oceaan oversteken, wordt aankomend raceweekend op een alternatief tijdstip uitgezonden. De race op zondag begint namelijk om 20:00 uur ‘s avonds. Check hieronder het volledige tijdschema voor de GP van Canada, zodat je geen enkele sessie mist.
SessieDagTijd
Eerste vrije trainingVrijdag 7 juni19:30 - 20:30
Tweede vrije trainingVrijdag 7 juni23:00 - 00:00
Derde vrije trainingZaterdag 8 juni18:30 - 19:30
KwalificatieZaterdag 8 juni22:00 - 23:00
RaceZondag 9 juni20:00 - 22:00

Voorgaande winnaars

De Canadese Grand Prix wordt al een lange tijd georganiseerd. In 1967 stond het evenement voor het eerst op de kalender, destijds nog op het Mosport Park in Ontario. Na twijfels over de veiligheid op het circuit en later ook op Circuit Mont-Tremblant, werd in 1971 besloten om de race te verplaatsen naar Circuit Gilles Villeneuve, waar de Grand Prix nog steeds wordt georganiseerd.
Door de jaren heen zijn er twee coureurs geweest die de race maar liefst zeven keer hebben gewonnen en dat zijn geen verrassende namen: Michael Schumacher en Lewis Hamilton. Laatstgenoemde zou nog steeds de achtste overwinning op zijn naam kunnen schrijven, maar die kans lijkt zeer klein met de huidige vorm van Mercedes.
Naast Hamilton zijn er nog drie andere coureurs actief in de Formule 1 die de GP van Canada eerder hebben gewonnen. Max Verstappen heeft de afgelopen twee edities gewonnen, Daniel Ricciardo won de race in 2014 in zijn eerste seizoen voor Red Bull Racing en Fernando Alonso schreef de editie van 2006 op zijn naam - hetzelfde jaar waarin hij voor de tweede keer kampioen werd met Renault.

De layout

Zoals gezegd wordt de GP van Canada al decennialang georganiseerd op het Circuit Gilles Villeneuve - dat oorspronkelijk het Ile Notre-Dame Circuit heette, maar een naamsverandering kreeg na de dood van de Canadese coureur. Door de jaren heen zijn er flink wat ongelukken gebeurd op het circuit, waardoor de baan meerdere keren is aangepast, maar de layout is grotendeels hetzelfde gebleven.
De beroemdste plek op het Circuit Gilles Villeneuve is ongetwijfeld de Wall of Champions, het stukje muur vlak na de laatste bocht. Omdat daarna de start-finish volgt, is het één van de beste plekken om in te halen. Er zijn dan ook felle duels geweest in het verleden. In 1999 eindigden drie voormalige F1-kampioenen in de muur, waarna het stuk werd omgedoopt tot de Wall of Champions.
Daarnaast kent het circuit ook andere iconische plekken. De reeks aan langzame bochten vlak na de start kan vaak flink dringen zijn voor de coureurs, terwijl de tweede sector op hoge snelheid wordt gereden met maar weinig ruimte om uit te wijken. Ook in de derde sector zit een lang recht stuk in de vorm van de Casino Straight, wat de ideale aanloop geeft voor een inhaalactie in bocht 12 en 13.

Populair Nieuws