La Casa de Papel seizoen 4 Recap - even opfrissen voor seizoen 5!

Article
zaterdag, 29 mei 2021 om 15:00
20210528 la casa de papel recap 1f1622227501
La Casa de Papel komt nog dit jaar terug naar Netflix voor de grote finale van de roof. Nog dit jaar zal de serie een einde krijgen. Wat ligt er nog voor El Profesor en zijn team in het verschiet? Voordat we daarachter komen blikken we even terug in deze La Casa de Papel seizoen 5 recap.
Let op! Als je La Casa de Papel deel 3 en deel 4 nog niet gezien hebt, lees dan niet verder. In dit artikel bespreken we de gebeurtenissen uit die seizoenen namelijk in vogelvlucht.

De ellende barstte weer los in La Casa de Papel deel drie

Van La Casa de Papel kwam in 2019 al een nieuw seizoen waarin de groep redelijk leek te genieten van hun ‘welverdiende’ rust. De eerste meesterlijke roof zat erop en iedereen had genoeg geld om te rentenieren. Al snel bleek dat die rust niet voor altijd was toen Rio gevangen genomen werd. Door Tokio (Úrsula Corberó) kwam het team weer bij elkaar om een nieuw gewaagd plan te smeden en zo niet alleen Rio (Miguel Herrán) te redden uit zijn martelcel, maar ook weer een kraak van jewelste te plegen. Het doel: de Banco de Espana!
Het plan begint met een flinke bak chaos en de aankondiging dat het team terug is. Via zeppelins wordt er geld over de stad gegooid, terwijl het team zich klaarmaakt om de Spaanse bank binnen te gaan op een andere plek. Een sterk staaltje afleiding!
De kraak op de Spaanse bank bewees niet makkelijk te zijn. Al snel doken de eerste tegenslagen op voor Nairobi (Alba Flores) en Tokio, werd er afgeweken van het plan en leek het erop dat de groep deze kraak niet kon voortzetten zonder zelf om het leven te komen. De gemoederen liepen snel hoog op binnen én buiten het bankgebouw en als donderslag bij heldere hemel leek het ineens ogenschijnlijk einde oefening voor Nairobi die door een sluipschutter neergeschoten werd nadat ze met een mobieltje uit een teddybeer van haar zoon naar een raam gelokt werd.
Om het allemaal nog erger te maken worden El Profesor (Álvaro Morte) en Raquel (Itziar Ituño) op de hielen gezeten door de politie. Uiteindelijk raken ze van elkaar gescheiden en wordt Raquel door twee boeren verraden. Ze probeert met ze te onderhandelen terwijl de professor zich naar haar toe haast, maar dan klinkt er ineens een schot. Is ze dood?
20210528 la casa de papel recap 5f1622227542

De chaos gaat verder in La Casa de Papel seizoen 4

Het volgende seizoen trapte in 2020 af met Nairobi die nog steeds voor haar leven vocht en de professor die de oorlog net aan de politie verklaard heeft. De groep is duidelijk aangeslagen door alles wat er gebeurd is en het einde lijkt zoek. Het team werkte intussen hard om haar weer op de been te helpen en roept zelfs hulp in van een arts in Pakistan, maar intussen groeit de onrust flink binnen de bank.
Terwijl de operatie van Nairobi in volle gang is, geldt dat ook voor de roof. Er wordt hard gewerkt om de politie buiten de deur te houden, maar dat is niet makkelijk gezien Tokio e doorgeslagen Palermo (Rodrigo de la Serna) het plan niet helemaal heeft laten verzieken en de rust moet proberen te bewaren. Palermo (Rodrigo de la Serna) deed dingen namelijk op een bizarre manier en had zelfs een aantal keren seks met een van de gijzelaars die aan het Stockholm syndroom leek te lijden. Tokio pleegde daarop een coup en bond, samen met een paar anderen, de doorgeslagen rover vast.
20210528 la casa de papel recap 4f1622227578

De terugkeer van Lissabon

Terwijl de gemoederen hoog oplopen smeedt de nieuwe inspecteur Sierra (Najwa Nimri) een plannetje om de rovers uit de tent te lokken. Raquel, of Lissabon, leeft namelijk nog en lijkt de professor onder wat druk op te kunnen geven. Als dat gebeurt zit de roof erop en wordt iedereen gepakt of erger nog , omgelegd door de politie. Gelukkig weet Tokio de professor op tijd in te lichten dat Lissabon nog leeft en via een slim plannetje kan de professor een teken geven aan Lissabon dat hij dit weet. Door een horloge weet Lissabon dat er nog niks verloren is en dat het plan in volle gang is.
In de bank is de chaos intussen niet minder. Palermo heeft de politieagent Gandia (José Manuel Poga), die eerder al voor flink wat onrust zorgde, leren hoe hij uit zijn boeien kan komen. Gandia ontsnapt dan ook tijdens de bewakingsdienst van Rio die een trauma heeft van zijn martelingen in seizoen 3. De gewelddadige agent gaat direct achter de net wakker geworden Nairobi aan. Zij is namelijk de zwakste van het stel en haar dood kan voor een flinke dreun zorgen. Bovendien heeft Gandia nog een appeltje met haar te schillen.
Nairobi weert zich flink waarna Gandia ontsnapt en via de Panic Room contact legt met de politie buiten. Onderweg grijpt hij de zoekende Helsinki en hangt hem op. Gelukkig overleeft Helsinki dit , maar zijn wapen is hij kwijt. Vervolgens ontketent Gandia, die niet alleen een beveiliger, maar ook een moordenaar met een oorlogsverleden blijkt te zijn, een kat en muisspel in de bank, waarbij hij Tokio ontvoert. De professor hoort van de chaos en zoekt als een malle naar de Panic Room in de bank, terwijl Rio, Denver, Palermo en Helsinki de bank afstruinen op zoek naar de doorgeslagen agent.
20210528 la casa de papel recap 2f1622227613

Een oorlog in de bank

Als Gandia dit merkt besluit hij zijn slag te slaan en de aanval te openen op het viertal. Hij legt ze zwaar onder vuur en gooit een granaat de lift in waar Rio en Denver in staan. Gandia vlucht vervolgens richting Nairobi die intussen op een toilet is. Ze wordt door de gestoorde maniak het haar hoofd door een gat in de deur (Jaime Lorente) gehouden, waardoor hij veilig is.
Intussen vindt een van de gijzelaars de mobiele telefoon die Nairobi had en geeft deze aan de lafaardige smeerlap van een Arturo die ook in de bank zit en daar als gijzelaar zelfs een andere gijzelaar heeft weten te misbruiken. Hij bedenkt weer allerlei plannetjes om voor nog meer chaos te zorgen, maar wat hij niet weet is dat de groep nog een verrassing heeft.
Als Gandia onderhandeld heeft met de groep komen ze naar buiten. Uiteindelijk laat hij Nairobi, die nog steeds niet de oude is gaan, maar als ze een paar stappen gezet heeft, krijgt ze alsnog een kogel door haar hoofd.
De groep is razend en zet alles op alles om de beveiliger af te knallen. Gandia krijgt daarbij granaatscherven in zijn rug die hij door de gegijzelde Tokio laat verzorgen. Alleen het is natuurlijk niet heel slim om je door een gijzelaar te laten helpen. Tokio slaat een enorme granaatscherf zijn rug in, waardoor Gandia buiten westen raakt. Als ze daarna gered wordt door de groep, zorgen ze er met zijn allen voor dat de beveiliger blijft leven als onderpand tegen de politie.
20210528 la casa de papel recap 3f1622227665

Wraak en een enorm slimme zet!

El Profesor wil een statement maken en zorgt ervoor dat Nairobi in een kist naar buiten gebracht wordt. Daarnaast regelt hij dat Rio’s martelingen tijdens zijn gevangenschap aan het licht komen. Het blijkt dat kolonel Prieto hiervoor verantwoordelijk is, maar tijdens een persconferentie liegt hij zijn verhaal aan elkaar. De professor is het hierbij een stapje voor, want hij toont al snel beelden van een bekentenis die Marseille van een van Rio’s bewakers heeft weten op te nemen.
Het zorgt ervoor dat zowel Prieto (Juan Fernández) als inspecteur Sierra nu de zondebok zijn. Een slimme zet van de professor. Intussen stelt de professor plan Parijs in werking, terwijl Lissabon berecht wordt. Via een list in een parkeergarage die vakkundig en in een razend tempo voorzien wordt van een nepmuur wordt Lissabon gered.
Arturo (Enrique Arce) probeert intussen een nieuw verzet te starten en zo weer voor chaos te zorgen. Manilla, die eerder geheel onbekend bleef als een van de gijzelaars, openbaart zich hierbij als bendelid en schiet Arturo in zijn been. Het wapen had ze niet lang daarvoor toegeschoven gekregen van een van de andere rovers.
Hierna zorgt Tokio op het signaal van de professor dat Gandia de politie belt en naar het dak gaat met het team. Het lijkt erop dat Gandia afgevoerd gaat worden, maar niets is minder waar: Gandia is namelijk niemand minder dan Denver in vermomming en de schietpartij die op het dak plaatsvindt is met losse flodders. De helikopter die op het dak landde werd bestuurd door Marseille die slechts Lissabon kwam afleveren om zich aan te sluiten bij de rest van het team. Een geniale zet van de professor.
Maar de vreugde is van korte duur: Terwijl de professor nog aan het feesten is, staat ineens Sierra achter hem. Ze heeft zijn schuilplaats gevonden en heeft hem nu onder schot.

La Casa de Papel seizoen 5 start al snel

La Casa de Papel eindigde met deze scène met een flinke cliffhanger, waardoor het verhaal nog alle kanten op kan. Er zijn zoveel vragen die nog beantwoord moeten worden. Wordt de professor nu gearresteerd of wordt hij genadeloos afgeknald? Hoe verloopt de roof verder? Hoe wil het team, dat bijna voltallig in de bank zit, gaan ontsnappen?
We gaan de antwoorden op al die vragen snel zien, want La Casa de Papel start vanaf 3 september met deel één van het laatste seizoen. Deel twee komt vervolgens in december voorbij. Wij verwachten er flink wat van!